- Minority Report har satt dype spor i våre felles forventninger

Skvulp: Apples viktigste nyheter, hvorfor Figma vinner, 90-tallets Internett er tilbake, kvantedatamaskin for nybegynnere, Ericssons mobilitetsrapport og Facebooks Forecast. 🌊

📸: Emilie Berget
📸: Emilie Berget Vis mer

Forrige uke avholdt Apple sitt årlige utvikler-event WWDC, for første gang som et rent video-arrangement.

Blant de større nyhetene var en introduksjon til iOS 14, som blir lansert senere i år. The Verge har en god gjennomgang av de 18 viktigste annonseringene.

Ben Evans har også en fyldig dekning av WWDC i nyhetsbrevet sitt (anbefales!), og mener det viktigste Apple annonserte er at de bytter fra Intel-prosessorer til sine egne Apple Silicon-brikker. Sistnevnte teknologi brukes allerede i iOS-enheter, og det får Evans til å spå at fremtidens Mac blir en iPad, bare med filer og overlappende vinduer. Eller, for å si det på en annen måte, fremtidens Mac får berøringsskjerm.

Det virker jo som en positiv, naturlig utvikling. Men husk: Spådommer om fremtidens arbeidsverktøy slår ikke alltid til. Vi har fått høre at mobilen og nettbrettet kommer til å erstatte Mac/PC i mange år. Men de bærbare teknologiene er supplementer, ikke erstatninger. Stemmestyring skulle overta for tastaturet, fikk vi høre. Vel, det er praktisk å styre lys og musikk (innimellom …) med en smarthøyttaler, men vi sitter ikke akkurat og dikterer Slack-postene våre.

«Men kombinasjonen av vanlig skjerm, mus og tastatur har vist seg å være omtrent like sticky som fire hjul på en bil.»

Minority Report har satt dype spor i våre felles forventninger til en ny arbeidshverdag, der Tom Cruise står i et mørklagt kontorlokale og sveiper effektivt over hologram-aktige skjermer. Men kombinasjonen av vanlig skjerm, mus og tastatur har vist seg å være omtrent like sticky som fire hjul på en bil. Antagelig er det helt andre endringer enn nye teknologiske grensesnitt som vil prege arbeidslivet i årene fremover. (Sidenote: McKinsey slapp nettopp en rapport om fremtidens arbeidsliv i Europa)

Når det er sagt: Av og til får man lyst til å flytte på elementer på Mac-skjermen sin på en taktil måte, med fingrene. Det høres litt ok ut også, skal innrømme det.

Mer fra Apple-sfæren

10 favoritter fra uken som gikk

  1. Regjeringen vil ha mer innovasjon i offentlig sektor; og i den forbindelse: 90 prosent av eldre ønsker tekniske hjelpemidler for å kunne bli boende lenger hjemme
  2. Why Figma wins
  3. Mobile-app onboarding: An analysis of components and techniques
  4. The return of the 90s web
  5. How to estimate the ROI of design work
  6. Ericssons ferske Mobility-rapport
  7. Disney+ lanseres i Norge i september
  8. An AI system that reverse-engineers black box apps
  9. Facebook tests Forecast, an app for making predictions about world events
  10. Kvantedatamaskiner forklart for den som virkelig ønsker å forstår, og som har god tid. (Er selv gjennom fem prosent av teksten; spennende, men utfordrende.)

Fint og morsomt