Marit (24) skal avsløre nett-grooming av barn

- Ved hjelp av applikasjonen vi utvikler skal det bli lettere å oppdage uønskede brukere, sier Marit Sveen, sommerkoder i 321.

I sommer jobber Marit Sveen med et fullstack prosjekt, som involverer .NET i backend og React og TypeScript i frontend.📸: Privat
I sommer jobber Marit Sveen med et fullstack prosjekt, som involverer .NET i backend og React og TypeScript i frontend.📸: Privat Vis mer

Hei sveis! Kan du først fortelle litt om studiet ditt? 🎓

Jeg skal begynne på siste året på Kybernetikk og Robotikk på NTNU i Trondheim, som er en integrert master. De første par årene av studiet består av en del matematikk-, fysikk- og programmerings-fag. Deretter blir det mer fag som går ut på hvordan man kan styre ulike systemer, ved å kombinere sensorer, naturvitenskap og datateknologi.

I fjerdeklasse velger man studieretning, og da valgte jeg robotsystemer. I løpet av det siste året har jeg derfor hatt en del om hvordan roboter kan modelleres og styres, samt bevegelsesplanlegging.

Det har vært veldig spennende og man innser nytten av det man har lært tidligere på studiet.

Hva skal du jobbe med i sommer? 👷

I sommer får jeg og to andre sommerstudenter prøve oss i konsulentrollen hos 321 på Hamar. Vi jobber på et prosjekt for Aiba, hvor vi skal utvikle en applikasjon for en nordisk spillaktør. Det er snakk om et spill med en chattetjeneste for barn. Ved hjelp av applikasjonen vi utvikler skal det bli lettere å oppdage uønskede brukere, for å forhindre blant annet grooming.

Det er et fullstack prosjekt, hvor vi bruker .NET i backend og React og TypeScript i frontend.

Vi har sprinter som har varighet på to uker, hvor Aiba definerer oppgaver som skal gjennomføres i løpet av en gitt sprint. Vi har tett dialog med Aiba gjennom hele prosjektet, og får samtidig god veiledning av interne i 321.

Marit sammen med Nora og Ragnhild, som også er sommerkodere i 321. 📸: Privat
Marit sammen med Nora og Ragnhild, som også er sommerkodere i 321. 📸: Privat Vis mer

Hva slags oppfølging og kontakt med kollegene dine får du i sommer? 🤗

321 har tatt oss sommerstudentene imot på en veldig god måte. Vi hadde det første bli-kjent-møtet allerede før jul, og har gjennom vinteren og våren fått være med på flere arrangementer 321 har holdt på Hamar. Så vi var allerede kjent med gjengen i 321 i det sommerjobben begynte. Vi har i tillegg fått et innblikk i prosessen med å skaffe kunder og fått være med på kundemøter.

Nå som sommerjobben er i gang får vi god oppfølging og det er generelt mye interesse rundt prosjektet vi holder på med blant de andre ansatte i 321. Vi har daglige standups internt i 321, og ukentlige standups med Aiba.

Vi sitter hovedsakelig på kontoret til 321 på Hamar, men har en gang i uka tatt turen over til Gjøvik hvor Aiba holder til. Det har vært fint for å bli bedre kjent med Aiba. Vi har også vært med på møter med filmaktøren, for å få et bedre innblikk av hva som er nyttig for spillet og hvordan de skal bruke applikasjonen vi utvikler.

Hvor godt synes du studiet ditt har forberedt deg på det faktiske arbeidslivet? 📚

Det er ganske store forskjeller fra studiet til arbeidslivet, så helt forberedt blir man jo ikke.

Men det man blir god på gjennom studiet er å lære seg mye på kort tid, så selv om man ikke har vært borte i akkurat de teknologiene man skal bruke så vet man hvordan man skal gå frem for å lære seg det.

Og selv om man ofte ikke rekker å gå i dybden på ting på studiet, så har man noen ord og begreper som er kjent og det blir lettere å bygge videre på.

Hva er det vanskeligste med utvikleryrket? 💪

Jeg vil tro at det vanskeligste med å være utvikler er at man må klare å sette seg inn i nye teknologier og prosjekter hvor det er mye ukjent.

Når man står ovenfor noe som er helt nytt, det er noe feil og man ikke vet hvor man skal starte å lete etter feil, kan det se litt umulig ut.

Men jeg har erfart at det er viktig å be om hjelp hvis det skjer, så man slipper å kaste bort alt for mye tid på å stange hodet i veggen.

Hvilke teknologier og ferdigheter blir det viktig å lære seg for framtiden? 🤖

Teknologien utvikler seg fort, og man har ofte mange muligheter tilgjengelig.

Det å holde seg oppdatert for å klare å velge den beste og mest effektive teknologien/løsningen i ulike case tenker jeg er viktig.

Hva er planene dine videre? 🔮

Til høsten skal jeg tilbake til Trondheim og sette i gang med siste året av studiet.

Jeg skal begynne på prosjektoppgaven, hvor jeg skal skrive om autonome ferger. Videre blir det å skaffe seg fulltidsjobb, så da blir det spennende å se hvor man havner.