kode24 spurte Javascript-utviklere på Reddit hva de tenker om jQuery. 📸: Reddit
kode24 spurte Javascript-utviklere på Reddit hva de tenker om jQuery. 📸: Reddit Vis mer

«jQuery er som sex i offentlighet»

Utviklere på Reddit snakker ut om hvorfor ingen vil snakke om jQuery.

kode24 har spurt norske utviklere hvilke frontend-verktøy de har brukt til webutvikling det siste året. jQuery slo både Angular og React.

Vi sjekket dessuten en drøss norske nettsider, og fant jQuery på de fleste av dem. Men da vi ville snakke med selskapene om bruken av det 12 år gamle biblioteket, ble vi møtt med taushet.

- jQuery er nok litt tabu i 2018, uttalte kode24 sin fagredaktør Jørgen Jacobsen.

Men er det virkelig det? Vi spurte Javascript-utviklere på Reddit om de også syntes jQuery har blitt tabu, og diskusjonen fant raskt veien til toppen av r/javascript.

Etter over 230 kommentarer fra utviklere verden over, kan vi konkludere med at ja; jQuery er tabu, også internasjonalt.

Her er fem ting som går igjen i debatten.

#1: Vil ikke, men bruker det

Mange i Reddit-diskusjonen virker todelt. På den ene siden mener de at jQuery er totalt unødvendig og utdatert, på den andre siden innrømmer de at joda – de bruker det likevel.

- Jeg vil komme bort fra det, men er fortsatt en slags noob, skriver brukeren Dabsleeves, som liker jQuery sin selektor og AJAX-funksjon.

jQuery-posten til kode24 hoppet raskt opp til toppen av r/Javascript på Reddit. Temaet engasjerer utviklere over hele verden. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
jQuery-posten til kode24 hoppet raskt opp til toppen av r/Javascript på Reddit. Temaet engasjerer utviklere over hele verden. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Mange prøver å bli kvitt jQuery, fordi de er bekymra for lastetider, skriver Mishugashu.

Blant annet plugins, som Bootstrap, er grunnen til at mange utviklere noe motvillig bruker jQuery.

- Vue og slikt er fint, men de er såpass nye at det ikke finnes mange plugins for dem ennå, skriver Martinspire, som skryter av tusenvis av plugins for jQuery.

#2: Mener Javascript holder

Det vanligste motargumentet mot jQuery, i alle fall i Reddit-tråden, er at ren Javascript har blitt mer enn godt nok.

- Om alt du trenger er litt interaktivitet, er 30 KB med jQuery totalt overkill. Koden for en modal popup er like enkel å skrive i Javascript nå, mener pm_me_ur_happy_trail.

Alt fra funksjonaliteten til Ajax-metoden til dollartegn-selektoren og animasjon mener mange at løses like enkelt med ren Javascript. Det vises blant annet til nettsida YouMightNotNeedJquery.com.

Men mange er uenig. De peker blant annet på brukseksempler som dette, her i jQuery:

$(el).fadeIn();

Og her med ren Javascript:

function fadeIn(el) {
 el.style.opacity = 0;

 var last = +new Date();
 var tick = function() {
  el.style.opacity = +el.style.opacity + (new Date() - last) / 400;
  last = +new Date();

  if (+el.style.opacity < 1) {
   (window.requestAnimationFrame && requestAnimationFrame(tick)) || setTimeout(tick, 16);
  }
 };

 tick();
}

fadeIn(el);

- Men ingen ville gjort dette. En normal person ville skrevet el.classList.add('show') og brukt CSS for resten, skriver GrzegorzWidla.

#3: Frykter lastetider

Som vi allerede har vært innom er mange bekymra for at jQuery-biblioteket tar for lang tid å laste inn på nettsider. Spesielt om man bare skal bruke det til et par småting.

- Det er et ganske stort bibliotek for noe du ikke trenger 99 prosent av tida, skriver Mishugashu.

Men også dette argumentet møter mange protester.

- Dette har aldri gitt mening for meg som en begrunnelse. jQuery er så lite at det har en nærmest neglisjerbar effekt på sida. Og inkluderer du det fra en populær CND som Google, har brukeren det trolig i cachen sin allerede, skriver Lavalamp360.

For ordens skyld: jQuery 3.3.1 sin «slim build», pakket ned, er nå på 24 KB.

#4: Fortsatt stolte brukere

Minst like mange som argumenterer mot jQuery, argumenterer for.

- Jeg har kodet Javascript hver dag i over 20 år, og jeg bruker fortsatt jQuery på noen prosjekter. Noen ganger er det bra nok for å få jobben gjort, uten å overkomplisere ting, skriver feature_creep.

- Bare fordi man kan bruke ren Javascript, betyr det ikke at jQuery plutselig er forbudt. Den har fortsatt sin mening, mener Martinspire, som fortsatt liker snarveiene biblioteket gir han.

Mange bruker det også på grunn av den brede støtten. Eldre utgaver av jQuery kan sikrer dem at nettsider fungerer like bra i eldgamle Internet Explorer-utgaver som siste versjon av Chrome.

- Jeg pleide å jobbe med programvare som kjørte på de merkeligste steder du kan tenke deg. Alt fra iPhone X til elektroniske whiteboards som kjørte gudsforlatte Linux-distrubisjoner. jQuery var den beste allierte jeg kunne bedt om, skriver Happypea.

#5: Ja, det er tabu

Mange heier altså fortsatt på biblioteket. Men det er gjennomgående at du ikke får særlig respekt av å bruke det, og mange mener jQuery er biblioteket for dem som ikke kan Javascript.

Likevel mener de fleste at jQuery ikke er tabu. Mens de i neste åndedrag skriver at mange andre synes det er tabu.

- Tabu? Nei. Unødvendig, utdatert og en dårlig metode for det du vil få til? I de aller fleste tilfeller, skriver Carradee noe motstridende.

- Det er trendy å hate på jQuery akkurat nå, men det er definitivt ikke tabu, følger Lavalamp360 opp.

- jQuery er som sex i offentligheten; mange gjør det, men de fleste tør ikke snakke om det, mener Yesman_85.

- Det er bare tabu for hipster-kodere som liker å prate om de siste hipster-teknologiene, men som aldri faktisk produserer noe, noensinne, skriver Tie28.

Brukeren Valstorm har sin egen metode å takle haterne på.

- Noen frontend-utviklere kommer til å «shame» deg for å bruke jQuery. Men jeg ser på dem som vinsnobber; det er elitistisk, og det er «bullshit».