Nye tall fra Google viser at mange Android-brukere fortsatt benytter gamle versjoner av operativsystemet. Her illustrert ved Samsung Galaxy S7 Edge, som først i sommer fikk anledning til å oppgradere til nest nyeste versjon av Android. Telefonen shippet med Android 6. 📸: Pixabay
Nye tall fra Google viser at mange Android-brukere fortsatt benytter gamle versjoner av operativsystemet. Her illustrert ved Samsung Galaxy S7 Edge, som først i sommer fikk anledning til å oppgradere til nest nyeste versjon av Android. Telefonen shippet med Android 6. 📸: Pixabay Vis mer

Må støtte eldgamle Android-versjoner

- Stort sett uproblematisk, mener Android-utvikler. Selv om han må støtte fem år gamle operativsystemer.

Septembertallene for Android-distribusjon er klare, og de er som vanlig deprimerende. I hvert fall hvis Googles mål er at flest telefoner skal kjøre nyeste versjon av deres operativsystem.

Android Pie, den niende versjonen av Android, ble sluppet offisielt 6. august i år. Likevel er det bare 0.1 prosent av Android-telefoner som kjører denne versjonen, en måned etter utgivelsen.

På kode24 utgjør andelen lesere med nyeste versjon kun 5 prosent. Versjon 8 og 7 dominerer blant våre lesere, og utgjør tilsammen over 70 prosent av Android-leserne våre.

På verdensbasis er tallene litt mer forskjøvet mot eldre versjoner. Versjon 6, også kalt Marshmallow, er den mest brukte versjonen, med 20% av markedet.

Det oppsiktsvekkende er likevel at over 30 prosent av Android-telefoner kjører enda eldre versjoner enn 6.0.

Versjon Navn Distribusjon
2.3.3 - 2.3.7Gingerbread0.30%
4.0.3 - 4.0.4Ice Cream Sandwich0.30%
4.1.xJelly Bean1.10%
4.2.x1.60%
4.30.50%
4.4KitKat7.80%
5Lollipop3.60%
5.114.70%
6Marshmallow21.60%
7Nougat19.00%
7.110.30%
8Oreo13.40%
8.15.80%

Men har egentlig denne ekstreme operativsystem-fragmenteringen noe å si for utviklere, som skal utvikle eller vedlikeholde en Android-app?

Enklere med AndroidX

- Stort sett ikke, mener Android-utvikler Simen Burud, i appselskapet WAYS.

Simen Burud jobber som apputvikler i WAYS. 📸: Privat
Simen Burud jobber som apputvikler i WAYS. 📸: Privat Vis mer

Det høres kanskje overveldende ut å skulle støtte mange gamle versjoner av et operativsystem – spesielt Android, som er mer fragmentert enn man er vant til.

Men der man før brukte mye tid på å få apper til å fungere på gamle Android-telefoner, har Google kommet til unnsetning med en løsning som gjør det mye enklere å støtte gamle versjoner.

AndroidX, også kjent som Support Library, er et open-source-prosjekt fra Android som har som mål å fikse bakoverkompatibilitet.

- AndroidX gjør at det meste funker på gamle Android-versjoner, uten at man må gjøre noe spesielt, forklarer Simen.

Problemer med Material Design

Men ikke alt plukkes opp av AndroidX, påpeker Simen.

Android 4.4 og eldre utgaver støtter for eksempel ikke Material Design. Et designspråk og rammeverk lansert av Google i 2014.

Material Design ble lansert i 2014, og markerte en helt ny designretning for Android-operativsystemet. 📸: Unsplash
Material Design ble lansert i 2014, og markerte en helt ny designretning for Android-operativsystemet. 📸: Unsplash Vis mer

- Da blir det av og til noen GUI-komponenter som ikke vises riktig uten litt ekstra jobb, forteller Simen.

Et annet eksempel Simen nevner er API-et AlarmManager. Det brukes til å skedulere arbeidsopgaver for appen din, for eksempel hvis appen din skal laste ned noe på et gitt tidspunkt hver dag.

Problemet med AlarmManager er at det har endret seg mye opp gjennom årene, forklarer Simen.

- Men ofte trenger man ikke å forholde seg til AlarmManager direkte lengre, JobScheduler, AndroidJob og WorkManager dekker mye av det man tidligere brukte AlarmManager til.

Verdt å støtte gamle versjoner

Simen mener utvilsomt at utviklere bør støtte gamle versjoner av Android.

Spesielt siden det er såpass liten jobb.

Ikke bare når man ut til flere brukere. Det gjør også at folk som er fornøyd med telefonen sin kan beholde den mye lengre. Selv når produsenten har sluttet å levere oppdateringer.

- Apropos det: Det er verdt å nevne at mange sikkerhetsoppdateringer leveres til gamle mobiler gjennom Google Play Services, som er installert på praktisk talt alle mobiler, skyter Simen inn.

Går fem versjoner ned

Nøyaktig hvilke versjoner av Android bør man støtte? Det har ikke et Simen et konkret svar på.

Det er verdt å støtte eldre versjoner, mener Simen. Her illustrert ved Samsung Galaxy S6, som kom med Android Lollipop, og ble støttet av Samsung opp til versjon 7, kalt Nougat. 📸: Unsplash
Det er verdt å støtte eldre versjoner, mener Simen. Her illustrert ved Samsung Galaxy S6, som kom med Android Lollipop, og ble støttet av Samsung opp til versjon 7, kalt Nougat. 📸: Unsplash Vis mer

Google-tallene viser nemlig statistikk for hele verden, men appens målgruppe kan ofte avgrense hvor langt tilbake det er verdt å støtte.

- Om vi for eksempel lager en app for teknologiinteresserte, kan vi anta at de har noenlunde nye mobiler, forteller Simen.

- Jeg har ikke helt oversikt over hvor langt tilbake vi støtter på de ulike prosjektene våre, men ofte går vi tilbake til 4.4 eller 5.0.

Altså hele fem versjoner ned fra den sisteversjonen av Android – og like mange år bakover tid. Android 4.4, også kalt KitKat, ble gitt ut i 2013.