Reddit stengt ned: - Katastro­falt!

Svært mange subreddits har stengt dørene i protest mot Reddits nye API-priser.

Nå har svært mange grupper på Reddit stengt helt ned, for å protestere mot deres nye API-regler. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Nå har svært mange grupper på Reddit stengt helt ned, for å protestere mot deres nye API-regler. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Som kode24 meldte forrige uke, skulle store deler av Reddit stenge dørene denne uka. Mer konkret ville mange såkalte subreddits, Reddits svar på grupper, stenge helt, for å protestere mot Reddits nye API-priser.

Mandag formiddag møter vi derfor en blek versjon av Reddit.

For vår del får vi bare opp innhold fra mindre subreddits som r/TeslaModel3 og r/Casio, samt enkelte unntak som r/programming - som etter sigende holder dørene åpne da mange av moderatorene der jobber i Reddit.

Ubestemt tid

Prøver du mandag å for eksempel gå til r/norge, møter du bare beskjeden "r/norge is a private community", etterfulgt av beskjeden "Denne subredditen holder stengt på ubestemt tid som følge av Reddits katastrofalt dårlige håndtering av endring i tjenestevillkår for tredjepartsapplikasjoner."

"Da vi i moderatorteamet ble enige om å følge boikottaksjonen hadde vi ikke tatt stilling til om vi skulle stenge i to dager, eller om vi skulle holde det gående lenger" skriver de i en kunngjøring man nå må lese gjennom Waybackmachine.

"Sett i lys av de siste dagers hendelser, og i særdeleshet den katastrofale AMA-en der Reddits daglige leder Steve Huffman i praksis bare snakker om RAMPART - eller aktivt fortsetter å forverre situasjonen ved å antagonisere Apollo-utvikleren, brukere og moderatorer - så har vi bestemt oss for at nedstengingen vil være på ubestemt tid."

Heit AMA

Bakgrunnen for den omfattende boikotten av Reddit er at det sosiale nettverket vil ta betalt for bruken av API-ene deres.

Prisene for dette skal være så høye at blant annet skaperen av den populære Reddit-appen Apollo har sagt han ikke lenger har råd til å drive den - og appen legges etter planen ned. Man frykter også at det blir vanskelig å drifte botter på plattformen, som skal være viktig for blant annet moderering.

For å svare på kritikken arrangerte derfor Reddit-sjef Steve Huffman en såkalt AMA - en spørrerunde med nettsamfunnet.

- Reddit må være en bærekraftig virksomhet, og for å få til det, kan vi ikke lenger subsidiere komersielle aktører som trenger dataen vår i stor skala, skrev han.

Temperaturen ble høy, og det ser ikke ut til at Reddit har noen planer om å trekke seg. Som The Verge skriver; da en bruker uttrykte bekymring for at Reddit virker å bli stadig mer opptatt av lønnsomhet, svarte Huffman:

- Vi fortsetter å være lønnsomhetsdrevne fram til lønnsomheten faktisk kommer. I motsetning til noen tredjeparts apper, er vi ikke lønnsomme.