- Misunnelig på de som koder fancy partikkel­effekter i JavaScript

Kul AI-tidslinje, South Park-lol, UFO-spørsmål og krasjkurs i partikkeleffekter i ukas Lørdagsgodt.

Jeg er skeptisk når teknologideterminister påstår at automatiseringen kommer til å føre til flere jobber. Som regel trekker de fram den industrielle revolusjonen som et slags sannhetsbevis. Men at noe har skjedd før, betyr ikke at det kommer til å skje igjen.

Det er en grunn til at de aller fleste historikere vegrer seg mot å spå framtiden. Historien er rett og slett for kompleks til å favnes under en teori eller forklares som en lineær utvikling.

Derfor må vi ofte stoppe opp litt, og stille spørsmål til ny teknologi og reflektere over konsekvensene av den. Regulering er jo svaret på mangt et problem. Det var hvert fall det jeg tenkte da jeg leste denne gode saken om stemmeskuespillere som trener opp AI, som igjen kan ende opp med å ta ifra dem jobben.

Og ellers: Lørdagsgodt er tilbake etter en ukes kode24-dagen pause. Så sjekk ut de fete tingene vi har funnet til deg!

⌨️ Nytt tastatur fra OnePlus

Ole Petter:

Jøss, OnePlus lager et tastatur! Altså de som lager fancy Android-telefoner som ingen kjøper, men som alle synes ser litt fancy ut. Ikke superfan av gjennomsiktig snurreknott og diverse, men superfan av pompøse videoer om tastaturer, og at flere hiver seg inn i tastaturspillet, så dette var gøy.

💡 Kul AI-tidslinje

Kurt:

Det er mye snakk om ChatGPT og kunstig intelligens om dagen, men kunstig intelligens og språkmodeller er langt fra noe nytt. På denne siden finner du en ganske interessant visuell og interaktiv tidslinje som viser utviklingen innenfor

AI og språkmodeller helt fra 1947 og frem til i dag. Tidslinjen inneholder lenker til mer informasjon, og git-repoer der hvor det er tilgjengelig. Noen som er gamle nok til å huske chatboten Eliza?

👉 Don't believe the AI-hype

Mattis:

Og her kan du lese et bra innlegg i The Atlanatic om hvorfor vi ikke skal tro helt på AI-søk hypen som er for tiden.

🤣 Lol South Park-episode

Ole Petter:

Som du kanskje har fått med deg går det rykter om at de britiske kongelige sutrepavene i USA sutrer over en ny South Park-episode. Og som du kanskje har fått med deg, er vi rimelig fan av South Park her i kode24-redaksjonen.

Så dette koser vi oss stort med, for dette er som vanlig sykt morsomt og sykt treffende - se sjælv.

💌 Dodgy Telegram

Mattis:

Kul longread fra Wired om hvor dodgy Telegram egentlig er, og hvordan russiske myndigheter overvåker samtaler inne i appen.

🛸 Hva skjer med UFO-ene?

Ole Petter:

UFO-er, eller hva søren herrene i mørke dresser og solbriller vil at vi skal kalle det nå for tida, er i skuddet igjen. Bokstavelig talt, si, nå som USA har begynt å skyte ned alt som kan se ut som en kinesisk værballong på himmelen.

Så hva er det som foregår egentlig? Er det noe hold i alle rapportene? Som vanlig er svaret tja, tjo, nja, njei.

💻 Krasjkurs i partikkeleffekter

Kurt:

Er det noen jeg er misunnelig på, så er det de som klarer å kode fancy partikkeleffekter i JavaScript. Jeg kom over dette krasjkurset på den utmerkede YouTube-kanalen Franks laboratory, der du lærer hvordan du kan legge til imponerende partikkeleffekter for å animere tekst og logoer på imponerende vis.

🔓 Fikk banktilgang med AI-stemme

Mattis:

Joseph Cox, Vice sin sikkerhetsjournalist, klarte å logge seg innpå banken sin med en AI-generert stemme. Les saken om hvordan han gjorde det, og se videoen under.

🖱️ Husker du Bryce 3D?

Ole Petter:

Åh, flere enn meg som husker Bryce 3D? Og gamle 3D Studio Max? Og alt det der? Nå fikk jeg, for fjerde gang bare i år, lyst til å prøve å lære meg Blender, igjen.

Men jeg har prøvd før, og kommer nok ikke til å prøve igjen, er jeg redd.