Mener lønna ikke er verdt det: - Dropp å bli Oslo-utvikler i 2023!

- Hadde ikke gitt mening for meg hverken økonomisk eller karrieremessig om jeg var ung utvikler i 2023, skriver Jørgen i kode24.

2003 tilbrakte jeg i en studentbyleilighet på Grünerløkka, hvor jeg prøvde å assimilere meg til en Oslo-beboer. Som tydeligvis foretrakk Hip-hop, frokostblandingen Chocos Frokost, deodoranten Stop 24 og Solo-brus. 📸: Jørgen Jacobsen
2003 tilbrakte jeg i en studentbyleilighet på Grünerløkka, hvor jeg prøvde å assimilere meg til en Oslo-beboer. Som tydeligvis foretrakk Hip-hop, frokostblandingen Chocos Frokost, deodoranten Stop 24 og Solo-brus. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

"Skal du jobbe som utvikler? Bare å pakke sekken og stikke til Oslo".

Det var sånn det føltes for 20 år siden i 2002, da jeg var ferdig på videregående, og drømte om å jobbe med koding og nettsider.

Porsgrunn, hjembyen min, føltes milevis unna utvikler-bransjen. Ikke gikk det an å studere programmering der, annet enn noen stusselige tilbud på Noroff og IT-akademiet, og om du dro ut for en utdanning, var det ikke vits i å vende tilbake til et jobbmarked for utviklere i Porsgrunn som var så stusselig lite, og dårlig betalt, at man måtte gå avisbud for Porsgrunns Dagblad på si.

Og om du mot alle forventninger skulle finne deg en datajobb med grei lønn var det nok en slags rar hybrid mellom utvikler og IT-ansvarlig, i et firma som dreiv med support for prosess-industrien. Og der var du mest sannsynlig stuck.

«Jobben min i Oslo gir meg en lønn som ligger cirka 125.000 kroner over snittlønna for utviklere i Vestfold og Telemark.»

Så jeg pakka ned PC-kabinettet, den tjukke PC-skjermen og Keytronics-tastaturet og stakk motvillig avgårde til hovedstaden.

Men vet du hva?

Om jeg hadde gått ut fra Porsgrunn Videregående Skole i 2023, med samme data-ambisjoner, tror jeg jaggu meg at jeg hadde blitt i Porsgrunn. I hvert fall hvis jeg hadde sett kode24 sin lønnsundersøkelse før jeg dro.

Oslo-drømmen

20 år frem i tid lever jeg Oslo-drømmen, hvert fall den de fleste innflyttere som ville etablere oss med familie lever:

Jeg bor i et hus på Rælingen, utenfor byen, til en prislapp på rundt 9-10 millioner, og pendler inn til Oslo hver morgen i en masete kø. For det får jeg betalt 888.000 kroner, litt under snittet for Oslo-utviklere i årets lønnsundersøkelse. På ettermiddagen pendler jeg tilbake til Rælingen.

Det er Oslo-livet mitt.

Av Oslo ser jeg stort sett E6 inn til Hasle hvor kontorene til Aller ligger. Da jeg jobba i sentrum så jeg stort sett bare et par T-banestopp og Oslo S. Ikke akkurat det jeg så for meg en Oslo-karriere ville bringe.

Jobben min i Oslo gir meg en lønn som ligger cirka 125.000 kroner over snittlønna for utviklere i Vestfold og Telemark, hvor Porsgrunn ligger, på 763.189 kroner. Eller 6.000 kroner ekstra i måneden etter skatt, om du vil se på det slik.

Det er en del, men er det egentlig nok til at det er verdt det?

2002-Jørgen tok gjerne en tur med laptopen på hytta 20 minutter unna i helgene.📸: Jørgen Jacobsen
2002-Jørgen tok gjerne en tur med laptopen på hytta 20 minutter unna i helgene.
📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Blås i Oslo

Det hadde det neppe vært for 19 år gamle meg i 2023-utgave.

2023-Jørgen hadde studert informatikk på Universitet i Sørøst-Norge, som utrolig nok ligger i Porsgrunn i 2023, og søkt seg jobb i Bouvet Grenland, Egde, Sykehuspartner, Visma, Vigo, Skagerak Kraft, Edge branding, eller prøvd å bli kollegaen til superkule Elise Kristiansen i Aplia i Skien. Alle arbeidsplasser som finnes i Porsgrunns-området anno 2023.

For utviklingsbransjen finnes ikke bare i Oslo lenger. Ta det fra en som driver en nettavis som lever av stillingsannonser: Jeg ser stadig flere byer dukke opp i søket vårt.

Lønna er kanskje lavere i Porsgrunn, ja visst. Men, jeg kan garantere deg at differansen på 6.000 hadde "2023-bli-i-Porsgrunn-Jørgen" tjent greit inn med et huskjøp til halv pris av huset "jobber-i-Oslo-men-bor-egentlig-i-Rælingen-Jørgen" hadde råd til.

Tar du med månedskort på fullstappa busser, svindyre bomstasjoner, alle pengene du må bruke på klær og andre greier for å ikke virke kjip i Oslo, som forøvrig ikke har noe med kode-ambisjoner å gjøre, blir regnestykket fort bedre i Porsgrunns favør.

Kosa meg glugg

I 2023 hadde jeg blitt i Porsgrunn, kjøpt meg et sentralt hus, pendla ti minutter til jobb i bilen på nærmest køfrie veier, fått førstevalget på barnehage uten problemer, handla alt jeg trengte på kjøpesenteret Down Town som er akkurat som ethvert kjøpesenter i Oslo, stukket til hytta for litt koding ved sjøen i helgene, dratt en tur på React Norway-konferansen et steinkast unna i Larvik for faglig påfyll, koda akkurat de samme greiene som i dag, og kosa meg glugg.

Poenget mitt er at du fint kan droppe Oslo i 2023 om du vil bli utvikler, for jobben, lønna, karrieren og kodemulightene finner du i distriktene også.

Og det bør du søren meg ta i betraktning før du lar deg lokke til hovedstaden.

For så himla stas er det ikke her inne.