Norske WWDC Together lar oss se på Apples konferanse sammen

- Å se på WWDC 2020 alene kan jo bli litt ensomt, mener Shortcut-utvikler Khoa Pham.

Slik markedsfører Apple WWDC 2020-konferansen. Nøyaktig hva bildet betyr, spekuleres det i
Slik markedsfører Apple WWDC 2020-konferansen. Nøyaktig hva bildet betyr, spekuleres det i Vis mer

- WWDC 2020 kommer til å bli stort, for vi har så mange nye produkter og teknologier å dele. Jeg gleder meg til at utviklerne våre får tilgang til den nye koden, og kan samhandle på nye måter med Apples ingeniører som skaper teknologiene og rammeverkene som former fremtiden på tvers av alle Apples plattformer, sier ansvarlig for programvareutvikling hos Apple, Craig Federighi, i en pressemelding.

Men Apples utviklerkonferanse WWDC, som starter mandag 22. juni, blir også annerledes i år. På grunn av koronapandemien arrangeres den utelukkende over nett, og mange utviklere mister den sosiale opplevelsen det er å reise til San Jose.

Blant andre apputvikler Khoa Pham i Shortcut.

- Når jeg ser tilbake på fjoråret, da jeg fikk reise til San Jose med kollegene mine, går vi glipp av mye i år, sier Pham til kode24.

- Noen kolleger diskuterte om de skulle ha en liten se sammen-samling, eller gjøre det gjennom en videokonferanse. Da fikk jeg ideen til WWDC Together: Å se på WWDC alene kan jo bli litt... ensomt, så jeg kjøpte domenet og bygde raskt min første MVP.

Khoa Pham i midten, sammen med kollegene sine i Shortcut, under fjorårets WWDC. 📸: Privat
Khoa Pham i midten, sammen med kollegene sine i Shortcut, under fjorårets WWDC. 📸: Privat Vis mer

Gratis, på gøy

Resultatet finner du på WWDCtogether.com; Khoa Pham har laget en nettside som lar deg se på WWDC-presentasjonene sammen med andre.

Blant funksjonene finner vi blant annet:

 • Nedtelling til og direktevisning av alle presentasjonene fra årets WWDC - og samling av mange av de eldre presentasjonene.
 • Chatting med andre som ser på det samme som deg - og mulighet til å lage private tittefester ved å bare legge på et valgfritt ord i URL-en.
 • Spillerne på WWDC Together gir deg blant annet valgfri avspillingshastighet og bilde-i-bilde-funksjon, så du kan titte mens du gjør andre ting.

- Du kan se på videoer og bruke sida gratis uten å logge inn, men logger du inn kan du kommentere sendingene, forklarer Pham, som har laga sida for å ha et artig hobbyprosjekt.

Mange utviklere fra både inn- og utland har hevet seg inn i chattefunksjonen for å hylle initativet. "What, you actually built this, Khoa? You're amazing!" skriver én av dem.

På WWDCtogether.com kan du se på presentasjonene sammen med andre, selv om dere ikke samles fysisk.
På WWDCtogether.com kan du se på presentasjonene sammen med andre, selv om dere ikke samles fysisk. Vis mer

Chat med Firebase

Selve wwdctogether.com er bygd med React, og chattesystemet er satt opp med Google Firebase sin sanntid-database.

- Jeg har databasen åpen for lesing, mens det krever autentisering for å skrive til den, forklarer Pham, og på den måten kan man lese chatten uten å logge inn.

Gjennom Firebase lar han deg logge inn med en GitHub-, Twitter- eller Apple-bruker.

- Jeg trenger bare et visningsnavn og en login-token, så ingen ekstra informasjon om brukerne blir samla inn, lover Pham, som også lar deg logge inn anonymt, med begrensninger på hvor ofte du får lov til å skrive noe i chatten.

- Også leker jeg med Amazon Amplify, Realm Cloud og Materialize, så det kan hende jeg erstatter Firebase med en av disse. Det kule med dette prosjektet er at jeg kan bruke hva enn jeg vil, og det er gøy å lære seg nye ting.

Hva skjer på WWDC 2020?

WWDC, som står for Worldwide Developers Conference, foregår fra mandag 22. juni til fredag 26. juni, og er stedet hvor blant annet nye utgaver av Apples operativsystemer presenteres. Og ryktemølla har vært i gang lenge.

- Hva håper du selv blir presentert?

- Jeg håper på bedre SwiftUI-, Catalyst- og SF Symbols-støtte på Mac, sier Pham, beskjedent nok.

Her er WWDC 2020-programmet, slik Apple beskriver det i en pressemelding:

 • "Den store presentasjonen", 22. juni kl. 19.00 CEST
  "Finn ut mer om nye innovasjoner og oppdateringer som kommer til alle Apple-plattformene senere i år. Presentasjonen strømmes direkte fra Apple Park via apple.com, Apple Developer-appen, Apple Developer-nettsiden, Apple TV-appen og YouTube, og den vil også være tilgjengelig for avspilling etter strømmingen. Deltakere i Kina kan også se presentasjonen på Tencent, iQIYI, Bilibili og Youku."
 • "Oppdateringer om plattformene", 22. juni kl. 23.00 CEST
  "Hør fra ansvarlige for Apples ingeniørteam om det nyeste på iOS, iPadOS, macOS, tvOS og watchOS. Oppdateringene om plattformene blir tilgjengelige på Apple Developer-appen og Apple Developer-nettsiden. De kan også spilles av på Tencent, iQIYI, Bilibili og YouKu for deltakere i Kina."
 • "Over 100 utviklerkurs", 23.–26. juni
  "Fra og med 23. juni kan utviklere lære hvordan de kan lage neste generasjon apper med over 100 tekniske og designfokuserte kurs fra Apple-ingeniører. Videoer legges ut hver dag kl. 19.00 CEST og er tilgjengelige i Apple Developer-appen på iPhone, iPad og Apple TV, samt på Apple Developer-nettsiden."