Eirik elsker kart-apper, hater møter

Ukas Koder: Eirik Hodne i Geodata programmerer helst til han glemmer tid og sted - ironisk nok.

Ukas Koder Eirik Hodne jobber i Geodata i Stavanger, med blant annet app-utvikling. 📸: Lasse Røsvik
Ukas Koder Eirik Hodne jobber i Geodata i Stavanger, med blant annet app-utvikling. 📸: Lasse Røsvik Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Interessen for teknologi startet for alvor i 7-årsalderen da jeg opplevde to ting omtrent samtidig: Jeg rotet rundt i DOS på pappas 286 på jobben og fant - ved ren tilfeldighet - Larry 1. Det var som om en UFO hadde landet i hagen.

Like etterpå fikk jeg endelig en Commodore 64 og et blad med kodeoppskrifter som jeg ble sittende å skrive av i timesvis. Det ble et vendepunkt i livet å se «min» gule firkant bevege seg over TV-skjermen, treffe kanten og sprette ut igjen.

I ungdomstiden ble det mye gaming, hvor jeg nok var den som interesserte meg like mye for serveroppsett og å finne ut av ting som selve spillingen. Jeg og et par kompiser arrangerte også LAN i Stavanger med rundt 100-150 deltakere på 90-tallet, og da gikk nok helgene mine mer til modprobe, traceroute og å restarte qwsv enn til å faktisk spille Quake og etterhvert CS.

Ellers gikk det mye tid på ungdomsskolen til å se hvem som kunne lage den beste personlige hjemmesiden på Geocities, med flest mulig blinkende og bevegende detaljer. Kunnskapen derfra tok jeg med meg inn i tidlig voksenliv og jeg freelancet ved siden av skolegang som webutvikler fra jeg var 16-17 år.

Opp gjennom årene har jeg deretter vært innom mye, men det er også en del ting jeg ikke har gjort. Rogalands Avis mente jeg hacket iTunes (det gjorde jeg ikke), Stavanger Aftenblad/Byas mente jeg visste svaret på «hva skal du gjøre i dag?» (det gjorde jeg ikke) og Geodata mener iMarka trenger en bedre UX-er (det gjør den ikke 😊).

Slik ser pulten til utvikleren Eirik Hodne ut. 📸: Lasse Røsvik
Slik ser pulten til utvikleren Eirik Hodne ut. 📸: Lasse Røsvik Vis mer

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Omtrent halve tiden min går til et stort webprosjekt vi har hatt for Altibox i flere år, som ivaretar og bedrer informasjonen om arbeid med salg, utbygging, prosjektering og forvaltning av bredbånd. Det har frontend i Knockout med Typescript og Esri sitt JavaScript-kartbibliotek, backend i .NET core med NHibernate, hostet med Kubernetes og gikk i prod tidligere i år med en veldig spennende (og lang) backlog.

Resterende tid går stort sett på et digitaliseringsprosjekt for Oljedirektoratet, hvor vi skal bygge mange ulike apper/grensesnitt og forhåpentligvis forene dem til en større enhet til slutt. Det brukes masse ferdig Esri-teknologi og er ellers skrevet i React og .NET core hvor noen teknologistikkord er mono-repo, redux, redux-saga, webpack, proj4, Typescript og Storybook. Vi har også integrasjon med blant annet ID-porten og Altinn.

På sidelinjen er jeg nylig ferdig med en iOS- og Android-kartapp med samiske stedsnavn for Nesseby kommune, bygget i React Native og forhåpentligvis snart utgitt med et tastetrykk med Fastlane.

Ellers skal jeg se på å fikse en plagsom offline-bug i iMarka før jeg tar sommerferie.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Dagen starter alltid med en dobbel espresso med litt melk på jobb, det er min frokost, og jeg elsker å være tidlig på jobb før spetakkelet begynner.

Deretter er det litt etter ukedag; to-tre dager i uken sitter jeg rett over gata hos Oljedirektoratet på et team med ansatte og konsulenter fra Geodata og Bouvet i skjønn forening. In-house-dagene er ofte mer selvdrevne, hvor jeg plukker oppgaver fra ulike backlogger i Jira og koder i vei.

- Jeg elsker å være tidlig på jobb før spetakkelet begynner, forteller Eirik Hodne. 📸: Lasse Røsvik
- Jeg elsker å være tidlig på jobb før spetakkelet begynner, forteller Eirik Hodne. 📸: Lasse Røsvik Vis mer

I begge hovedprosjektene nevnt over har vi dailies og kjører Scrum light med sprinter på to-tre uker.

Ellers avskyr jeg møter som pesten, er en "doer" og elsker å bare progge på med headphones helt til jeg har glemt tid og sted, og alarmen ringer fordi verden kaller og jeg må hente ungene i barnehage og på SFO.

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Jeg er fullstendig solgt på React Native og hvor gode apper og hvor produktiv man kan være på mobil uten å være native mobilutvikler. Det gir også en fantastisk fleksibilitet internt, hvor utviklere med React-erfaring på web uten større vanskeligheter også kan jobbe på native-prosjekter.

Hvis man da i tillegg benytter seg av det enorme miljøet rundt teknologien, med blant annet masse delte komponenter og kodesnutter, og setter opp Fastlane som tar bort alt det kjedelige og manuelle med apputvikling som kodesignering, skjermbilder til butikk, beta-utgivelser og så videre, er det, i mine øyne, en uslåelig kombinasjon som jeg har til gode å oppleve fra konkurrerende alternativer.

- Jeg elsker å bare progge på med headphones helt til jeg har glemt tid og sted, forteller Eirik Hodne. 📸: Lasse Røsvik
- Jeg elsker å bare progge på med headphones helt til jeg har glemt tid og sted, forteller Eirik Hodne. 📸: Lasse Røsvik Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

iMarka for Skiforeningen, som vi laget i fjor, synes jeg ble overraskende bra til å være mitt første prosjekt på React Native. Selv om jeg håper å se den med vektorkart snart, som det ikke ble tid til i første omgang. Jeg er spesielt stolt av den fordi koden er forholdsvis ryddig, lar seg lett endre/utvide og at jeg kan gi koden over til en annen utvikler med hevet hode.

Ellers synes jeg det var kult å se at vi kunne bygge den nevnte appen for Nesseby kommune for iOS og Android med blant annet full offline-støtte på 100 utviklingstimer.

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Det vanskeligste med å være utvikler er også det som i perioder er det gøyeste; å alltid være oppdatert og følge med på alt som skjer.

Kombinasjonen småbarnsliv, et hus som skal renoveres og interesser utenfor skjermen gjør det vanskelig å utforske ting som gjerne er nyttig, men som man selv ikke umiddelbart fanger interesse for. Her skulle jeg ønske det blant norske arbeidsgivere kunne vært enda mer avsatt tid til selvstudium, prototyping og leking med teknologi, noe jeg tror alle hadde vært tjent med.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Code review er et must som jeg ser hever kvaliteten på koden, bedrer informasjonsflyten i prosjektet og bidrar til å øke kunnskapen til både junior- og seniorutviklere. Hvis man i tillegg kjører automatisert lint på PRs, så reduseres overhead med reviews og man unngår at de handler om det trivielle.

Jeg synes også vi skal bli flinkere til å ikke elske og dvele med koden vår for å få den helt perfekt, og ikke være redd for snarveier og litt gris underveis. I en verden hvor krav og ønsker fra kunder endres fra dag til dag, er det like viktig å være kjapp til å produsere funksjonalitet, som å skrive den om eller slette den med god samvittighet.

Ukas Koder Eirik Hodne, klar for et parti sjakk. Tilsynelatende. 📸: Lasse Røsvik
Ukas Koder Eirik Hodne, klar for et parti sjakk. Tilsynelatende. 📸: Lasse Røsvik Vis mer

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg har en gründer i magen og har alltid et eller annet pågående sideprosjekt, som stort sett alltid kommer sånn omtrent 40 prosent avgårde før jeg går lei.

Samtidig har jeg alltid progget på et eller annet bare for gøy/interesse/lære noe nytt (eksempelvis de nå litt utdaterte homebrewcalc.com og buddyleague.net). Som mange andre utviklere synes jeg oppstartsfasen og det å teste noe nytt er det gøyeste, mens vedlikehold og det å komme helt i mål er noe mer kjedelig. 🙂

I det siste har jeg holdt på noen kvelder med å gi ut vår ArcGIS-kartkomponent for React Native som åpen kildekode, så får vi se hvor langt jeg kommer på det prosjektet. 🙂

Ellers går tiden til å slappe av med familien, og å prøve å ikke la den litt uryddige reduceren man laget rett før man gikk fra jobb henge igjen i hodet når man kommer hjem.