Huawei ber deg kode om appen din, så den funker på mobilene deres

Android-telefoner uten Google-tjenester krever arbeid, men Huawei frister med norske eksperter og markedsføring.

Tollef Vollan, "Head of Business Development" i Huawei CBG Norway, forteller kode24 hva som kreves for å få Android-appen sin ut på en Google-fri Huawei-telefon. 📸: Huawei
Tollef Vollan, "Head of Business Development" i Huawei CBG Norway, forteller kode24 hva som kreves for å få Android-appen sin ut på en Google-fri Huawei-telefon. 📸: Huawei Vis mer

Som en følge av handelskrigen mellom Kina og USA, er ikke amerikanske Google sine tjenester tilgjengelige på Android-mobiler fra kinesiske Huawei.

Det betyr ikke bare at populære apper som Google Maps og Gmail mangler, men også at Android desidert største app-butikk, Google Play Butikk, ikke er å finne.

Og enda verre: At alle Google Play-tjenestene de fleste Android-apper bruker, ikke fungerer på en Huawei-telefon.

Dette betyr igjen at mange Android-apper må portes, altså kodes om, for å være tilgjengelige på Huawei-mobiler. Og den jobben håper Huawei at norske utviklere faktisk gidder å ta.

- Norge er meget langt fremme når det kommer til antall apper og tjenester på markedet. Hittil så har mer enn 200 norske tjenestetilbydere lagt til sine apper i Huawei AppGallery, og fortløpende blir stadig flere apper tilgjengelig her, hevder Tollef Vollan, ansvarlig for forretningsutvikling i Huawei Norge, til kode24.

Huawei speiler Google

Å få en app godkjent i Huawei AppGallery, i stedet for Google Play Butikk, skal være ganske banalt. Mer krevende er det å gå fra Google Play Services til Huawei Mobile Services (HMS).

Google Play Services er en rekke støttefunksjoner og API-er Android-utviklere bruker for diverse funksjonalitet i appene sine. Fordi Huawei-telefonene ikke får bruke disse, utvikler Huawei fortløpende sine egne versjoner av tjenestene, under HMS-navnet.

På quickhms.com kan du sjekke hvilke Google Play-tjenester du må kode deg vekk fra, og hvilke Huawei-tjenester du kan bruke i stedet.
På quickhms.com kan du sjekke hvilke Google Play-tjenester du må kode deg vekk fra, og hvilke Huawei-tjenester du kan bruke i stedet. Vis mer

- Vi har over 8.000 ingeniører som jobber med å skape en innovativ, åpen og sømløs plattform som er enkel å bruke for utviklere som tilpasser sin Android-app til Huawei-produkter, hevder Vollan i Huawei.

Selskapet markedsfører HMS-opplegget sitt som et smart økosystem for alle Huaweis produktkategorier, men faktum er altså at mange apper bli koda om til å bruke Huawei sine tjenester i stedet for Google sine.

For eksempel må du kanskje bytte ut Google Cloud Messaging med Huawei Push Kit, eller bytte Google Drive med Huawei Drive Kit.

Vipps mangler

- Hvor mye arbeid er det å porte en app fra Google Play-tjenestene til HMS?

- Tiden for å få appen portet varierer for hver enkelt app. For eksempel: På Huawei HMS-enheter som har Android, fungerer enhver Android-app bortsett fra tjenestene som er avhengig av Instans-ID, som Push Notifications, In App Purchases og liknende, svarer Vollan kode24.

- For å støtte apputviklere har Huawei en eller flere dedikerte "Development Technical Support Engineer" i hvert land, som hjelper kundene og deres utviklere gjennom integrasjonsprosessen.

- Men en av de viktigste appene her til lands, Vipps, har dere ikke fått over?

- Vipps og Huawei har i lengre tid hatt gode samtaler der vi ser på ulike muligheter for samarbeid. Vi ønsker at Vipps skal være tilgjengelig for alle, og mange Huawei-brukere ser frem til å få en slik tjeneste på deres telefoner, svarer Vollan, som selvfølgelig er smertelig klar over at det ikke er opp til han om Vipps vil bruke tid på å porte over appen sin.

Egne folk i Norge

"Apputvalget: Fortsatt labert " skrev Tek.no i sin test av Huawei Mate X2, hvor de trakk poeng for at blant annet essensielle apper som Vipps mangler.

Det er nettopp anmeldelser som dette Huawei håper å slippe framover, ved å fri til alle verdens apputviklere, også i Norge.

Søker du på Vipps i Huawei AppGallery, får du opp helt andre, norske apper. En av Norges viktigste apper er nemlig fortsatt ikke porta over.
Søker du på Vipps i Huawei AppGallery, får du opp helt andre, norske apper. En av Norges viktigste apper er nemlig fortsatt ikke porta over. Vis mer

Blant annet frister Huawei med egne, lokale Android-folk til å hjelpe norske utviklerne, og folk som jobber for å markedsføre de norske appene i både inn- og utland.

Noen, som Vipps, har ikke bitt på ennå, mens andre, som Helsedirektoratet, TV2, Finn, Coop, Horde og Rema 1000, har latt seg friste.

«Som en standard behandles data for brukere i EU/EØS lokalt.»

Hva med personvernet?

- Om man porter appen sin over til Huawei sin plattform, hva risikerer man med tanke på personvernet til brukerne sine? Vil kinesiske myndigheter få mulighet til å overvåke brukerne av appen?

- Når det gjelder bruk av data på Huawei-telefoner, samler og bearbeider Huawei AppGallery kun de dataene som er nødvendige for å la kundene sine søke, installere og styre tredjepartsapper på samme måte som andre app-butikker. Som en standard behandles data for brukere i EU/EØS lokalt, starter Vollan.

- Huaweis ID-konto i EU/EØS er den eneste ID-kontotjenesten i Android-markedet som har blitt sertifisert med European Privacy Seal EuroPriSe. Som en standard behandles data for brukere i EU/EØS lokalt, fortsetter han, før han kommer med en påstand som ikke alle er enige i:

- Huawei er et privat selskap heleid av de ansatte.