- Viktig å ikke lene seg for mye på AI-verktøy

- Men jeg tror absolutt prompting er en ferdighet man vil ha god nytte av i tiden som kommer, sier sommerkoderen Peter Andreas Gisholt hos Computas.

Kompetansen jeg har fått innenfor agil produktutvikling er utrolig nyttig, forteller Peter Andreas Gistholt (23), sommerkoder i Computas. 📸: Privat
Kompetansen jeg har fått innenfor agil produktutvikling er utrolig nyttig, forteller Peter Andreas Gistholt (23), sommerkoder i Computas. 📸: Privat Vis mer

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Selvsagt! Etter sommeren skal jeg begynne på mitt femte år på Produktutvikling og Produksjon på NTNU i Trondheim, studiet som før var kalt "Maskin" på gamle NTH. Den spesialiseringen jeg har valgt på den linjen, har gitt meg kompetanse innenfor tradisjonelle maskiningeniørfag som termodynamikk og mekanikk, men også innenfor prototyping, mekatronikk og agil utvikling.

Helt siden jeg tok valgfaget IT1 på VG2 har jeg merket en ekstra glød for programmering, men jeg valgte dette studiet fordi jeg var usikker på hva som interesserte meg mest, fysisk eller digital utvikling.

Jeg er veldig glad for at jeg valgte som jeg gjorde, for det har gjort meg helt sikker på at det er programmering jeg brenner for og samtidig gitt meg kompetanse til å kunne drive med produktutvikling på fritiden.

Hva skal du jobbe med i sommer? 👷

I sommer jobber jeg på prosjektet “TV-aksjonen nettbutikk”. Der lager vi en "proof of concept" for en nettbutikk hvor fylker og kommuner kan bestille bøsser, t-skjorter, og annet materiell til TV-aksjonen. Dette skal erstatte bestilling over mail og vil spare mange arbeidstimer.

Der bruker vi .NET i backend, React med Typescript i frontend og Azure til hosting og lagring. Jeg har jobbet mest med .NET og Azure, men siden det har vært så godt tilrettelagt for læring, tok jeg muligheten til å jobbe litt med React også.

Det har vært utrolig spennende å få være med på å lage et produkt fra bunnen av og jeg er veldig stolt over produktet teamet mitt har utviklet på disse seks ukene.

Erfaringene jeg har fått har vært uvurderlige, og jeg føler meg trygg på teknologien vi har brukt.

«Kombinert med min egne indre motivasjon og utviklerglede, føler jeg meg godt forberedt på å lære meg nye teknologier hurtig.»

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

Jeg er imponert over hvor strukturert sommerens opplegg i Computas er. De arrangerer et sosialt arrangement for oss hver onsdag, og har jevnlig tatt initiativ til felles pauser der sommerstudenter og veiledere kan nyte en is sammen på taket i sommervarmen.

I tillegg spiser de aller fleste sommerstudentene lunsj sammen klokken 11:15 og vi har innført fast felles kaffepause klokken 14. Dette gjør det lett å bli godt kjent med alle. Oppfølgingen har også vært helt suveren. De har fordelt nyansatte på prosjektene som veiledere, så det er alltid noen man kan spørre om man lurer på noe.

Veilederne følger arbeidet vårt tett, gir gode tilbakemeldinger og er flinke til å se hver enkelt student.

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Jeg føler at studiet mitt har forberedt meg godt på arbeidslivet. Jeg har gjort veldig mye produktutvikling i løpet av mine fire år i Trondheim. Dette har lært meg å jobbe godt på både store og små team.

Kompetansen jeg har fått innenfor agil produktutvikling er utrolig nyttig når jeg er på prosjekt og skal forstå kundens behov og forme løsninger basert på det. På studiet har jeg fått opplæring innenfor mange programmeringsspråk.

Koden vi har skrevet på studiet har for så vidt hatt noe ulikt bruksområde enn det vi gjør her i sommer, men kombinert med min egne indre motivasjon og utviklerglede, føler jeg meg godt forberedt på å lære meg nye teknologier hurtig.

«Med god promting får man fortere hentet ut informasjon man ellers måtte brukt lang tid på å google.»

Hva er det vanskeligste med utvikleryrket? 💪

Det mest krevende med utvikleryrket må være når man sliter skikkelig med å løse en feil i koden eller om det finnes lite dokumentasjon på den nye teknologien man skal sette seg inn i.

Da er det veldig flott å ha kollegaene nærme og ha en lav terskel for å spørre og finne ut av ting sammen. Ofte ser de andre noe man selv ikke ser, og visa versa.

Da løses problemene fortere, arbeidsdagen blir morsommere, man lærer mer og produktet blir bedre.

Hvilke teknologier og ferdigheter blir det viktig å lære seg for framtiden? 🤖

Jeg tror absolutt prompting er en ferdighet man vil ha god nytte av i tiden som kommer. Med god promting får man fortere hentet ut informasjon man ellers måtte brukt lang tid på å google og man får en sparringspartner som man kan diskutere nye teknologier med.

Men jeg mener også at det er viktig å ikke lene seg for mye på slike AI-verktøy.

Man er nødt til å være kompetent nok innenfor feltet man spør om for å kunne stille de riktige spørsmålene og korrigere feilene som dukker opp.

Hva er planene dine videre? 🔮

Til høsten skal jeg tilbake til Trondheim og sette i gang med siste året av studiet.

Jeg skal begynne på prosjektoppgaven, hvor jeg skal skrive om autonome ferger.

Videre blir det å skaffe seg fulltidsjobb, så da blir det spennende å se hvor man havner.