Iulia (41) koder fra Romania: - Måtte jobbe hardere enn andre

- En kvinnelig utvikler i en verden av mannlige utviklere, mimrer Ukas Koder Iulia Cazan i București.

Iulia Cazan er en av mange rumere som jobber i norske utviklingsavdelinger. Cazan jobber for norske Dekode fra hjemmekontoret i Romania. 📸: Privat
Iulia Cazan er en av mange rumere som jobber i norske utviklingsavdelinger. Cazan jobber for norske Dekode fra hjemmekontoret i Romania. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Etter at jeg ble uteksaminert fra IT-studier i 2002, lærte jeg å bygge nettsider ved hjelp av HTML, PHP og MySQL og fikk min første jobb som utvikler.

På den tiden var var det ikke så mange muligheter for å lære mer om koding, men for hvert prosjekt jeg jobbet på ble jeg bedre, slik at jeg til slutt kunne kunne bygge en hel e-handelsbutikk alene.

I min karriere som utvikler ble jeg introdusert for WordPress og det har åpnet mange muligheter for meg. Ikke bare med tanke på utviklingsdelen, men også fellesskapet rundt WordPress.

Jeg har fått jobbe med alle slags prosjekter - fra små bedrifter til store mediedistribusjonsselskaper med tunge integrasjoner og workflows. Jeg legger ned mye tid i å lære nye teknologier, og det tilfører verdi til prosjektene jeg jobber med.

«Å jobbe eksternt med et norsk team har gått problemfritt så langt.»

Hva jobber du med for tida? 💪

Som fullstack-utvikler jobber jeg med både frontend- og backend-utvikling, og jeg er involvert i flere prosjekter.

For tiden jobber jeg med en nettside som er et spennende prosjekt både for teamet mitt i Dekode og meg. Det er en WordPress-multisite med tilpassede integrasjoner, og mye av funksjonaliteten er bygget med Gutenberg-blokker, templates og patterns.

Vi bruker PHP 8, npm, composer, React og T2 (et av våre egne produkter hos Dekode).

Bortsett fra den tekniske siden av ting, har den nye nettsiden et veldig rent og moderne design (vi bruker Figma som designsystem).

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Dagen min starter alltid med en stor kopp kaffe. ☕😃

Å jobbe eksternt med et norsk team har gått problemfritt så langt. Det er én times forskjell på Romania og Norge, og jeg bruker hovedsakelig den tiden til å skrive kode eller til å samle tankene/ideene mine før morgenmøtet.

Én time før sine norske kolleger har kommet seg på jobb kan Iulia Cazan sitte på hjemmekontoret og forberede seg på dagens oppgaver. 📸: Privat
Én time før sine norske kolleger har kommet seg på jobb kan Iulia Cazan sitte på hjemmekontoret og forberede seg på dagens oppgaver. 📸: Privat Vis mer

I Dekode starter vi vanligvis dagene med å synkroniserer og diskuterer de daglige oppgavene og gjør prioriteringer. Dagen min fortsetter med kodeskrivingsøkter, teknologisynkronisering (hvor vi utveksler ideer og diskuterer tekniske løsninger/beslutninger), code reviews og noen ganger kundemøter.

På fredager har vi i Dekode en online stretching-økt med en instruktør, for å sikre at vi får kroppen i bevegelse og får en flott start på helgen.

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Det er flere verktøy som gjør arbeidet mitt enklere, men det som dukker opp i tankene mine akkurat nå er Loom. Det hjelper meg å fremskynde prosessen med å teste og forklare spesifikke funksjoner i teamet mitt. Det er også integrert med nettleseren, Slack, Jira, og så videre.

Local fra Flywheel hjelper meg også å redusere tiden jeg trenger for å spinne opp prosjekter, bytte kontekst og endre tjeneste versjoner for både testing og webutvikling.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Jeg er ivrig etter å lære mer om sikkerhet, etisk hacking og penetrasjonstesting.

Jeg håper også å lære litt norsk snart, da jeg liker veldig godt de nordiske språkene og kulturen.

Astrofotografi virker som et interessant og spennende felt og en hobby som ville fått meg til å tilbringe mer tid utendørs.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Integrering av udokumenterte tredjepartsløsninger, eller å gjøre repetisjonsoppgaver som til tider blir kjedelige.

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Jeg blir veldig nervøs når jeg skal presentere noe foran en folkemengde, så å snakke offentlig er noe jeg ville unngått hvis mulig. Jeg stiller generelt mange spørsmål. På den måten sørger jeg for at jeg forstår veivalg, prosesser, krav og unngår antakelser.

Å være en kvinnelig utvikler har noen ganger medført ekstra stress, i hvert fall for meg. Før måtte jeg bevise meg selv ved å jobbe hardere og bruke mer energi enn andre, for at mine meninger og tekniske løsninger skulle bli tatt i betraktning. Bare fordi jeg var en kvinnelig utvikler i en verden av mannlige utviklere.

Da jeg startet i Dekode endret heldigvis dette seg.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Jeg kan ikke svare for de norske utviklerne generelt. La oss bare si at det alltid er rom for forbedring når det gjelder kode-dokumentasjon, uansett nasjonalitet.

Vi kan alle bli bedre til å omfavne sårbarhetene våre, flagge tidlig om det er oppgaver man står fast på og utveksle ideer slik at vi kan lære mer av hverandre.