- Imposter syndrome kan være vanskelig

Ukas Koder Helge Silset lager løsninger for NRK, og prøver å ikke bli rammet av bedragersyndromet.

Helge Silset jobber som konsulent i Capra Consulting, og koder for tida i NRK. Her sammen med NRKs stolthet Flode. 📸: Privat
Helge Silset jobber som konsulent i Capra Consulting, og koder for tida i NRK. Her sammen med NRKs stolthet Flode. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Det første jeg lagde var vel noen statiske nettsider. Dette var da jeg gikk på barneskolen.

Etter det mistet jeg interessen og hadde et ganske langt opphold.

Jeg tok ikke i et ordentlig programmeringsspråk før jeg startet på bachelorgraden min. Der hadde vi en god blanding av Java, C# og JavaScript, og i begynnelsen var jeg mer interessert i designaspektet ved studiene enn kodinga.

Det endret seg iløpet av de tre årene, og når jeg var ferdig kunne jeg ikke se for meg å jobbe med noe annet enn programmering.

I den første jobben min etter studiene jobbet jeg med PHP i tre år, og etter det har jeg stort sett holdt meg til JavaScript.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg jobber med et WYSIWYG-verktøy som lar journalister lage kartgrafikk som publiseres i artikler på NRK.no. Dette brukes blant annet til å vise hvor ulykker har skjedd, eller å visualisere data med en geografisk tilknytning.

Vi lager applikasjonen i React, med Mapbox GL som kartmotor. Dette er en omskriving og redesign av et eksisterende verktøy, med fokus på å løfte både brukervennligheten og det tekniske.

Vi sikter på å kunne levere funksjonalitet som journalistene har spurt etter i lang tid, og som ikke var mulig å implementere i det gamle verktøyet.

Pulten til Helge Silset, med et rimelig interessant tastatur. 📸: Privat
Pulten til Helge Silset, med et rimelig interessant tastatur. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Teamet mitt har et statusmøte hver mandag, og så har vi et fremdriftsmøte for prosjektet jeg jobber med hver onsdag.

Bortsett fra disse to møtene får jeg stort sett ha full fokus på utvikling.

Innimellom arrangerer NRK innovasjonsdager, hvor vi får jobbe ganske fritt på tvers av teams, og jobbe på noe vi synes er spennende som ikke nødvendigvis er relatert til det man jobber med til vanlig. Det kan være faste eller åpne oppgaver, og vi har jobbet med alt fra VR til avstemming på nett.

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Jeg synes det Svelte gjør med å kompilere bort rammeverket er en spennende idé, som vi kanskje kommer til å se mer av etter hvert.

Jeg tror ikke Svelte er riktig å bruke i alle tilfeller, men jeg har hatt utelukkende positive erfaringer i den begrensede erfaringen jeg har med det.

Kontorene i NRKs avdeling Visuelle Historier, hvor Helge Silset sitter. 📸: Privat
Kontorene i NRKs avdeling Visuelle Historier, hvor Helge Silset sitter. 📸: Privat Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Jeg er veldig fornøyd med det vi leverte til en serie artikler om vold mot barn tidligere i år.

Dette var det første redaksjonelle prosjektet var involvert i hos NRK, og det var veldig interessant å jobbe tett med journalistene, og å få være med i hele prosessen fra idé til ferdig produkt.

I skrivende stund er En fars fortelling fortsatt en av de 10 mest leste sakene på NRK.no i 2019. 3D-scenen i introduksjonen i denne artikkelen er laget med Three.js

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Det jeg opplever som det vanskeligste av og til, er bedragersyndromet, eller impostor syndrome.

Når man er omgitt av dyktige folk i alle retninger kan det til tider være vanskelig å se at den kunnskapen man sitter på er av verdi, eller å være trygg på dine egne valg.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Dette er et veldig godt spørsmål som jeg synes det er vanskelig å svare på.

En ting jeg vil dra frem er at det ofte kan være for lite fokus på sluttbrukeren. For oss som sitter på kraftige maskiner med kjapp internettforbindelse er det lett å overse brukere med andre behov.

Ting som for eksempel lastetid eller universell utforming gir store utslag på brukeropplevelsen, men blir ofte ikke tatt hånd om før noen påpeker at det finnes mangler i produktet.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

På fritiden blir det en del serier, film, og turer med hunden min, Bazooka.

I vintersesongen prøver jeg å komme meg i bakken og stå på snowboard.

Nylig har jeg også blitt interessert i kreativ koding og generativ kunst, så jeg prøver meg frem i det området. Capra har nylig kjøpt inn en pennplotter som jeg håper å få brukt en del i løpet av høsten.