Nå kan du lage apper med Google Gemini – her er API-ene

Google har gjort Gemini Pro-API-et og nye AI-verktøy tilgjengelig for utviklere.

Nå er API-er og SDK-er tilgjengelig for utviklere som vil lage applikasjoner basert på Gemini. 📸: Kurt Lekanger
Nå er API-er og SDK-er tilgjengelig for utviklere som vil lage applikasjoner basert på Gemini. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Forrige uke lanserte Google sin nye store språkmodell (LLM), kalt Gemini. Modellen er selskapets kraftigste til nå, og vil bli brukt i alt fra Googles søkemotor og annonsesystemer, til Chrome.

I dag annonserte Google at Gemini Pro-API-et nå er tilgjengelig for utviklere via Google AI Studio, samt for bedrifter via Google Clouds Vertex AI-plattform. Frem til nå har Gemini-språkmodellen kun vært tilgjengelig via Bard med engelske språkinnstillinger eller via mobiltelefonen Pixel 8 Pro.

Men fra nå kan altså Gemini Pro brukes av utviklere som vil bygge egne applikasjoner.

«Når du er klar, kan du trykke på "Get code" for å overføre arbeidet til IDE-et ditt.»

Web-basert utviklerverktøy

Google opplyser i en pressemelding at Google AI Studio er et gratis, web-basert utviklerverktøy som skal gjøre det enklere å raskt tilpasse "prompts" for Gemini Pro, og deretter få en API-nøkkel som man kan bruke når man utvikler egne apper.

– Når du er klar, kan du trykke på "Get code" for å overføre arbeidet til IDE-et ditt, eller bruke en av hurtigstart-malene som er tilgjengelig i Android Studio, Colab eller Project IDX, skriver Google i pressemeldingen.

Det er også SDK-er som skal gjøre kodejobben enklere – foreløpig for Python, Android (Kotlin), Node.js, Swift (for iOS-app-utvikling) og JavaScript.

Google AI Studio er gratis hvis du ikke trenger mer enn 60 forespørsler i minuttet, som ifølge Google er 20 ganger mer enn konkurrentene.

Én ting er imidlertid verdt å være oppmerksom på hvis du bruker gratisversjonen: Det du skriver inn i promptene dine til Gemini – og svarene – kan bli tilgjengelig for Google-ansatte som bruker dette for å forbedre produktet. Dataene skal være anonymisert slik at Google-ansatte ikke kan se hvem som står bak – eller den tilhørende API-nøkkelen.

Tekst og bilder

Mens Gemini Pro tar imot tekst som input og genererer tekst som output, har Google også lansert et Gemini Pro Vision-endepunkt som aksepterer tekst og bilde som input, og gir tekst som output.

Vi antar dette har litt av de samme bruksområdene som tilsvarende løsninger fra OpenAI, der du kan laste opp et bilde og stille AI-en et spørsmål – for eksempel om hva bildet inneholder eller hvordan man løser en oppgave som vises på bildet.

Hvis man ønsker enda mer avanserte muligheter og bedre kontroll på sikkerhet, personvern og andre ting – så er det enterprise-produktet Google Vertex AI som gjelder. Bruker du Vertex AI lover Google at de aldri trener modellene sine på data fra bedriften din.

Med Vertex AI får du tilgang til de samme Gemini-modellene, og kan i tillegg blant annet finjustere Gemini med bedriftens egne data. Du kan også lage Gemini-drevne søkeverktøy og chat-boter gjennom et low code/no code-verktøy.

En annen nyhet i Vertex AI er at den nå også har fått støtte for Imagen 2, som er Googles mest avanserte teknologi for å skape bilder ut fra tekst. Ifølge Google skal Imagen 2 lage bilder med bedre kvalitet enn før, og blant annet kunne lage realistiske logoer med tekst. Dette er noe mange slike bildegeneratorer sliter med.

Vertex AI vil være gratis i en periode frem til tidlig neste år, før det begynner å koste penger. AI Studio skal såvidt vi har forstått alltid være gratis, så lenge du holder deg innenfor kvoten på 60 forespørsler i minuttet.