Ukrainsk utvikler i Norge: - Det er kjempetungt og frustrerende

- Alle må forstå at hvis Ukraina faller, er neste stopp Europa, sier Denys Mishunov.

Denys Mishunov forteller at flere i familien befinner seg i Ukraina mellom to intensive frontlinjer øst i landet. 📸: Privat
Denys Mishunov forteller at flere i familien befinner seg i Ukraina mellom to intensive frontlinjer øst i landet. 📸: Privat Vis mer

- Det er kjempetungt, trist og frustrerende. De som gir ordre på alle nivåer er personlig ansvarlige for å drepe folk i mitt moderland, sier Denys Mishunov til kode24.

Mishunov er ukrainer, har bodd i Norge i 14 år og jobber for GitLab fra hjemmekontoret i Tønsberg.

Han er, som mange andre, kraftig opprørt over de russiske krigshandlingene som pågår i Ukraina, etter at Russland onsdag invaderte store deler av landet.

Er skremt

- Hvordan påvirker krigen hverdagen din? Får du til å jobbe i det hele tatt?

- Nei. Naturligvis kan jeg ikke jobbe i disse dager, så jeg informerte jobben om det. Jeg er lykkelig over å jobbe i et selskap hvor vi har en "no ask, must tell"-politikk når det gjelder fravær. Da må jeg bare informere at jeg kan ikke jobbe disse dagene, og det er helt forståelig. Jeg har fått alt støtte fra firmaet, sier Mishunov om GitLab.

Mishunov forteller at flere i familien befinner seg i Ukraina, mellom to intensive frontlinjer øst i landet.

- Det er helt uforståelig hvorfor de må høre på eksplosjoner, se på militære kjøretøy og bevæpne seg for å beskytte hjemmet sitt i 2022. De hadde det samme i 2014 på grunn av samme naboland, og nå er det mye mye verre. Jeg ringer dem regelmessig for å støtte og sjekke situasjonen.

- Hvordan går det med dem?

- De er naturligvis skremt. Ingen forventet det som skjer nå

Har flyttet

Mishunov sier at han vet om flere utviklere som har flyttet vestover i landet eller til utlandet som en følge av krigen.

- Hva kan norske utviklere gjøre for å støtte ukrainerne?

- Dette er kjempegodt spørsmål. Jeg spør meg selv det samme hver dag.

Utvikleren forteller at han har støttet det ukrainske forsvaret via en offentlig kanal. Ifølge ham går pengene direkte til kjøp av "forsvarsvåpen" for å beskytte Ukraina.

- Vi er ikke en aggressiv nasjon. Vi vil bare forsvare oss. Det kan være rart at jeg bruker ordet "oss" etter 14 år i utlandet, men mitt hjerte har aldri vært nærmere Ukraina enn nå. Alle må forstå at hvis Ukraina faller, er neste stopp for det russiske regimet Europa. Og da blir "oss" veldig aktuelt igjen.