Utvikleren Jostein (41) starta selskap i Thailand - nå har de 100 ansatte

- Enklere å få folk til å flytte til Bangkok enn Bergen, forteller Jostein Aksnes, CEO i Seven Peaks Software.

Seven Peaks Software holder til i Bangkok, og har ansatte fra hele verden. Bak står en nordmann, og selskapet styres i stor grad av nordmenn den dag i dag. Foran ser du Leif Mork, Jostein Aksnes, Andy Watts og Roy Ivar Moe. 📸: Seven Peaks Software
Seven Peaks Software holder til i Bangkok, og har ansatte fra hele verden. Bak står en nordmann, og selskapet styres i stor grad av nordmenn den dag i dag. Foran ser du Leif Mork, Jostein Aksnes, Andy Watts og Roy Ivar Moe. 📸: Seven Peaks Software Vis mer

- Ingen som kommer til Thailand, har lyst til å dra fra Thailand, sier 41 år gamle Jostein Aksnes på videokonferanse fra juleferie i Bergen.

Ikke Aksnes, heller. Så da han var ferdig med å bygge opp en thailandsk utvikleravdeling for det norske selskapet Vizrt, ville han ikke hjem igjen.

Etter 3,5 år i Bankok hadde han et større nettverk der enn hjemme i Norge. Og han hadde for lengst blitt forelska i landet hvor det alltid er sommer, en middag på restaurant koster 10 kroner, et leilighetskompleks fortoner seg som en resort og det skjer noe hele tida.

- I Norge er man stort sett hjemme, og sparer penger til et par uker i Syden. Mens her levde jeg livet, smiler Aksnes.

Og nå sørger han for at nesten 100 andre også kan leve det gode liv i Thailand, som ansatte i den ukjente, norske kjempen Seven Peaks Software.

Jostein Aksnes ble igjen i Thailand, og det er han glad for i dag. 📸: Seven Peaks Software
Jostein Aksnes ble igjen i Thailand, og det er han glad for i dag. 📸: Seven Peaks Software Vis mer

Starta med Apphuset

Da Vizrt ville ha han tilbake til Norge, i 2013, slutta Aksnes i den trygge jobben sin. Og muligheten for å starte noe selv meldte seg raskt.

En studiekompis av han, Roy Ivar Moe, drev selskapet Apphuset i hjembyen Bergen. Og Moe hadde, som så mange andre norske selskaper, en konstant mangel på utviklere - og dermed behov for outsourcing.

- De trengte utviklere, jeg var i Thailand. Det var så enkelt, forteller Aksnes.

Dermed gikk Apphuset inn på eiersida, og Aksnes fikk jobben med å starte et selskap og ansette utviklere i Bangkok som kunne jobbe for dem.

- Vi ansatte flere og flere, og på et tidspunkt var vi for mange folk. Så da begynte jeg å selge til andre kunder også, både norske og internasjonale, oppsummerer Aksnes.

Siden da har Seven Peaks Software fått over 1.000 kvadratmeter med kontorplass i et høyhus i Bangkok, hvor rundt 100 ansatte totalt blir ledet av blant annet tre nordmenn: Aksnes som CEO, Moe som CTO og Leif Mork som VP of engineering.

I dette bygget i Bangkok holder Seven Peaks Software til. Nå, under koronapandemien, jobber mange hjemmefra, og de ser for seg at hybridkontor kommer til å bli normalen også etter pandemien. 📸: The Parq
I dette bygget i Bangkok holder Seven Peaks Software til. Nå, under koronapandemien, jobber mange hjemmefra, og de ser for seg at hybridkontor kommer til å bli normalen også etter pandemien. 📸: The Parq Vis mer

Thailandske utviklere vs. norske

Seven Peaks Software er kalt opp etter de syv fjellene rundt Bergen, og utvikler løsninger for først og fremst norske og thailandske kunder. På kundelista står alt fra 7-eleven, Telenor og Coca-Cola til store finansinstitusjoner og olje og gass.

Det er de samme teknologiene som gjelder i Thailand som i Norge, som React, .NET, AWS og Azure. Men det er visse forskjeller på utviklerne.

- De er ikke så trent på å utfordre ting. De aksepterer ofte ting som de er. Så om en leder sier at sånn er det, ja da er det sånn, forteller Aksnes.

- Kan ikke sånne utviklere være behagelige fra lederens perspektiv, da?

- Til en viss grad, men ikke om lederen tar feil, humrer han.

- Da har jeg heller lyst til å bli korrigert og gjøre det riktig.

«De er ikke så trent på å utfordre ting.»
Leif Mork flytta ned til Thailand nylig, for å lede alle utviklerne i selskapet. 📸: Seven Peaks Software
Leif Mork flytta ned til Thailand nylig, for å lede alle utviklerne i selskapet. 📸: Seven Peaks Software Vis mer

Fra 8.000 til 35.000 i lønn

En annen viktig forskjell mellom thailandske og norske utviklere er lønn.

Seven Peaks markedsfører seg med "European quality & standards with Southeast Asian cost level". Og kostnadene er mye av poenget med et firma i Thailand kontra i Bergen, hvor Aksnes kommer fra.

- Når det blir snakk om billige utvikling er det fort gjort å få litt assosiasjoner til en slags sweatshop for utviklere?

- Vi investerer veldig mye i kontorer og utstyr for utviklerne våre, så dette er langt fra noen sweatshop, bedyrer Aksnes.

I tillegg til goder, som fine lokaler og helseforsikringer, skal selskapet betale gode lønninger i thailandsk sammenheng. En junior rett fra skolen kan tjene så lite som 8.000 kroner måneden, mens en lead-utvikler ligger mellom 30.000 og 35.000 kroner måneden.

Lønningene ligger altså langt under Norges, men skattenivået i Thailand er også langt lavere, ofte på rundt 20 prosent. Og selvfølgelig: Levekostnadene dertil.

Nå er ikke vi noen kampsporteksperter, men vi ser flere grunner til at disse utviklerne trolig driver med thaiboksing. 📸: Seven Peaks Software
Nå er ikke vi noen kampsporteksperter, men vi ser flere grunner til at disse utviklerne trolig driver med thaiboksing. 📸: Seven Peaks Software Vis mer

Få nordmenn ennå

Alt det Aksnes liker ved å drive selskap i Thailand, bidrar også til at mange visstnok vil jobbe for han.

- Halvparten av de ansatte her er expats, fra Italia, England, India, Bangladesh, overalt. Bangkok er jo ofte et av topp fem steder hvor folk vil reise og bo. Det er enklere å få folk til å flytte til Bangkok for å jobbe, enn til Bergen, smiler den norske CEO-en.

Seven Peaks har derfor tre rekrutterere på fulltid, som hvert år vurderer rundt 5.000 kandidater. I fjor ansatte de rundt 2-3 prosent av dem, etter en hjemmeoppgave, et teknisk intervju og et siste intervju med ledelsen.

«Det er kanskje ikke så mange nordmenn som tenker på å søke jobb i Thailand?»

Nå håper de å få ansatt noen nordmenn, også. For foreløpig har de bare nordmenn i toppledelsen.

- Dere har jo ansatte fra hele verden, så hvorfor så få fra Norge?

- Vi har ikke kjørt noen kampanjer direkte mot Norge ennå, bare generelt og globalt, starter Aksnes.

- Det er kanskje ikke så mange nordmenn som tenker på å søke jobb i Thailand?