Norad: – Vet ikke om nissen bruker AI

– Men vi er i stand til å følge lyset fra Rudolfs røde nese, sier oberst i luftforsvaret Elizabeth Mathias.

Norad får hjelp av rundt 1100 frivillige fra hele verden som skal besvare anrop fra et dedikert operasjonssenter i Colorado Springs i julen.📸: Chuck Marsh/Department of Defense/AP/NTB.
Norad får hjelp av rundt 1100 frivillige fra hele verden som skal besvare anrop fra et dedikert operasjonssenter i Colorado Springs i julen.📸: Chuck Marsh/Department of Defense/AP/NTB. Vis mer

Mens barn over hele verden venter spent på at julenissen skal komme, står USAs luftforsvar klare til å spore verdensreisen hans.

Bevæpnet med radarer, sensorer og fly holder en militær flybase i Colorado nøye øye med julenissen og sleden hans fra det øyeblikket han forlater Nordpolen.

Nok en gang vil de dele opplysningene med verden fra og med julaften slik at folk kan følge med på julenissens ferd.

Norad, militærkommandoen som er ansvarlig for å beskytte det nordamerikanske luftrommet, har på nytt lansert nettstedet noradsanta.org , kontoer i sosiale medier og en nisseapp. Der er nedtellingen allerede i gang til den offisielle sporingen av nissen starter.

Vet ikke om nissen bruker KI

Forsvaret vil spore julenissen med samme teknologi som de bruker resten av året, ifølge Norad, som sier de er nysgjerrige på om han har tatt i bruk ny teknologi på reisen.

– Vi er i stand til å følge lyset fra Rudolfs røde nese, sier oberst i luftforsvaret Elizabeth Mathias med glimt i øyet.

– Jeg vet ennå ikke om han har tatt i bruk kunstig intelligens. Så jeg er spent på om sleden er mer avansert i år, sier hun.

Startet ved en feil

Den amerikanske tradisjonen med å spore julenissen begynte i 1955, da luftforsvarets oberst Harry Shoup ved en feil ble oppringt av et barn som trodde hun ringte julenissen.

Shoup var rask på labben og forsikret jenta om at han var julenissen. Etter hvert som flere anrop kom inn, satte han en vaktleder til å besvare telefonene, og tradisjonen var i gang.

Norad får hjelp av rundt 1100 frivillige fra hele verden som skal besvare anrop fra et dedikert operasjonssenter i Colorado Springs i julen.

Operasjonssentralen åpner klokken 12 på julaften norsk tid og er åpen til klokken 8 om morgenen 1. juledag. I tillegg kan folk logge inn på internett for å se om julenissen er langt unna deres hus, og så er det bare å glede seg.