Urfolk krever at Apache bytter navn: - Utdatert, romantisk spaghetti-western

Mener Apache-navnet og fjæren i logoen er kulturell appropriasjon.

Apache Software Foundation får kritikk av urfolk for valg av både firmanavn og logo. 📸: Kurt Lekanger
Apache Software Foundation får kritikk av urfolk for valg av både firmanavn og logo. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Nonprofit-gruppen Natives in Tech ber Apache Software Foundation endre navnet sitt, delvis på grunn av Apaches egne etiske retningslinjer ("code of conduct"). Det melder The Register .

I en bloggpost skriver Natives in Tech at selv om kulturell appropriasjon ikke er uvanlig i bedrifter, så er "ingen av dem like store, prestisjefylte eller velkjente i programvaremiljøer som The Apache Software Foundation."

Apache Software Foundation har som slagord at de gjør ting "The Apache Way", de har varemerkebeskyttet navnet "Apache", og har også en fjær i logoen.

"Spaghetti-western"-fremstilling

En av Apaches grunnleggere, Brian Behlendorf, forklarte i en dokumentar fra 2020 hvorfor de valgte navnet "Apache":

“Trillions and Trillions Served” provides a look inside The Apache Software Foundation (ASF), the world’s largest Open Source foundation. Advancing its mission of providing software for the public good, the ASF's all-volunteer community grew from 21 original Members overseeing the development of the Apache HTTP Server to 813 individual Members, 20... Vis mer

I blogginnlegget tar Natives in Tech et oppgjør med Apache Software Foundation, og mener Behlendorfs utdaterte, romantiske "spaghetti-western"-fremstilling av urfolket Apache for å bygge selskapets egen merkevare "for the greater good" er krenkende.

De oppfordrer nå Apache til å følge sine egne etiske retningslinjer og "være mer forsiktig med hvilke ord de velger, og endre navnet sitt".

Apache: – Vi lytter!

En talsperson for Apache sier i en uttalelse til The Register at de har fått med seg bekymringene til det amerikanske urfolket, og at de lytter til disse.

De sier også at Apache Software Foundation er en nonprofit-organisasjon, og at de vil trenge tid til å ta opp eventuelle endringer med organisasjonens medlemmer, styret og det juridiske teamet i organisasjonen.

"Våre medlemmer ser på alternative måter å adressere dette på, men vi har foreløpig ingenting å dele", skriver Apache.

Du kan lese hele blogginnlegg fra Natives in Tech her.