Frilansere må selge oppdrag, ikke timer: «Men ingen jobber sånn!»

– Nær sagt alle IT-utviklingsprosjekter arbeider på timebasis, skriver Thomas Kjeldahl Nilsson, om de nye innleiereglene.

– Slutt å ta vekk verktøyene våre. La “AS-meg-selv” bli bemanningsforetak! skriver Thomas Kjeldahl Nilsson. 📸: Privat
– Slutt å ta vekk verktøyene våre. La “AS-meg-selv” bli bemanningsforetak! skriver Thomas Kjeldahl Nilsson. 📸: Privat Vis mer

Regjeringen ber om forslag til måter å gjøre det enklere å starte og drive bedrifter.

En god start hadde vært å ikke gjøre det vanskeligere å starte i det små, for oss som ønsker å jobbe for oss selv.

Det ble nemlig innført strengere regler for innleie av arbeidskraft nylig: Regjeringen ønsker at innleie/salg av arbeid på timebasis kun skal skje fra godkjente bemanningsforetak.

Hensikten med de nye innleiereglene er god: Vi ønsker alle å bli kvitt sosial dumping og *ufrivillig* løsarbeid/vikararbeid/deltidsarbeid i bransjer der det er et reellt problem.

Og jeg som “AS-meg-selv” går gjerne gjennom bemanningsforetak-prosessen for å dokumentere at jeg har det ryddig og trygt og fint som ansatt hos meg selv (jeg har for eksempel bedre pensjon og vilkår nå enn da jeg arbeidet i tradisjonelle, større konsulenthus).

Men jeg får ikke lov! Fordi “AS-meg-selv” kan ikke bli bemanningsforetak.

Ingen jobber på oppdrag

Regjeringens mantra og refreng på denne problemstillingen har i månedsvis vært: “Dette er ikke et problem: ENK og enmanns-AS kan bare inngå Oppdrag i stedet”.

Oppdrag har en egen betydning her. Det betyr: I stedet for salg av timer, skal frilansere levere fastpris-oppdrag på en forhåndsdefinert spec.

Problemet spesifikt for tech/IT-bransjen er at ingen arbeider på den måten! Nær sagt alle IT-utviklingsprosjekter arbeider på timebasis.

Hvorfor? Fordi programvare er annerledes enn å bygge hus, tunneller og broer. Vi jobber i små etapper, vi leverer verdi tidlig og tett, og vi finner sammen med kunden ut hva som skal bygges og hva den korteste veien til mål er - underveis!

Staten selv - via DFØ - anbefaler faktisk å unngå fastpris-oppdragsavtaler, fordi de er lite egnet for software-utvikling.

«Problemet spesifikt for tech/IT-bransjen er at ingen arbeider på den måten!»

Hindrer startups å bootstrappe

Samtidig ivrer regjeringen på flere startups, større teknologibransje, mer innovasjon.

Men hvordan startes disse virksomhetene? Veldig mange tech-startups begynner i det små, med en person som har en god ide.

Og hvordan finansieres disse spede begynnelsene? Svært ofte med individuelt frilansarbeid! "Bootstrapping", som det heter på engelsk.

Salg av timer… som selvstendige “AS-meg-selv”-selskaper altså ikke skal få lov til å gjøre lenger. Uansett hvor ryddige vilkår vi har.

Regjeringen: Dere sier at dere ønsker å gjøre det enklere å starte og drive bedrift? Vær så snill: Slutt å aktivt motarbeide oss som vil jobbe for oss selv og skape vår egen arbeidsplass.

Slutt å ta vekk verktøyene våre. La “AS-meg-selv” bli bemanningsforetak!

(Denne teksten er også sendt inn som innspill til “Representantforslag om å sikre ansatte i eget selskap muligheten til å selge sine tjenester gjennom innleie”. Takk til spesielt Venstre, Norges Liberale Parti og Alfred Bjørlo for å prate vår sak her i månedsvis.)