- Jeg tror på ideer jeg forstår. Og web3 forstår jeg fortsatt ikke

Ukas beste saker, inkludert et forsøk på å forstå det tredje internett.

Vi fikk mye reaksjoner etter episoden av kode24-timen hvor Jørgen og meg prøvde å skjønne hva web3 var for noe. For vi skjønte ikke stort.

Og vi konkluderte vel med noe sånt som at "Ikke skjønner vi det, og ikke orker vi å skjønne det, heller."

Denne uka har vi gjort noen nye forsøk på å skjønne noe:

  • Mattis har tatt en lang prat med en norskboende italiener som har koda noen NFT-sider. Hva er en NFT, sånn utover å være noe kunstgreier, spør du? Det spør vi han om, og.
  • Så har vi hatt et leserinlegg fra Morten Myrstad, som går gjennom web3 sine bestanddeler og konkludert med at det ikke er sikkert det blir så demokratisk som alle håper på. Web 2.0 endte tross alt med Facebook, selv om også web 2.0 livet verden et demokratisk utopia.
  • I tillegg har vi hatt en liten kjappsak på at kryptologer - eller kryptografer, jeg ble aldri helt klok på hvilket begrep jeg bør bruke - er forbanna fordi alle plutselig tror at forkortelsen krypto betyr kryptovaluta. Mens det egentlig betyr kryptografi - eller kryptologi, jeg ble aldri helt klok på hvilket begrep jeg bør bruke.

Så - skjønner jeg web3, kryptovaluta, NFT-er og det desentraliserte internett nå? Og er jeg klar for å investere sparepengene mine i kyptovaluta og NFT-kunst? Njei, og nei. 🤷

"Njei", fordi jeg fortsatt ikke heeeelt forstår hvordan NFT-beviset på et eierskap til en digital fil har noen økonomisk verdi. Eller hvordan kryptovaluta kan skape økonomisk verdi ut av å løse noen regnestykker. Samtidig som jeg forstår at økonomisk verdi i seg selv er et konstrukt, penger bare er en idé og alt det andre greiene jeg leste om i boka Sapiens på stranda for noen sommere siden.

Og "nei", fordi ting du ikke forstår er dumt å investere penger i. Og fordi jeg har en tendens til å avfeie ting jeg ikke forstår som tull og tøys. Samtidig som jeg forstår at det kan være en svakhet jeg har. 🧠

Men for min del er dette dypt forankra dypt nedi sjela mi: Jeg tror på ideer jeg forstår. Og web3 forstår jeg fortsatt ikke, derfor tror jeg heller ikke på det.

Jeg er fortsatt åpen for å bli overbevist, altså, så rop ut om du har noen gode argumenter vi burde få på trykk. Og apropos på trykk: Vi har overhodet ikke bare skrevet om web3 denne uka, altså - rull nyhetsbrev! 💥

Ukas beste saker:

🤑 Over 60 prosent har bonusordning: - Ikke si fra deg fastlønn for bonus!
Selv om konsulenter med bonus er mer fornøyde enn andre utviklere, er det ikke risikofritt.

💸 Jeg bygde mitt eget tastatur til 4.650 kroner - og ble litt lykkeligere
- Dette er ikke vin, hvor du må gå på kurs for å kanskje merke forskjell. Dette er ekte luksus!

🎨 NFT forklart: - Gjør kunsthandel mulig for vanlige folk
- Handler ikke om å ha en digital fil, forklarer NFT-eksperten. - Det handler om blokkjedeeierskap.

💑 Microsoft-veteran: - Utviklere og arkitekter er avhengige av hverandre
- Men det krever arkitekter med høy teknisk kompetanse, advarer Barry O'Reilly.

Mener hjemmekontor ikke bør bli normalen, selv om det er 'komfortabelt og enkelt'
- Mange utviklere sier at de kan sitte i ro hjemme, skriver konsulentsjefen. - Men verdi måles ikke i antall kodelinjer.

De beste tipsene fra de norske GitHub-stjernene
- Å bare dele kode er ikke nok, forteller førsteplassen på den norske topplista.

🧠 Web3 forklart: - Vi står foran en ny kamp, om framtidas internett
Morten Myrstad går gjennom bærebjelkene i web3, og farene som truer dem.

🤔 Hva er egentlig 'concurrent rendering'?
React 18 i beta, TypeScript 4.5, krav om tofaktor på NPM og "concurrent rendering" forklart.

👊 Kryptologer: - Krypto betyr ikke kryptovaluta!
Kryptologer har fått nok av det de ser på som misbruk av forkortelse. Andre mener det er helt naturlig.

👋 Gi din nye kollega en superstart - send oss en inn/ut-melding!
- En inn/ut-melding på kode24 viser at dere er stolte av den nye utvikleren deres.

🎧 Jørgen synes Google har blitt onde, Ole Petter har årets julegave-tips
kode24-timen feirer episode 90 på isolasjonskontor!

God helg!

Mens jeg skrev dette dukka det opp nok en ny epost fra nok en web3-forfekter, gitt. Eller vent - kanskje mer blockchain-fantast.

Han har noen spennende tanker ser det ut til, og bare så det er sagt, så skjønner jeg også at for eksempel blokk-kjeden, eller hva vi skal kalle den på norsk, kan ha sine bruksområder, altså.

Personlig tipper jeg at vi kommer til å se deler av hele web3-greia brukt til fornuftige ting framover, mens jeg er mer tvilende til at desentralisering og digitale valutaer kommer til å få så voldsom innvirkning på livene våre de kommende årene. 🔮

Men veit du hva? Nå er det snart helg. Så det kan det væra det samma. Nå kan du for eksempel heller tenke nøye gjennom om du vil spise taco eller pizza i kveld. God helg!