Møt Rustam, et ekte Java-orakel

- Vi kan alltids bli enda flinkere på å dele kunnskap, mener Ukas Koder og JavaZone-sjef Rustam Mehmandarov.

Rustam Mehmandarov er utvikler i Computas, men står også blant annet bak JavaZone og holder mye foredrag. 📸: Privat
Rustam Mehmandarov er utvikler i Computas, men står også blant annet bak JavaZone og holder mye foredrag. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg begynte å programmere ganske tidlig; allerede på skolen. I starten gikk det i BASIC, så litt Java og Pascal. Etter det begynte jeg på informatikkstudier ved Universitetet i Oslo, og fortsatte for fullt med Java. Deretter gikk det litt i C, en smule Fortran, og en god del Python.

På skolen kodet jeg for det meste BASIC – det var veldig mye forskjellig og mer avansert enn det vi fikk i hjemmelekser. Det var både noe som var grafisk og beveget seg på en grønn, monokrom skjerm, og kode som implementerte forskjellige algoritmer, gjerne noe som løste et problem. Litt senere begynte jeg å lære andre programmering.

Med andre ord, kan vi vel si at jeg begynte både med å programmere selv og lære andre å programmere ganske tidlig.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Det går i ganske mye forskjellige teknologier og prosjekter når man er konsulent og rådgiver, og i det siste har jeg jobbet mye som arkitekt og rådgiver.

Generelt sett går det mye i Java og skyplattformer. Det blir fort mye Docker, Kubernetes og mikrotjenester, selv om det også blir en del arbeid og eksponering mot de gamle “monolittene” med ujevne mellomrom.

Slik ser pulten til Rustam Mehmandarov ut. 📸: Privat
Slik ser pulten til Rustam Mehmandarov ut. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

For min del er det få dager som er like. Noen dager er man ute hos kunder og har møter. Andre dager må man konsentrere seg om å forske på og jobbe med oppgaver.

Jeg er attpåtil ofte ute og holder foredrag og faglige innlegg verden rundt, og det blir fort en god del av disse i løpet av ett år. I tillegg til alt dette er jeg en fagleder for en gruppe for teknisk arkitektur og integrasjoner på jobb, så jeg arbeider også med det noen av dagene.

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Det kommer an på hvilken problemstilling man står ovenfor. Det går blant annet mye i kontainere og mikrotjenester for min del, som for veldig mange av oss. Det er ikke minst ganske spennende å følge med på utviklingen der.

Ellers går det også en del i MicroProfile nå om dagen – som en slags subsett av Enterprise-spesifikasjoner og API-er i Java for å bygge mikrotjenester.

Til vanlig jobber Rustam Mehmandarov i Computas. 📸: Privat
Til vanlig jobber Rustam Mehmandarov i Computas. 📸: Privat Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Litt stolt av å ha vært med på å lage og forbedre mange samfunnskritiske IT-systemer gjennom årene. Jeg har jobbet både i privat og offentlig sektor – alt fra mattrygghet, velferd og helse, og energisektor.

Jeg har også vært med på å bygge opp og igangsette utvikling av et system for justissektoren i et av de nyeste landene her i Europa. Det er nok ikke en sjanse som man får veldig ofte!

Jeg har de siste 5-6 årene bidratt en del til JavaZone, og ledet det de siste årene. Det regnes vel som noe jeg har vært med på å bygge og det er definitivt noe å være stolt over, synes jeg. For alle mine bidrag til Java-miljøet både her og internasjonalt – både i form av community og fag – har jeg fått tildelt tittelen Java Champion, som relativt få kan smykke seg med her i Norge og ellers i verden.

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Det at IT-verden utvikler seg på en veldig spesiell måte – ting endrer seg både veldig fort og veldig sakte samtidig. Det kommer stadig nye språk, teknologier og plattformer, samtidig som det tar ganske lang tid før vi får adoptert mye av dette.

Det er i tillegg slik at mange av konseptene vi bruker i dag, og som vi tror er helt nye, har eksistert i flere tiår. Derfor kan det til tider være tøft å holde seg oppdatert for å kunne ta riktige vurderinger om når, hvor, og hva man bør bruke.

«Mange av konseptene vi bruker i dag, og som vi tror er helt nye, har eksistert i flere tiår.»

Når det er sagt, er det også få andre yrker som har den friheten vi har til å løse våre utfordringer – både på en god og muligens en mindre god måte.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Vi kan alltids bli enda flinkere på å dele kunnskap, prøve nye ting og være mer inkluderende. Jeg synes at vi har kommet et godt stykke på veien allerede, men det er absolutt ingen vits å hvile på laurbærene av den grunn!

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Mesteparten av fritiden går til familie, trening og frivillig arbeid.

Jeg leder verdens største community-drevene Java-konferanse, JavaZone; har tidligere vært leder av den norske brukerforeningen, javaBin; er del av Tekna Big Data-gruppen; og er medlem av flere programkomiteer for diverse IT-konferanser – både her og i utlandet.

En god del av fritiden som er igjen går ut på å jobbe med foredrag og å teste ut nye teknologier og løsninger.