Oxford-fysiker advarer mot boble: - Kvante-datamaskiner er overvurdert

- Vi befinner hos i en kvantedatamaskin-boble, mener forskeren.

Oxford-forskeren Nikita Gourianov mener at jaget etter penger har ledet til en kvantedatamskin-boble. Her den Baidu-utviklede kvantedatamaskinen Qianshi blir lansert i Beijing.📸: Baidu/Handout/ Reuters.
Oxford-forskeren Nikita Gourianov mener at jaget etter penger har ledet til en kvantedatamskin-boble. Her den Baidu-utviklede kvantedatamaskinen Qianshi blir lansert i Beijing.📸: Baidu/Handout/ Reuters. Vis mer

Nikita Gourianov, en fysiker ved Oxford-universitetet, publiserte i går en "krass artikkel full av ville, fordømmende påstander om kvanteberegningsfeltet og forskerne som jobber med det", skriver TheNextWeb.

Forskeren hevder at kvantedataindustrien har blitt lurt av "grådige fysikere som har hypet opp mulighetene til teknologien" for å tjene penger.

Har oversolgt resultatene

Ifølge Gourianov startet problemet på 2010-tallet da investorer begynte å legge merke til hypen rundt kvantefysikken.

Etter hvert som mer penger strømmet inn, vokste feltet, og det ble gradvis mer fristende for forskere å overselge resultatene sine, ifølge han.

Med tiden skal selgere ha kommet inn, ofte uten forståelse for kvantefysikk, og fikk ledende stillinger i selskapene og fokuserte utelukkende på å generere hype og økt inntekter.

Oxford-forskeren hevder at dette har ledet til "dannelsen av en klassisk boble", skriver TheNextWeb.

Ingen er i nærheten

TheNextWeb skriver at Gourianovs premiss virker å være avhengig av påstanden om at "til tross for mange års innsats har ingen ennå kommet i nærheten av å bygge en kvantemaskin som faktisk er i stand til å løse praktiske problemer."

Gourianov hevder at i virkeligheten tjener ingen av kvantedatabedriftenene faktiske penger.