Norsk-ukrainsk utvikler-selskap: - Vi har planer for evakuering

- Alle våre utviklere har stående tilbud om relokasjon til situasjonen er mer avklart, sier daglig leder i Caddiesoft.

Det ukrainske teamet har fått tilbud om relokasjon vestover i landet. 📸: Caddiesoft
Det ukrainske teamet har fått tilbud om relokasjon vestover i landet. 📸: Caddiesoft Vis mer

- Hvis det blir en fullskala krig, vil vi forsøke å midlertidig flytte alle våre utviklere med familie ut av Ukraina til Polen, og muligens også til Norge, sier Øystein Skjesol, daglig leder i Caddiesoft Norge, til kode24.

I skrivende stund står Europa overfor noe som kan bli den største krigen på kontinentet siden andre verdenskrig, ifølge britenes statsminister Boris Johnson. Ifølge NRK anslår USA og NATO at mer enn 150.000 russiske soldater omringer Ukraina på tre kanter.

I går kveld anerkjente Putin selvstendigheten til de to ukrainske utbryterregionene Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk. Avgjørelsen blir fordømt av en mengde land, inkludert Norge.

Skjesol har samarbeidet med ukrainske utviklere siden 2005, og etablerte i 2006 et eget selskap i Dnipro, Ukraina. Der er det per i dag 18 ansatte, og er nå søsterselskapet til Caddiesoft Norge AS. Selskapet jobber med prosjektbasert programvareutvikling og bemanning av utviklerteam.

Ifølge Skjesol vil en krig ha store konsekvenser for selskapet og dets utviklere.

Vant til konflikt

Skjesol sier at for øyeblikket har Russlands aggresjon få praktiske konsekvenser for de ukrainske utviklerne, men legger til at de "følger situasjonen tett".

- Vi har planer for evakuering. Men alt i alt går livet sin vante gang.

- Hvordan har utviklerne som er bosatt i Ukraina det nå?

- De har det etter forholdene veldig bra. Alle våre utviklere har stående tilbud om relokasjon vestover i Ukraina eller ut av landet til situasjonen er mer avklart. Det er bare to som har benyttet seg av det.

Skjesol sier at ukrainerne er vant til å leve i denne konflikten, og erfarer ikke at situasjonen er veldig annerledes nå.

- Det kan være vanskelig å forstå fra Norge, hvor det er et voldsomt fokus på at situasjonen er prekær.

- Ukrainerne er vant til å leve i denne konflikten, forteller daglig leder Øystein Skjesol. Bildet er tatt hos det ukrainske utviklingskontoret til Caddiesoft, sentralt i den ukrainske byen Dnipro. 📸: Caddiesoft
- Ukrainerne er vant til å leve i denne konflikten, forteller daglig leder Øystein Skjesol. Bildet er tatt hos det ukrainske utviklingskontoret til Caddiesoft, sentralt i den ukrainske byen Dnipro. 📸: Caddiesoft Vis mer

Må tenke framover

- Er det utfordrende å drive et norsk selskap i Ukraina slik den politiske situasjonen er nå?

- Selv om vi er operative og strengt tatt ikke direkte preget av situasjonen, må vi ta høyde for situasjonen strategisk fremover. Det går blant annet på rekruttering av utviklere, og nye kundeforhold. Det er mer aktuelt enn før å være operative i flere land, sier Skjesol.

Der USA og NATO hevder at Russland snart vil invadere Ukraina, benekter Russland dette. Ukrainske politikere forsøker derimot å spille ned krigsfrykten.

- Ukrainske politikere har ikke noe annet valg enn å prøve å unngå kaos i landet, og de vil forsøke å roe ned situasjonen også i en eskalert væpnet konflikt. Begge sider driver med utstrakt propaganda, og det er svært vanskelig å finne kilder man kan stole på. Satellittbildene stoler jeg på, og de viser jo at det er en reell trussel, sier Skjesol til kode24.

Øystein Skjesol, daglig leder i Caddiesoft (t. v) og Vladislav Kuznetsov, Head of development. 📸: Caddiesoft
Øystein Skjesol, daglig leder i Caddiesoft (t. v) og Vladislav Kuznetsov, Head of development. 📸: Caddiesoft Vis mer

Får store konsekvenser

Skjesol understreker at en krig vil få store konsekvenser for de som må reise fra by, hus og storfamilien.

- For oss som selskap blir det en tøff økonomisk belastning. Et hovedpoeng for oss vil være å forsøke å være så operative som mulig - for våre utviklere vil det være svært viktig å kunne opprettholde arbeidet, sier han.

- Er det noe norske utviklere kan gjøre for å engasjere seg?

- Jeg tenker at alle nordmenn som har mulighet til det, har en plikt til å engasjere seg internasjonalt på et eller annet vis. Om dagens situasjon i Ukraina kan være en vekker, så er det bra, det. Finn deg en organisasjon du har tro på, og støtt den. Det er mange av dem: Amnesty, Leger uten grenser, Røde kors, Redd barna.