Protestene fortsetter: - Dette skader både Reddit og brukerne

Flere grupper på Reddit er åpna opp igjen, men nye uttalelser fra sjefen provoserer.

Reddit-sjef Steve Huffman har blitt en upopulær mann blant mange brukere av Reddit etter at selskapet endret på sine API-priser. 📸: Zach Gibson/Getty Images/AFP
Reddit-sjef Steve Huffman har blitt en upopulær mann blant mange brukere av Reddit etter at selskapet endret på sine API-priser. 📸: Zach Gibson/Getty Images/AFP Vis mer

kode24 har tidlige omtalt hvordan endringer i Reddits API-priser skapte store protester. Ifølge Reddit-sjef Steve Huffman var endringene først og fremst rettet mot tredjepartsapper, ikke boter og verktøy.

Det forhindret likevel ikke at mange subreddits i protest stengte tilgangen.

Nå er mange av subredditene oppe igjen, men flere har fortsatt protesten på andre måter.

For eksempel vedtok populære r/pics i en avstemning at subredditen utelukkende skulle inneholde "sexy bilder" av den britiske komikeren John Oliver (noe Oliver selv stilte seg bak, og la ut en rekke bilder til inspirasjon på Twitter).

Kaller protester udemokratiske

Ifølge The Register har Reddit-sjef Huffman sammenlignet de protesterende moderatorene med "landed gentry", altså aristokrater som kun lever på leieinntekter (tenk Downton Abbey).

- Hvis du er en politiker eller en bedriftseier, er du ansvarlig overfor dine velgere. Så en politiker må velges, og en bedriftseier kan få sparken av sine aksjonærer. Og jeg tror at på Reddit er analogien nærmere "landed gentry": Folket som først kommer dit får bli der og gi det videre til sine etterkommere, og det er ikke demokratisk, sier Huffman.

Huffman skal også ha sagt at Reddit vurderer å gjøre endringer som tillater Reddit-brukere å holde avstemninger for å kaste ut moderatorene bak protestaksjonene.

Ser til Musk

The Register skriver også at Huffman har uttalt at forretningsplanen om å tjene penger ved å øke prisen på bruken av API-et har blitt bekreftet via endringene Elon Musk har gjort i Twitter.

- For å gjøre en lang historie kort; min "takeaway" fra Twitter og Elon er at det bekrefter på nytt at vi kan bygge en virkelig god virksomhet på dette området i vår skala, sier Huffman, ifølge nettavisen.

r/Norge vurderer

Flere subredditer holder nå avstemninger om veien videre.

- At vi nå skriver til dere er ikke frivillig. Vi er mer uenig i Reddits handlinger nå enn vi var da vi bestemte oss for å lukke døren i protest. Vi mener retningen Steve Huffman og Reddit tar er gal, og at den skader både Reddit og brukerne - enten de er moderatorer eller ikke. Vi skriver her fordi vi vil gjøre rede for vårt ståsted, og for å spørre dere brukere om veien videre for r/norge, skriver r/Norge, som er sterkt kritiske til utviklingen.

De skriver at ståstedet til Steve Huffman og Reddit er å tvinge subredditer som deltar i proster til å gjenåpne subredditene, med trusler om at "moderatorlister blir ommøblerte, at moderatorer blir fjernet, eller endog kastet ut av Reddit."

- Dette er en kuvending fra en 15 år gammel policy om at subredditene styrer seg selv, med sine egne regler.

r/Norge legger opp til to ulike alternativer:

  • Å holde r/Norge stengt i en uke til for så å revurdere situasjonen.
  • Å åpne subredditen. Dersom dette alternativet vinner, vil det bli iverksatt en ny avstemning for å bestemme retningen videre for subredditen.

Andre vurderer

Også r/pics holder for øyeblikket en avstemning om hvorvidt de subreddit-spesifikke reglene skal opphøre, om de skal tillate alle medier av John Oliver, eller fortsatt bare tillate bilder av John Oliver "looking sexy".

Populære r/programminghumor har innført endringer for å forholdet seg til administratorenes krav om å lytte mer til Reddit-samfunnet.

Hver tirsdag fremover vil administratorene gjøre det mulig å stemme over nye regler til subredditen.

For øvrig signerer de med: " - The r/ProgrammerHumor Aristocracy".