Søkte jobb, fikk avslag etter 8 minutter: - Vi beklager

- Her gikk det vel raskt, innrømmer Telenor, etter å ha avslått kandidat på åtte minutter.

Magnus Nymo sin jobbsøknad ble registrert klokka 14.26, og avslaget kom klokka 14.34 - åtte minutter senere. Det viser seg å handle om uflaks, ifølge Telenor, som likevel beklager. 📸: Privat
Magnus Nymo sin jobbsøknad ble registrert klokka 14.26, og avslaget kom klokka 14.34 - åtte minutter senere. Det viser seg å handle om uflaks, ifølge Telenor, som likevel beklager. 📸: Privat Vis mer

- Jeg har generelt syntes at Telenor virker som en kul arbeidsgiver. De promoterer seg veldig bra, og virker som en attraktiv arbeidsplass. Så da jeg så utlysningen for Security Engineer, tenkte jeg at dette passer godt inn i mine interesser og tidligere arbeidserfaring.

Det forteller Magnus Nymo til kode24. Han er 20 år gammel, studerer siste året av en bachelor i IT og informasjonssystemer ved Universitetet i Agder og har erfaring som han håpa ville være interessant for Telenor.

Men etter å ha sendt dem en søknad, tok det ikke særlig lang tid før han fikk avslaget.

- Det tok nesten åtte hele minutter, forteller Nymo.

Avslått på åtte minutter

Etter å ha søkt på stillingen, så innboksen til Nymo dermed slik ut:

  • 14:26: "Application Recieved for Security Engineer" (søknad mottatt)
  • 14:34: "Telenor job application status" (søknad avslått)

- Jeg trodde jo først at det var en ekstra bekreftelse på at søknaden er mottatt og tatt videre til behandling, sier Nymo til kode24.

- Da jeg så at jeg fikk avslag, tenkte jeg "Oj, har det gått så lang tid siden jeg søkte?". Det hadde det ikke.

Sånn så innboksen til Magnus Nybo ut.
Sånn så innboksen til Magnus Nybo ut. Vis mer

"We have now had the opportunity to review your application" skrev Telenor i eposten de sendte åtte minutter etter å ha mottatt søknaden, og fortsatte:

"We regret to inform that we have decided to proceed with other candidates this time".

Mistenker AI

At den 20 år gamle studenten Nymo ikke nødvendigvis var det Telenor så etter i en ny sikkerhetsressurs, har han ikke noe problem med å godta.

Det han stusser over, er tida det tok før avslaget kom.

- Jeg tror helt ærlig at en maskin har gitt det avslaget, og det var et eller annet parameter jeg ikke klarte å oppfylle. Men selv da, hadde det gitt mening med en slags delay før den gir automatisk avslag, slik at det ser mer naturlig ut. Åtte minutter er det raskeste avslaget jeg har fått, sier han.

Men at det var en kunstig intelligens eller datamaskin som sendte han avslaget, kan Telenor avvise.

Pressesjef Anders Krokan i Telenor.
Pressesjef Anders Krokan i Telenor. Vis mer

Her er forklaringen

- Vi bestreber å ha effektive rekrutteringsrunder, der kandidater vurderes fortløpende. Men her gikk det vel raskt, innrømmer pressesjef Anders Krokan i Telenor overfor kode24.

- Og vi forstår at den kjappe responsen fra oss kan misforstås, til tross for at vi har forklaring på saken.

Forklaringen er som følger, ifølge Krokan: Telenor har jevnlige møter i slike ansettelsesprosesser, for å vurdere kandidater fortløpende. Nymo skal ha hatt flaks, eller uflaks, og sendt sin søknad midt under et slikt vurderingsmøte.

- Fordi det ble vurdert at kandidaten ikke nådde helt opp, ble det straks gitt beskjed om det. Dette var et engangstilfelle, responstiden er normalt lengre, sier Krokan i Telenor.

- Vi tar til oss kritikken om at avslaget kom altfor raskt, og beklager hvordan det påvirket kandidaten. Vi er også takknemlige for at vedkommende tar opp saken. Fremover skal vi roe ned svariveren, slik at alle kandidater trygges på at vi har gjort en grundig vurdering.