Utrolig hva folk får til på en datamaskin fra 1977 - med 1 MHz prosessor!

AI og psykisk helse, spillprogramering i Rust og det fete 1969-tallet i denne ukas Lørdagsgodt.

Du skal rekke flyet, men bildøra til bilen du kjøpte på nedbetaling nekter å åpne seg. Årsaken? Du har glemt å betale en regning.

Det høres jo litt dystopisk ut, men ifølge denne saken fra Vice har Ford søkt om et patent for et system som " ville gjøre det mulig for bilene å irritere brukere med endeløse varsler og konstante pip og klokkespill eller til og med låse eiere helt ut av bilen hvis de savner en betaling."

Sjuuukt! Og sjekk også ut de sjukt kule tinga vi har rota fram fra nettet de siste dagene.

😎 Altså, 60-tallet kunne være kult

Jørgen:

Sjekk denne kule gjengen fra 1969. Med tjukke svarte briller og dress jobber de løs på en slags gammel datamaskin som spiller enkle låter.

Ikke rart Storbritannia hadde så mye suksess i softwarebransjen på 80-tallet når man kunne gjøre dette på videregående på 60-tallet der.

@stempunked High School Computer (1969): Part 5: Troubleshooting #stem #stemeducation #stemeducationforkids #stemmajor #computer #computerscience #computertricks #computertips #computertipsandtricks #computersciencemajor #computerrepair #computertrouble #computertiktok #computerdesktop #computerlab #computergames #computergaming #computerhistory #computerhistorymuseum #schoollife #highschool #highschoollife #schoolcomputers #schoolcomputers #schoolcomputerhack #computerhack #computerhacker #computerhacking #computermaintenance #schoolcomputergames #computerprogramming #computerprogrammer #programmer #programmers #programmerlife #coding #programmertiktok #programmertips #codingtiktok #codinglife #codinglifestyle #codinglife💻 #codinghumor #codinghack #codinghacker #codinghacks #codingbootcamp #codingforbeginners #codingforkids #codingmeme #codingmemes #computersciencestudent #computersciencecareer #computergeek #computergeek911 #computergeeks #computerschool #digitalnative #stemteachersoftiktok #stemteacher #stemstudent #stemstudents #stemstudentlife #geek #geekingout #geekgirl #stemgirl #stemgirls #stemgirltalk #nerd #nerds #nerdtok #nerdtiktok #geektiktok #computerhardware #codingtiktok #computernerd #computergeek #overclock #overclocking #overclockingpc #pc #pcgaming #pcgamer #pcgaming #pcgamingsetup #macintosh #macgaming #macgamer #windows11 #windows10 #macos #windowserror #internet #homecomputer #homecomputermuseum #computerhistory #vintage #retro #vintagecomputer #vintagecomputing #vintagecomputers #computerkid #kidscoding #kidscode #kidsprogramming #oldcomputer #oldcomputergames #oldcomputers ♬ original sound - ꧁Dօӄȶօʀ Cօռʊռɖʀʊʍ꧂

💻 Sånn mekker du spill i Rust

Kurt:

Er det mulig å skrive et “first person” 3D-skytespill med under 2 kB kode? Ja, i hvert fall hvis du skriver det i Rust!

Denne artikkelen tar for seg trinn for trinn hvordan du programmerer et Wolfenstein 3D-lignende skytespill i Rust, og du får også en forklaring på algoritmene som fikk Wolfenstein 3D til å se ut som 3D – selv om spillet egentlig ikke var i 3D.

Så da er det bare å fyre opp kodeeditoren og sjekke ut denne artikkelen.

🛸 Blir det en overload av konspiteorier nå?

Mattis:

The Atlantic skriver bra om hvordan generativ AI som ChatGPT kan bli konspirasjonsteoretikernes nye bestevenn.

🤯 Jøss, er dette en drone?!

Jørgen:

Et par ganger i halvåret tenker jeg at jeg har lyst på en drone. Denne er en av de kuleste jeg har sett. Formet som et egg, ser ut som den kommer rett ut fra Star Wars.

@zacksjerryrig This is an Egg drone?!? I tired it out at Kualoa Ranch where they’ve shot moves like Jurassic Park. #drones #techreview #jerryrig ♬ original sound - Zack

💡 Sjekk ut Ambient!

Kurt:

Og apropos spillprogrammering i Rust: Nå har noen svenske utviklere laget Ambient – en åpen kildekodebasert runtime som skal gjøre det enklere å lage multiplayer-spill basert på WebAssembly, Rust og WebGPU.

Ifølge folkene bak prosjektet skal du kunne programmere spillene i et hvilket som helst språk som kompilerer til WebAssembly, men i første omgang er det kun Rust som støttes.

Det som er imponerende er at du med kun 10 linjer Rust-kode har det som skal til for å håndtere flere spillere, representert med enkle tredimensjonale kuber på skjermen.

image: Utrolig hva folk får til på en datamaskin fra 1977 - med 1 MHz prosessor!

🤨 AI og psykisk helse

Mattis:

Den amerikanske høykulturblekka The New Yorker har en interessant og godt skrevet artikkel om rollen AI kan spille i behandling av psykisk lidelse. Sjekk den ut!

😯 Utrolig hva folk får til

Kurt:

Til og med jeg er for ung til å huske Commodore PET – men det er moro å se hva folk klarer å få til på en maskin fra 70-tallet.

En som kaller seg shiru8bit lagde for en stund siden en demo for Commodore PET 4032 han kalte “Back to the PET”. Demoen ble laget på emulator, men YouTube-brukeren voidstar har kjørt den på en ekte Commodore PET.

Det er ganske utrolig hva shiru8bit har klart å få til på en datamaskin fra 1977 med 1 MHz prosessor!