– Vi må ikke glemme dem som ikke jobber med teknologi

– Vi må sørge for at trender som AI ikke er misforstått, og som resultat av det - skremmende, forteller Ukas Koder Balbina Kotula i Finn.no.

– Når det gjelder hverdagsoppgaver, pleier vi å utføre dem alene, gjennom par-programmering, eller i tett samarbeid med designerne våre, forteller Balbina Kotula, utvikler i Finn.no. 📸: Privat
– Når det gjelder hverdagsoppgaver, pleier vi å utføre dem alene, gjennom par-programmering, eller i tett samarbeid med designerne våre, forteller Balbina Kotula, utvikler i Finn.no. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med? 💪

Jeg er ansvarlig for utvikling av et open source designsystem (Warp), som blir brukt i Finn.no, tori.fi, blocket.se, dba.dk og andre nordiske markedsplasser som eies av Schibsted.

Løsningene våre må tilpasses forskjellige land og merker, derfor består Warp av lokaliserte og "themeable" React-, Vue- og web-komponenter. Styling er basert på CSS-variabler og bruk av CSS utility classes.

Det jeg jobber med nå er å sørge for at komponentene våre er tilgjengelige og følger WCAG-retningslinjer.

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Jeg jobber stort sett hjemmefra, men pleier å være på Finn-kontoret to til tre dager i uken avhengig av hva som arrangeres for de ansatte, eller om vi har en team-dag på kontoret. De resterende dagene jobber jeg hjemmefra.

Uken begynner med et planleggingsmøte med utviklerne, etterfulgt av et ukentlig oppstartsmøte med designere og native utviklere for å sette ukesmål.

På fredager har vi et ukentlig oppsummeringsmøte der vi har interne demoer og feirer prestasjoner. De andre dagene har vi korte morgenmøter med utviklerne. Miro, Jira og Google Meet er våre beste venner 😉

I tillegg til statusmøter har vi også "f4fun-møter" der vi spiller enkle dataspill sammen, og siden forrige måned har vi begynt med et konsept som team hackday, hvor vi lærer og utforsker nye verktøy og løsninger sammen.

Når det gjelder hverdagsoppgaver, pleier vi å utføre dem alene, gjennom par-programmering, eller i tett samarbeid med designere våre. Vi er også aktive på å hjelpe andre utviklere som bruker våre løsninger. Vi prøver å skaffe en kultur hvor det er helt fint å stille alle slags spørsmål, be om hjelp og ha det gøy sammen, selv om vi er spredt over fire forskjellige land.

Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠

Ta en liten pause ved å gå en tur i hagen, ta et glass vann (vann er viktig!), trekk pusten. Forhåpentligvis får man da nye perspektiver og energi til å fortsette.

Hvis det ikke hjelper, og jeg klarer ikke å få svar gjennom Google/Stackoverflow/ChatGPT, ber jeg kollegaene om hjelp på Slack. Hvis jeg er på kontoret, pinger jeg ofte en som sitter i nærheten. 😄

Hjemmekontoret til Balbina Kotula. 📸: Privat
Hjemmekontoret til Balbina Kotula. 📸: Privat Vis mer

Hvilke trender tror du på framover? 🔭

Jeg kommer ikke til å være original her, fordi jeg har stor tro på AI. Jeg synes nye AI-baserte løsninger kan gjøre livet vårt mye enklere.

Samtidig er vi tvunget til å lære raskt å bruke disse løsningene der vi aldri hadde tenkt å få hjelp av teknologi. Ellers er vi langt bak. Derfor synes jeg det er viktig at vi tar tid til å hjelpe hverandre bli bedre kjent med AI generelt. Vi må særlig ikke glemme dem som ikke jobber innen teknologi.

Trendene som AI er kule og gir mange muligheter, men vi må også sørge for at de ikke er misforstått, og som resultat av det – skremmende.

Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅

Jeg synes det som kan være krevende for en person som ikke nødvendigvis vokste opp med en PC i hånda, er å akseptere at det er greit å være en utvikler som ikke er forelsket i PCen sin eller teknologi, og som ikke tar opp øvrige prosjekter etter jobb.

Jeg heier på mangfold i denne sammenheng. Derfor er jeg veldig glad for at vi har så mange forskjellige grupper i Finn, som samles for å spille bordspill, lage musikk, strikke, «sykle på jobb» osv.

Selv om vi jobber innen teknologi, har vi veldig mange interesser, og det må være greit å ha helt analoge ting man brenner for 😄

«I tillegg tror jeg noen ferdigheter kommer til å ha større betydning i utvikleryrket: for eksempel kreativitet, overtalelse, samarbeid og emosjonell intelligens.»

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Jeg er ganske heldig, fordi det eneste som jeg kan tenke har vært utfordrende for meg i det siste, er å jobbe i et team som er spredt over fire land, mens andre team i min organisasjon er fortsatt ganske lokalt basert.

Her mener jeg at jeg har gått fra et in-house team jeg kunne ta en spontan øl/kaffe/lunsj med, til et team som vi må bygge gjennom videomøter og godt planlagte meetups.

Uansett synes jeg vi gjør en ganske god jobb her, men det skiftet fra in-house til stort sett remote er ikke noe lett å styre.

Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖

Jeg kan bare snakke om frontendutviklere, som jeg er en del av. AI kommer sikkert til å gjøre jobben vår mer effektiv, når brukt riktig. Dette kan hjelpe oss fokusere mer på andre ting som vil gjøre oss til enda bedre utviklere.

Jeg tror at mange utviklere kommer til å ha bredere kunnskap, som kanskje går utover det en utvikler er forventet å ha i dag. Jeg tenker på UX design, universell utforming.

I tillegg tror jeg noen ferdigheter kommer til å ha større betydning i utvikleryrket: for eksempel kreativitet, overtalelse, samarbeid og emosjonell intelligens.