Didrik gir deg sikkerhetsråd for ferien: - Ta med deg så lite informasjon som mulig

- Planlegg turen uten utstyret. La jobb-pc være på jobb, ikke på ferie, skriver seniorkonsulenten.

I noen tilfeller kan det være retningslinjer som tilsier at du ikke har lov til å ta med deg maskinen til utlandet, skriver Didrik Sæther. Her er stranden i Marathi på Kreta i Hellas. Ingen PC-er i sikte. 📸: Halvard Alvik / NTB
I noen tilfeller kan det være retningslinjer som tilsier at du ikke har lov til å ta med deg maskinen til utlandet, skriver Didrik Sæther. Her er stranden i Marathi på Kreta i Hellas. Ingen PC-er i sikte. 📸: Halvard Alvik / NTB Vis mer

Ikke bli et lett bytte for ondsinnede aktører når du senker skuldrene i sommerferien. Enten du skal til syden, Sørlandet eller på fjellet så bør du ofre IT-sikkerheten en tanke først.

Planlegg og meld fra hvor du går

Planlegg turen uten utstyret. La jobb-pc være på jobb, ikke på ferie. Å la utstyr ligge på hotellrommet i sommer, mens du er på stranda er en unødvendig risiko.

I noen tilfeller kan det være retningslinjer som tilsier at du ikke har lov til å ta med deg maskinen til utlandet. Meld fra eller avklar hva som er greit/forventet.

Vær rustet mot uvær og kulde

Det er mange land man i dag skal være ekstra forsiktig mot å ta med seg utstyr inn i. Ta med deg så lite informasjon som mulig.

Ta trygge veivalg

Vi er inne i en periode med ekstra høy aktivitet av uønskede hendelser. Vær derfor ekstra skeptisk til SMS, e-post og push-varsler. Unngå å klikke på tilsendte lenker som oppfordrer deg til å måtte gjøre noe.

Usikre trådløse nettverk burde man holde seg unna. Bruk mobilen for å dele internett.

Vær forberedt på uvær og kulde

Forbered enhetene dine. Oppdater antivirus og last ned nyeste sikkerhetsoppdateringer også mobil og PC.

Det er ingen skam å snu

Hvis noe går galt, meld fra. Alle kan gjøre feil, og selv om man kanskje skammer seg over å ha gjort noe dumt, så er det veldig mye bedre å varsle, og få hjelp enn å tie.

Gjør deg kjent med rutiner og kontaktpunkter hvis uhellet skulle være ute.

Sjekk ryggsekken når du kommer hjem

Gå gjennom utstyret når du kommer hjem igjen. Rapporter uvanlig aktivitet, eller uønskede hendelser.

God ferie! 🌴🍹