Selvstendige utviklere med underskrifts­kampanje mot nye innleieregler

– Reglene gjør det umulig for selvstendige å inngå innleieavtaler, noe som er essensielt i IT-bransjen, sier frilansutvikler og Brainbase-gründer Ketil Jensen.

Ketil Jensen er selvstendig utvikler og står bak Brainbase-nettverket. Nå har flere hundre selvstendige utviklere signert et opprop mot regjeringens nye innleieregler. 📸: Privat
Ketil Jensen er selvstendig utvikler og står bak Brainbase-nettverket. Nå har flere hundre selvstendige utviklere signert et opprop mot regjeringens nye innleieregler. 📸: Privat Vis mer

Nye regler om innleie av arbeidskraft har skapt usikkerhet blant både selvstendige utviklere og bedrifter som leier inn arbeidskraft.

Selv om næringsministeren flere ganger har sagt at reglene ikke skal påvirke de som organiserer virksomheten som enkeltpersonforetak eller AS uten andre ansatte, har reglene vist seg i praksis å skape problemer for mange selvstendige utviklere.

Nå har en gruppe selvstendige IT-konsulenter gått sammen om kampanjen #stoppinnleieforbudet for å forsøke å få endret reglene.

– Vi ønsker en rettferdig arbeidsmodell for alle i IT-bransjen, også selvstendige, sier Ketil Jensen, frilansutvikler og styreleder i Brainbase.

Det var utviklere som er med i Brainbase-nettverket som tok initiativ til kampanjen, og underskriftskampanjen "Opprop for endring i reglene for innleie i IT-bransjen" har i skrivende stund fått nesten 300 underskrifter.

"Gjør det umulig"

Jensen sier til kode24 at de startet kampanjen fordi de nye innleiereglene i praksis betyr næringsforbud for selvstendige konsulenter i Norge.

– Reglene gjør det umulig for selvstendige å inngå innleieavtaler, noe som er essensielt i IT-bransjen. Ved å initiere kampanjen håper vi å unngå at personer med faste stillinger som trives å jobbe i egen bedrift må legge ned for å underkaste seg store, rigide selskaper, sier Jensen.

Målet med kampanjen er å sikre at alle i IT-bransjen kan bidra effektivt og på rettferdige vilkår, uavhengig av hvordan de selv har valgt å organisere seg.

– Er du selv berørt av de nye innleiereglene?

Flere av oss er allerede berørt. Mange som har mistet eller avsluttet kontrakter sliter med å finne nye. Andre som for tiden har oppdrag, frykter at dette kan bli deres siste.

En utvikler og designer som er med på kampanjen har laget bannere som selvstendige utviklere nå har begynt å dele på LinkedIn.
En utvikler og designer som er med på kampanjen har laget bannere som selvstendige utviklere nå har begynt å dele på LinkedIn. Vis mer

"Nesten alt er innleie"

Initiativtakerne til kampanjen skriver at selv om selvstendige fortsatt kan selge tjenester som oppdrag, så er ikke dette anbefalt i IT-utvikling. Der utføres arbeid som hovedregel smidig under kundens ledelse.

Når smidig arbeidsmetodikk er fratatt selvstendige, betyr det i praksis et næringsforbud, mener de.

Reglene om innleieforbud ble innført for å verne om ansatte, men ifølge initiativtakerne oppnår man i dette tilfellet det motsatte: Personer i faste stillinger som trives med å jobbe i egen bedrift tvinges til å legge ned og i stedet jobbe i store, ofte utenlandske selskaper.

"Selvstendige IT-konsulenter og små bedrifter tilbyr næringslivet fleksibilitet til å raskt skalere opp og ned i takt med behov, noe som betyr mer kostnadseffektive løsninger enn store konsulentselskaper", heter det i oppropet.

Initiativtakerne mener også at det å bremse innleie i tech-sektoren vil strupe muligheten til å jobbe med oppstartsselskaper, som ofte finansieres ved salg av timer fra grunnleggerne mens man bygger bedriften for å finne ut om idéen er god.

Bedre vilkår i eget selskap

Mange av de selvstendige som uttaler seg i forbindelse med kampanjen forteller at de er personlig berørt av de nye reglene.

"I 1999 fikk jeg min første jobb som konsulent, i et mellomstort konsulentselskap. I år er det 12 år siden jeg tok skrittet fullt ut og etablerte mitt eget selskap. Friheten til selv å velge oppdrag og utforske nye ideer var hovedgrunnen til at jeg startet for meg selv. Denne friheten er nå truet", skriver én utvikler.

En annen melder om at det har vært umulig å finne nye oppdrag etter 1. januar.

"Tanken på å gå tilbake til en fast stilling i et stort selskap er hjerteskjærende. Man blir tilbudt betydelig dårligere vilkår: mye lavere lønn, færre feriedager enn det jeg har tatt de siste fem årene i mitt eget selskap, mindre tilpasset opplæring og dårligere teknisk utstyr. Forrige uke brøt jeg med tankesettet ‘man skal jobbe der man bor’ og søkte mitt første oppdrag i utlandet, som tilfeldigvis ble i Sveits“, skriver den anonyme utvikleren.

En tredje utvikler skriver at han har bedre pensjonsordning i sitt eget firma enn han har hatt i noen større firmaer.

"Og jeg har den fleksibiliteten og friheten jeg har drømt om".

«Tanken på å gå tilbake til en fast stilling i et stort selskap er hjerteskjærende.»

Urettferdig konkurransefordel til store konsulenthus

Næringsministeren sa ifølge Digi at det vil komme en ny veileder som vil rydde det han kaller "misforståelser" av veien. Hva sier du til det?

– Det er positivt at næringsministeren anerkjenner behovet for å klargjøre de nye innleiereglene, men det påvirker oss selvsagt at vi ikke får en godkjenning som kreves for å kunne leies inn, sier Jensen.

Han sier at mange selvstendige IT-konsulenter opplever å miste kontrakter og må avvikle jobbene sine. Det at det skal komme en ny veileder viser at det er en viss forståelse for problemene i regelverket.

– Men å avklare «misforståelser» adresserer ikke den underliggende bekymringen om at reglene i sin nåværende form begrenser vår evne til å operere som selvstendige spesialister, sier Jensen.

Han ser frem til å lese veilederen, men sier dette ikke vil løse de urettferdige konkurransefordelene regjeringen har gitt til store konsulenthus som klassifiserer seg som produksjonsbedrifter og dermed unngår alle begrensninger.

– Den vil ikke kunne tillate selvstendige å registrere seg som bemanningsforetak. Som statssekretær Per Olav Skurdal poengterte selv for digi: “Den oppdaterte veilederen vil ikke endre på reglene".

Håper regjeringen vil snu

– Har du tro på at regjeringen vil snu?

Det er alltid et håp om at med dialog og forklaring av hvordan regelverket påvirker IT-bransjen, vil regjeringen vurdere å gjøre endringer, sier Jensen.

Han håper at de ved å fremme saken til selvstendige konsulenter vil få regjeringen til å åpne for at de som ønsker å være selvstendige få lov til det.

– Gode arbeidsplasser der folk trives må bestå, samtidig som det selvfølgelig er viktig å beskytte arbeidstakere der det er nødvendig, avslutter han.