Kunstnere og Getty saksøker Stable Diffusion: - Reduserer mitt livsverk til en algoritme

Mener selskapet bak Stable Diffusion misbruker millioner av kopibeskytta bilder.

Stable Diffusion er et populært tekst-til-bilde-verktøy, men har høstet mye kritikk fra kunstmiljøet. Her "three artists in court suing a technology company". 📸: Stable Diffusion
Stable Diffusion er et populært tekst-til-bilde-verktøy, men har høstet mye kritikk fra kunstmiljøet. Her "three artists in court suing a technology company". 📸: Stable Diffusion Vis mer

- Stable Diffusion inneholder uautoriserte kopier av millioner - muligens milliarder - av kopibeskyttede bilder. Disse kopiene ble laget uten kunnskap eller tillatelse fra kunstneren, sier advokaten Matthew Butterick til The Register.

Butterick, som også står bak Copilot-søksmålet mot GitHub og Microsoft, representerer tre kunstnere som fredag anla et gruppesøksmål mot selskapene Stability AI, Deviant Art og Midjourney.

Saksøkerne mener at selskapene bryter opphavsloven ved å bruke den generative AI-en Stability Diffusion, skriver nettavisen.

I dag ble det kjent at også Getty Images går til sak mot Stability AI over brudd på opphavsretten.

Generativ AI er kunstig intelligens som skaper tekst, bilder, lyd eller kode, slik blant annet GitHub Copilot gjør.

Oversvømmer markedet

Stability AI ga ut Stable Diffusion i august 2022. AI-en er trent på bilder og bildetekster som er skrapet fra nettet. Den lagrer komprimerte kopier av treningsbildene og kombinerer kopiene til nye collage-kunstverk, skriver The Register.

Advokaten Butterick forteller til nettavisen at det ikke har noe å si hvorvidt det endelige bildet minner om bildet det har blitt trent på, ettersom at det endelige bilder konkurrerer med originalen på markedet.

- I minste fall kan Stable Diffusion oversvømme markedet med et uendelig antall bilder som krenker kopibeskyttelsen, og påføre varig skade på kunstmarkedet og kunstneren, sier han.

Kan ikke erstatte mennesket

De tre saksøkerne er kunsterne Sarah Andersen, Kelly McKernan og Karla Ortiz, som som søker erstatning og forføyninger på vegne av alle artister som er berørt av Stable Diffusion.

- Mennesker kan ikke unngå å bringe sin egen menneskelighet inn i kunsten. Kunst er dypt personlig, og kunstig intelligens fjernet menneskeligheten fra den ved å redusere mitt livsverk til en algoritme, sier Andersen i New York Times.

Også Getty Images saksøker

I en pressemelding delt med The Verge hevder Getty Images at Stability AI ulovlig kopierte og prosesserte millioner av bilder beskyttet av opphavsrett, skriver The Verge.

Disse bildene skal ifølge Getty Images ha blitt brukt for å trene Stability AIs Stable Diffusion.

Getty Images forteller videre til The Verge at de har satt i gang rettslige prosesser i High Court of Justice i London mot firmaet.

Desto mer data desto større risiko

- Risikoen for opphavsrettskrenkelser blir større jo mer data og jo flere datakilder som brukes i maskinlæringsprosessen, fortalte Astrid Hamren Storrusten, jurist og generalsekretær i Dramatikerforbundet, til kode24 i fjor.

Ifølge Storrusten er det en utfordring fra et rettslig perspektiv at generativ AI bruker store mengder data som kan være beskyttet materiale, for eksempel bilder eller kildekode beskyttet av opphavsretten.

- Med så store datamengder kan det være vanskelig å følge dataene som utnyttes inn i black box-en, og dermed også undersøke om det foreligger for eksempel krenkelse av egne rettigheter, sa Storrusten.