Dette er Equinor-utvikler Janniche mest stolt av

Ukas koder forteller om sitt første prosjekt, hva hun er mest stolt av og hvordan utviklerhverdagen er i Equinor.

Janniche Lange har 16 års fartstid som utvikler, og jobber for tiden i Equinor. 📸: Privat
Janniche Lange har 16 års fartstid som utvikler, og jobber for tiden i Equinor. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg startet på studier uten å ha kodet noe, husker fremdeles foreleser stod og forklarte en variabel som en blank boks på tavlen som man kunne putte en int i.

Hadde hatt noen systemutviklingsfag på videregående, men det var mest Access-databaser og modellering med noe jeg tror var UML.

Husker at Assembly var totalt uforståelig, men falt veldig for C++. Har alltid vært glad i matematikk, grammatikk og å systematisere ting, så når jeg oppdaget koding var jeg hektet. Husker lange kvelder på datalaben etter stengetid bare for å få ting til å funke, timene bare fløy.

Det var mye koding på oppgaver hele studietiden, men det første store jeg var med på å lage var et kodedelingsverktøy bygget som en frontend på CVS for å støtte opp om åpen kildekode, dele prosjekter med andre utviklere og litt sånn.

Det fikk det flotte navnet BUSHFIRE (Better Use of SHared Files In Remote Environments), litt fordi det var skogbranntid i Australia hvor jeg studerte. Dette var jo i 2002 og hadde vi hatt Git i bunn og ikke CVS hadde det nok kanskje lignet mer på GitHub, men ideen var noe av det samme.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Nå som det er sommer har jeg stort sett ferie, og jeg er på vei inn i et nytt team etter sommeren. Jeg er heldig som kan påvirke mye selv hvilke problemstillinger jeg har lyst å jobbe med, så jeg har litt valgets kvaler nå mellom flere alternativ.

Mulig jeg blir med å bygge videre på vår utviklerplattform, Docker + Kubernetes og den greia der, eller så har vi en veldig spennende Kafka greie gående som jeg også er veldig nysgjerrig på.

Begge alternativene innebærer mye nytt uansett, så det blir spennende å se hvilken det blir. I mellomtiden jobber jeg litt med et foredrag jeg ble inspirert til å lage da jeg var på NDC, så får vi se om det materialiserer seg til noe bra.

Janniche forteller at hun ikke jobber noen fast plass, men flytter litt rundt alt etter hva dagen bringer, og hvem hun jobber sammen med. 📸: Privat
Janniche forteller at hun ikke jobber noen fast plass, men flytter litt rundt alt etter hva dagen bringer, og hvem hun jobber sammen med. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Det varierer veldig. Har vært endel reising i det siste og da starter dagen tidlig med morgenfly til Bergen, Trondheim eller Oslo. Jeg er litt omreisende om dagen og har ikke fast kontorplass.

Jeg er relativt ny hos Equinor, så mye tid har gått med på å bli kjent med folk og team og hva som rører seg blant utviklerne. For meg som har jobbet mesteparten av karrieren med Java-stacken er det spennende å møte et så mangfoldig teknologilandskap som jeg har gjort i Equinor, så det er mye nytt å sette seg inn i for meg.

Men så er det også godt å se at om språkene og plattformene er litt annerledes så er det de samme utfordringene som går igjen, og at de samme gamle prinsippene for kvalitet i kode gjelder uansett.

Pulten til Janniche hos Equinor. 📸: Privat
Pulten til Janniche hos Equinor. 📸: Privat Vis mer
Utviklerlandskapet hos Equinor. 📸: Privat
Utviklerlandskapet hos Equinor. 📸: Privat Vis mer
Foosball hører til et godt loungeområde. 📸: Privat
Foosball hører til et godt loungeområde. 📸: Privat Vis mer
Kaffeområdet i Equinor med mose på veggen. 📸: Privat
Kaffeområdet i Equinor med mose på veggen. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Har sett litt på Elm og er fascinert av språket, funksjonelt og med sterk typing som jeg er veldig glad i. Har lurt litt på om dette kan være min måte å bli fullstack utvikler på, har hovedsakelig jobbet med backend tidligere og har en aldri så liten aversjon mot JavaScript.

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Ah, vanskelig spørsmål, har vært med i veldig spennende prosjekter fra tiden min som konsulent, og de er bra på hver sin måte, så de klarer jeg nok ikke å velge mellom.

Men, hvis jeg får velge noe som ikke er direkte kode, men likevel relevant, så er det Teknologihuset i Oslo. Jeg har i en årrekke vært veldig aktiv i meetup-miljøet i Oslo, og da særlig i javaBin. At vi fikk samlet krefter til å starte Teknologihuset for å gjøre det enklere for folk å lage nye meetups og ha et sted å møtes, er jeg veldig stolt av.

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

At familien ikke egentlig forstår hva man driver med kanskje? Nei, tror det må være å avgrense hva man setter seg inn i.

Jeg er nysgjerrig av natur og alltid interessert i å lære nye ting, men som utvikler så må man også velge bort mye spennende som man rett og slett ikke har tid og kapasitet til å lære seg skikkelig.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Kode på norsk! Som DDD entusiast så slår jeg et slag for å kode på norsk når man jobber i et norsk domene.

Janniche med begge barna på niesen sin fotballcup. 📸: Privat
Janniche med begge barna på niesen sin fotballcup. 📸: Privat Vis mer

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Med to små barn er det begrenset hvor mye egen fritid jeg har nå om dagen, men jeg er veldig glad i gå på meetups. Etter å ha flyttet fra Oslo til Stavanger så har jeg i det siste blitt bedre kjent med tilbudet som finnes på denne siden av fjellet og vært med å starte en meetup også.

Dessverre har vi ikke noe Teknologihus her, ennå... :)