Sånn lærte Vipps-utviklerne Azure

Vipps sin skysjef om hvordan teamet hans fikk syv eksperter og tre MVP-er.

- Ingen av oss hadde mye erfaring med Microsoft Azure, forteller Sven Malvik om Vipps-utviklerne, her fra en workshop pre korona. 📸: Privat
- Ingen av oss hadde mye erfaring med Microsoft Azure, forteller Sven Malvik om Vipps-utviklerne, her fra en workshop pre korona. 📸: Privat Vis mer

Jeg startet i Vipps for litt over to år siden som Cloud Engineer. Vi var fem utviklere i teamet Cloud Plattform, og var alle relativt nye i Vipps.

Ingen av oss hadde mye erfaring med Microsoft Azure.

Nå, to år senere kjører vi tjenestene våre på Azure Kubernetes Service, Azure Functions, og App Service. Vi bruker mange av de utallige PaaS- og SaaS-teknologiene i Azure, rett og slett fordi det gir oss mye verdi. Der vi tidligere lente oss på utstrakt bruk av Click-Ops, definerer vi i dag infrastruktur som kode.

I dette innlegget forteller jeg hva vårt team Cloud Platform gjorde. Hvordan vi utviklet oss fra å så vidt ha hørt om Azure, til å være syv sertifiserte Azure Solution Architect Experts og hele tre Azure MVP-er.

Jeg har delt denne historien inn i Vipps sine tre sentrale leveregler; #Pålag, #Nullstress, og #Smarttenkt

«For at ikke plattform-teamet skulle bli en flaskehals for utviklere i Vipps, startet vi å holde workshops.»

#Pålag

Hovedfokuset i teamet vårt har alltid vært å jobbe sammen og å lage noe i fellesskap. Ingen skal føle seg utenfor og sitte alene med en oppgave. Vi løser oppgavene sammen. Vi er rett og slett #pålag. Det gjelder også aktiviteter som skjer utenfor arbeidstid, men som henger sammen med det vi gjør på jobb.

Sven Malvik er leder for "cloud platform"-teamet i Vipps. 📸: Vipps
Sven Malvik er leder for "cloud platform"-teamet i Vipps. 📸: Vipps Vis mer

Ett eksempel er å holde workshops om Azure API Management (APIM). Evgeny Borzenin og jeg startet samme dag i Vipps og hadde ikke tidligere erfaring med APIM. For mange i Vipps var APIM en svart boks, og vi ble raskt utfordret til å utvikle oss selv og lære oss teknologien.

For at ikke plattform-teamet skulle bli en flaskehals for utviklere i Vipps, startet vi å holde workshops. På den måten fikk flere den innsikten de trengte for å bli mer selvstendige. Etter interne workshops og mindre konferanser meldte Microsoft sin interesse, noe som resulterte i at Vipps holdt en APIM presentasjon under Microsoft Build i Seattle.

Alt dette var veldig gøy og motiverende fordi vi gjorde det sammen, og fordi vi bidro til fellesskapet i og utenfor Vipps. Deling er viktig. Det er viktig for andre og det er viktig for en selv for å kunne vokse. Vipps jobber aktivt for å være en fantastisk arbeidsplass. Gjennom å oppfordre til å dele erfaringer internt og eksternt, bidrar vi til å få frem dette.

Det har også ført til at flere av de flinke folkene i Vipps har blitt anerkjent for arbeidet sitt, også utenfor Vipps. Vi inviteres til å holde foredrag over hele verden og flere er blitt utnevnt til Microsoft Azure MVP, for deres bidrag til Azure-communityet.

- Deling noe av det viktigste vi gjør, mener Sven Malvik i Vipps. Her fra Microsoft sitt arrangement TechX Oslo. 📸: Privat
- Deling noe av det viktigste vi gjør, mener Sven Malvik i Vipps. Her fra Microsoft sitt arrangement TechX Oslo. 📸: Privat Vis mer

#Nullstress

I fjor sommer fikk vi en utvikler uten Azure-kompetanse i vårt team. Selv om personen generelt var erfaren, var det utfordrende for ham å henge med i alle diskusjoner. Intern opplæring hjalp kun begrenset.

Likevel, samme høst var denne personen sertifisert Azure Solution Architect Expert og en av de som har bidratt mest i teamet. Hvordan skjedde det?

Vi tok babysteps. Først ble han ansvarlig for en liten og oversiktlig, men veldig viktig, del av infrastrukturen. Tillit og ansvar gjør at man blir veldig fokusert. Selvfølgelig gjorde vedkommende feil, men det legger vi til rette for å håndtere på en god måte.

Det er viktig å skape sterke team som har full tillit til hverandre. En av levereglene i Vipps er #nullstress, og denne omhandler nettopp dette, å feire sine feil. Det er et svært kraftig verktøy når man evner å leve det fullt ut.

Et babystep førte til det neste. Motivasjonen økte og økte, til vedkommende tok Azure Solution Architect Expert-sertifisering. Det har vært veldig gøy å se utviklingen til folk som startet fra scratch med Azure og som nå driver større prosjekter.

«En nøkkelperson i teamet som sitter på spisskompetanse ingen andre har, kan i verste fall dra ned hele teamet.»

#Smarttenkt

En nøkkelperson i teamet som sitter på spisskompetanse ingen andre har, kan i verste fall dra ned hele teamet. Teamet henger rett og slett ikke med når man diskuterer eller gjør oppgaver, og det kan virke demotiverende for andre.

Består et team derimot av flere som sitter på spisskompetanse, så er det stor sjanse for at resten bare blir dratt med og ser opp til dem som vet mye.

Martin Ehrnst er vårt nyeste tilskudd. Han er Microsoft Azure MVP og kom i teamet vårt i desember i fjor. Vi så at de mest drevne innenfor Azure-domenet er de som kan bidra fra dag én og som er glad å dele.

Som tidligere nevnt er deling noe av det viktigste vi gjør. Vipps trenger mange engasjerte og faglig kompetente medarbeidere som kan hjelpe de andre. Det er #smarttenkt, tror vi.

Veien videre

Vi har sett at levereglene våre hjelper oss å jobbe bra sammen der alle har stor tillitt til hverandre.

For Kristian Skønberg Løvik, leder for Arkitektur og Plattformer i Vipps, handler det om å bygge en tillitsbasert kultur der alle trives. Jeg er veldig glad og takknemlig å få denne støtten fra teknologiledelsen som gjør alt dette mulig, og vi kommer til å fortsette å dele på meetups, konferanser og workshops.

Vi gleder oss rett og slett til å bruke mye energi på faglig deling framover.