Nytt manifest for et humant internett, «for og av mennesker, ikke AI»

OpenAIs GPT-4o, React Conf 2024 og et humant internett i ukas ForrigeUke.

Ragnhild Kleiven forteller om Humane Web Manifesto i ukas ForrigeUke. 📸: Bekk / kode24
Ragnhild Kleiven forteller om Humane Web Manifesto i ukas ForrigeUke. 📸: Bekk / kode24 Vis mer

Forrige uke var uken hvor værmeldingen for 17.mai endelig kom ☀️, noe jeg regner med de fleste har ventet i spenning på i snart ett år 🕑.

Men kanskje enda viktigere, det skjedde 157 ting i frontend-verdenen forrige uke.

OpenAI lanserte GPT-4o 🔊👁️

Den ferskeste og kanskje aller største nyheten er at OpenAI lanserte en ny modell; GPT-4o. Denne lanseringen gjør GPT-4 modeller tilgjengelig også for gratisbrukere, og introduserer en helt ny funksjonalitet, nemlig voicechat.

Oppdateringen innebærer også at man kan filme f.eks et regnestykke man vil ha hjelp til, og samtidig ha en muntlig dialog med modellen om det den “ser”. Det tilbys også en desktop app med funksjon for å dele skjerm som en del av modellen, samt litt mer snacks.

For den nysgjerrige og oppmerksomme sjel som lurer på hva o’en i GPT-4o står for kan jeg avsløre at den står for ‘omni’ som betyr intet mindre enn altomfattende 👀, noe som kan sies å passe bra til de nye features’ne.

Sjekk ut denne videoen for en solid gjennomgang, eller les om oppdateringen her.

React Conf 2024

Denne uken er det tid for React Conf 2024, og agendaen ble sluppet forrige uke. Ta en titt her for å se om det er noen spennende foredrag du kunne tenke deg å se.

Billettene er utsolgt, men det er uansett litt kort tid til å komme seg hele veien til Henderson, Nevada. Heldigvis er det gratis livestream, så her er det bare å sette av litt tid og finne frem popkornet!

På nettsiden frister de blant annet med at det er “exciting announcements from the React team” på planen.

Et humant internett 👩💻

Michelle Barker publiserte forrige uke et manifesto for et humant internett.

Barker skriver at internett er i ferd med å bli fiendtlig for mennesker, og at vi trenger et internett for og av mennesker — ikke maskiner og AI. Personvernet vårt blir stadig brutt, og vi blir spammet ned av reklame og bots, og vet snart ikke hva som er generert av AI vs. mennesker. Manifestoet er et forsøk på å vende fokuset vekk fra hva internett ikke burde være og over til hva det burde være.

Kort oppsummert mener hun et humant internett skal være tilgjengelig og inkluderende for alle, sikkerhet — særlig i forbindelse med personvern, trygt med tanke på innhold, bærekraftig, pålitelig, transparent og menneskesentrert.

Ta en titt på hele (det korte) manifestoet her. Det er verdt å merke seg at hun selv skriver at dette er tenkt som en digital hage, og ikke et ferdigspikret produkt.

Det var det for denne uken, vi snakkes on en uke! 👋