- Vanskelig å finne norske talere

Konferansearrangør, ivrig taler og Microsoft-evangelist Maxim Salnikov håper flere nordmenn blir med snart.

Maxim Salnikov jobber med å få norske utviklere til å bruke løsninger fra Microsoft. Her er han i studio og tar opp en video hos Microsoft Norge. 📸: Privat
Maxim Salnikov jobber med å få norske utviklere til å bruke løsninger fra Microsoft. Her er han i studio og tar opp en video hos Microsoft Norge. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg tror det er den klassiske historien om datanerden:

Jeg forstod at programmering var min greie da jeg tok de første timene med Basic på skolen - jeg likte spesielt godt programatisk tegning.

Så var jeg dypt engasjert i Pascal, Delphi og til en viss grad C++ på universitetet - igjen var jeg alltid ansvarlig for det visuelle og UI-biten av prosjektene.

Dermed var det naturlig for meg å bli en "webmaster" på det sene 90-tallet, da jeg oppdaga internett: HTML, CSS og den obligatoriske musepeker-halen med Javascript.

Omtrent på samme tid bygde jeg mine første kommersielle prosjekter, med Apache, PHP og MySQL (LAMP-stacken).

Utviklerkarrieren min var alltid forbundet med internett og UI: Jeg brukte mange år på å utvikle SaaS nettbutikk-løsninger som frontend-lead, før jeg migrerte legacy Win32-løsninger til web-stacker med Angular, som en seniorutvikler. Og endte opp som fullstack-utvikler for et digital identitet-selskap, med ende-til-ende PoC-er hvor IoT-sensorer sendte data til web-grensesnitt i sanntid.

Da jeg flytta til Norge i 2011, oppdaga jeg meetup-scenen. Jeg begynte å besøke arrangementene, hjelpe de som organiserte dem og etterhvert bygge brukergrupper og kjøre arrangementer selv.

Litt senere starta jeg min reise som teknologi-taler, og nå har jeg rundt 30 tekniske foredrag i året. Så, basert på min erfaring fra å kjøre meetups og være på konferanser som taler, og etter å ha funnet mine sjelevenner å bygge et lag med, var jeg med å grunnlegge to fullskala utviklerkonferanser: Mobile Era (om mobilutvikling i bred forstand) og ngVikings (om Angular-rammeverket).

Maxim Salnikov elsker å prate på konferanser, og her holder han en sesjon hjemmefra - slik man må i våre dager. 📸: Privat
Maxim Salnikov elsker å prate på konferanser, og her holder han en sesjon hjemmefra - slik man må i våre dager. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Med alle disse community-fokuserte aktivitetene, så skifta jeg gir ganske naturlig i mars 2019, til Developer Relations i Microsoft Norge, med fokus på Azure-skyen. Før dette var utviklerfellesskap, konferanser, tekniske taler og blogging en fulltidshobby.

Så, når jeg nå skriver kode, gjør jeg det først og fremst for ulike web- og sky-scenarioer for mine tekniske demoer, taler og kurs.

For eksempel: En Angular-app for å vise fram Azure Static Web App-tjenesten under min direktedemo under NDC Oslo 2020. Eller bloggen min, for å vise utrulling av en statisk generert Angular/Scullu-app i skyen. Forresten; den engelske utgaven av dette intervjuet hostes på denne bloggen, og det kommer et nytt bygg hver gang det pushes til den tilhørende markdown-fila.

Vanligvis bygger og driver jeg også nettsidene til konferansene jeg nevnte: Mobile Era 2016-2020 og ngVikings 2017-2020. De siste utgavene har jeg brukt den statiske sidegeneratoren Hugo.

«Dagen konferansen starta var Twitter full av bilder av dem.»

Et annet nylig miniprosjekt: Jeg bygde en Azure Function med NodeJS for å generere digitale badger for alle deltakerne på ngVikings 2020 (jeg tror jeg plutselig oppfant badger for nett-konferanser), og la det inn i webhook-en for billettsystemet vårt. Folk elska å få en badge med èn gang etter billettregistrering! Dagen da konferansen starta, var Twitter full av bilder av dem.

Akkurat nå jobber jeg med en demo av bakgrunnstjenestene til progressive web-apper, for min neste tekniske presentasjon.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jobben min handler om å bygge strategi og kommunikasjon. Så bare kanalen og media har endra seg denne våren, ikke kjernen.

Nå har jeg møter med mine kolleger, lokale eller globale fellesskap og utviklere som vil lære mer om skyen fra kjøkkenet eller terassen.

Fra samme sted prater jeg på konferanser rundt om i hele verden - jeg tror jeg bare har opptrådt flere steder de siste månedene!

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Min lidenskap er web, spesielt progressive web-apper.

Jeg følger omhyggelig med på alle oppdateringer i feltet, og det er alltid masse jeg vil lære om eller eksperimentere med, som early drafts og Trial Origins i Web Capabilities API-ene.

Og nå som Flutter for web har kommet, vil jeg prøve dette rammeverket, og Dart-språket som driver det.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

VS Code + Azure sky-utvidelser + "må ha"-utvidelser som Prettier, Live Server, Import Cost og Peacock.

Maxim Salnikov på CES-konferansen i Las Vegas. 📸: Privat
Maxim Salnikov på CES-konferansen i Las Vegas. 📸: Privat Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Ikke på jobb, men fra de jeg organiserer konferanser med: "Nettsida viser en eldre versjon, vi må fikse det ASAP!"

Det betyr at jeg gjorde noe galt igjen i min "geniale", men ganske eksperimentelle, service worker, og må reversere den tilbake - som er en utfordring i det scenarioet.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Utviklere i Norge er faglig sterke, og jeg vil at de deler denne kunnskapen og erfaringen oftere på arrangementer.

Som meetup-organisator ser jeg alltid etter talere, og noen ganger er det vanskelig å finne lokale.

Nå, med alle samlingene på nett, er det enklere å invitere talere fra andre land, men jeg vil gjerne få fram et levende fellesskap av norske, tekniske talere.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Annet enn å drive med meetups og konferanser på fritida, elsker jeg reising (nå i Norge), alpint og å produsere musikk med synthen min.