Julekalendere for utviklere, 2019 🎅

Løs PST-nøtter på nordpolen, kod deg fram til svar hos Knowit, eller lær deg nye triks hos Bekk.

PST lar deg jobbe i Nordpolar Sikkerhetstjeneste, hvor du skal løse nøtter på Nordpolen. Her fra introvideoen. 📸: PST
PST lar deg jobbe i Nordpolar Sikkerhetstjeneste, hvor du skal løse nøtter på Nordpolen. Her fra introvideoen. 📸: PST Vis mer

Vil du høre noen morsomme fakta om julekalendere? Hvordan tradisjonen med 24 luker fram mot julaften starta i Tyskland og alt det der?

Nei, vel. Da går vi rett på sak:

Også denne jula har internett mange adventskalendere å by på, og mange av dem er mynta på utviklere. Det flommer ikke akkurat over av dem her til lands, men i år har blant annet PST slengt seg med på moroa, i tillegg til flere gamle travere.

Her er årets viktigste julekalenderne for norske utviklere - og et par internasjonale!

#1: Kodekalenderen fra kode24

Kodekalenderen på kode24. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Kodekalenderen på kode24. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Leser du dette, har du trolig fått med deg årets kodekalender fra kode24 - sponsa av Accenture. Og det er sikkert dårlig gjort å ha denne på plass nummer én, men vet du hva, vi gjør det likevel, vi. Thug life.

Hver dag åpnes et nytt hint i Toms Hosting sin DOS-aktige boks, og det er opp til deg å knekke passordet. Om ingen gjør det, går hele serveren vår ned.

I år kan du samle poeng gjennom hele jula, vi trekker vinnere hver dag, og vi byr på lag. Selskaper som Bouvet og Mytos troner akkurat nå på toppen av ledertavla, sammen med lag som "Bootplug" - så er ikke kontoret eller gjengen din representert ennå, er det bare å sette i gang!

#2: Nordpolar Sikkerhetstjeneste

PST sin julekalender. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
PST sin julekalender. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

PST er kanskje Norges beste på å lage stillingsannonser; ved å ha stillingsannonser som digitale skattejakter sikrer de seg blant annet dekning her på kode24 uten å betale et rødt øre.

Nå får de det til igjen, si: I år har PST slått på stortromma med en hel julekalender. Gjennom "Midlertidig stilling som snikende alvebetjent"-jobbannonser har de erta om kalenderen en stund, mens selve løsningen nå ligger ute på npst.no: Nordpolar Sikkerhetstjeneste.

Gjennom daglige oppgaver, et eget NPST-intranett, brukerkontoer, kodeknekking og et system fra CTFd er dette relativt hardcore greier - målet er tross alt å finne framtidige ansatte i Politiets Sikkerhetstjeneste.

#3: Knowit sin kodekalender

Julekalenderen til Knowit. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Julekalenderen til Knowit. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

"Kodekalenderen er kalenderen for deg som er glad i programmering" skriver Knowit, og vi lover at vi ikke visste at de også kalte sin julekalender for kodekalender før kode24 starta sin i fjor, altså.

Hver luke løses gjennom, nettopp, programmering, og er du smart nok til å løse dem klatrer du oppover ledertavla. Oppgavene kan være av typen:

"Filen world.txt inneholder et ascii-bilde av verden. Ruter med # består av stein, mens tomme ruter (mellomrom) inneholder luft. Så begynner det å regne, til det ikke er plass til mer vann. Vann som når fram til kantenrenner utenfor og forsvinner ut (nedover) i verdensrommet. Hvor mange ruter er til slutt fylt med vann?"

#4: Bekk Christmas

Bekk sin julekalender. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Bekk sin julekalender. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Julekalendere kan også bestå av artikler, og det gjør Bekk sin i år, til så vanvittig grad.

bekk.christmas kjører de på med 12 forskjellige kalendere, med 12 ulike temaer, som hver publiserer én artikkel hver dag. Det blir... 288 artikler i løpet av jula, det. Sånn omtrent like mange artikler som kode24 publiserer i løpet av et helt år. Neida. Joda.

Temaene favner bredt innen programmering, og du finner alle her:

#5: Novanets geografikalender

Novanet sin julekalender. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Novanet sin julekalender. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I år som i fjor lar vi tvilen komme Novanet til gode, og tar med denne kalenderen, også. Til tross for at den har pent lite med programmering å gjøre, altså. Men Novanet skriver kode, og har en kalender, som noen har koda, så her er den.

Også i år handler det om å gjette hvor et bilde er fra; hvilken by, i hvilket land.

Klarer du det, kommer du på ledertavla, og klarer du mange nok, kan du vinne et gavekort 500 kroner til Nomaden. Hva Nomaden er? Skal vi se... "Nomaden er spesialistbutikken for reisende og Norges største reisebutikk", melder nomaden.no.

Utenlandske julekalendere

Advent of Code. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Advent of Code. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det lages julekalendere i utlandet, også. Det er jo tross alt så mye rart der ute i utlandet.

Her er et par av dem, som ble nevnt av medlemmer i kode24-klubben: