Norske forfattere kan få betalt for AI-trening

– Vi må ta hensyn til dem som har skapt materialet det skal trenes på, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

– Vi vil at fremtidens digitale tjenester i Norge skal baseres på norsk språk og kunnskap, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) i en pressemelding. 📸: Rodrigo Freitas / NTB
– Vi vil at fremtidens digitale tjenester i Norge skal baseres på norsk språk og kunnskap, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) i en pressemelding. 📸: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer

Forskere skal undersøke hvordan norsk tekstmateriale brukes for å trene opp kunstig intelligens.

Det kan på sikt bety penger i kassa til norske forfattere.

– Vi vil at fremtidens digitale tjenester i Norge skal baseres på norsk språk og kunnskap. Kunstig intelligens må derfor trenes på store mengder norsk innhold. Vi trenger mer kunnskap om hvordan opphavsrettslig beskyttet materiale brukes i trening av norske språkmodeller, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) i en pressemelding.

Må ta hensyn

Nasjonalbiblioteket skal sette i gang et forskningsprosjekt som skal se på verdien av opphavsrettslig beskyttet materiale i trening av norske generative språkmodeller.

Relevante norske forskningsmiljøer skal inviteres til å delta i prosjektet.

– Vi må ta hensyn til dem som har skapt materialet det skal trenes på. Derfor skal representanter fra rettighetshavere, forfattere og forleggerorganisasjoner inviteres til å følge prosjektet tett, sier Jaffery.

Når prosjektet er gjennomført, skal Nasjonalbiblioteket vurdere om det er grunnlag for en kompensasjonsordning for norske rettighetshavere.