- Frilans­utviklere er ikke genier. De er deg, med høyere lønn!

Her er Rob Joseph sine 5 beste tips til deg som vurderer å starte for deg selv.

Rob Joseph har vært frilansutvikler i 11 år. 📸: Kurt Lekanger
Rob Joseph har vært frilansutvikler i 11 år. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

– Som frilanser har du mye mer frihet, du tjener mer penger og du utvikler deg raskere faglig, sa frilansutvikler Rob Joseph under et foredrag på Apprise Conf i Oslo denne uka.

Rob Joseph har jobbet som frilans Android-utvikler siden 2012, og forteller at han i løpet av de siste 11 årene har jobbet på 23 ulike apper for 23 ulike kunder – kanskje flere.

Han har også lansert mer enn 10 egne apper på Play Store, i tillegg til at han er vert i podcasten Coffee & Coding.

Nå oppfordrer han flere utviklere til å ta steget og starte for seg selv.

Tjener 1,5 ganger mer

Rob Joseph hevder at frilansere i snitt tjener én og en halv gang mer enn fast ansatte.

– Flere kontrakter betyr mange lønninger, og du bestemmer selv over pengene, sa Joseph.

Penger og frihet er to av grunnene til at Rob Joseph mener flere burde velge å starte for seg selv. 📸: Kurt Lekanger
Penger og frihet er to av grunnene til at Rob Joseph mener flere burde velge å starte for seg selv. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Mange frilansere tar knapt ferie, på grunn av penger. Men siden du ifølge Joseph får bedre betalt kan du jobbe mindre og tjene like mye som du gjør som fast ansatt.

– Du trenger ikke jobbe like mye, hvis du ikke vil. Jeg tok fri et halvt år for å reise rundt i Europa. Det er ikke lett å spørre sjefen din om du kan få fri til å reise i et halvt år.

Mange er redde

Joseph fortalte at han ofte ser at folk ikke tør å starte for seg selv. Mange tror frilansere er genier som har kodeevner utover det vanlige, og at du trenger veldig mye erfaring for å få oppdrag. Mangel på jobbsikkerhet og "imposter syndrome" kan også være viktige faktorer.

– Frilansutviklere er ikke genier. De er deg, men med høyere lønn! sa Joseph.

Mange tok veien til Apprise Conf for en faglig oppdatering. 📸: Kurt Lekanger
Mange tok veien til Apprise Conf for en faglig oppdatering. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Hans egen erfaring er at man som frilansutvikler vil opparbeide seg mye mer variert erfaring enn om man har fast jobb i en bedrift. Der jobber du gjerne med et begrenset antall verktøy og teknologier.

– Som frilanser jobber du med nye ting hele tiden. Hvert oppdrag er forskjellig. I det ene øyeblikket jobber du med GraphQL eller REST-API-er, neste gang noe helt annet.

«Du får mer erfaring som gjør deg mer verdt på arbeidsmarkedet.»

Poenget med jobbsikkerhet mener han også er irrelevant. Frilansere har bedre jobbsikkerhet enn fast ansatte, mener han.

–Som frilanser får du masse erfaring med jobbintervjuer, du går på jobbintervjuer hele tiden. Og du får mer erfaring som gjør deg mer verdt på arbeidsmarkedet.

Anbefaler kontraktsbasert

Som frilansutvikler er det ifølge Joseph i hovedsak to former for oppdrag du kan ha: Prosjektbasert eller kontraktsbasert.

Jobber du prosjektbasert blir du typisk enig med oppdragsgiver om å jobbe på et bestemt prosjekt, og gir et estimat for hvor lang tid det skal ta og hvor mye det skal koste. Problemet med det ifølge Joseph, er at hvis noe uforutsett gjør at du må bruke for eksempel 18 måneder i stedet for 9 på prosjektet, så er lønnen din halvert.

Joseph anbefaler å heller jobbe kontraktsbasert, slik han stort sett gjør selv. Det betyr at du leier deg inn til en kunde i et avtalt antall måneder for å jobbe med for eksempel en app. Men uten at utfallet er spesifisert. Det er altså ikke en bestemt app eller tjeneste som skal være ferdig innen en tidsfrist.

– Det kan være å jobbe med funksjonalitet, fikse bugs, og så videre. Du tar betalt per time, og får betalt for tiden du bruker.

Hvis du skulle være fristet til å si opp jobben din for å starte for deg selv, har Rob Joseph fem tips på veien:

Tips #1: Overestimer alt!

Når noen ber deg om å estimere hvor lang tid du vil bruke, bør du alltid ta i litt. Det er spesielt viktig hvis du jobber på prosjektbasis til fast pris.

– Overestimer alt! Klienten blir bare glad hvis du leverer for tidlig, men blir sint om du leverer for sent.

Leverer du et prosjekt for tidlig blir også timeslønnen din bedre. Eller du kan jobbe kontraktsbasert med fast timespris, slik Joseph gjør mest av selv.

Tips #2: Finn markedsprisen din

Det å finne ut hvor mye man skal ta betalt for en jobb kan være vanskelig. Joseph anbefaler at du tråler stillingsannonser for utviklerjobber du har lyst på selv.

– Finn 5-6 jobber og se på lønn og timesbetaling for disse jobbene. Gjennomsnittslønnen for disse er det du starter på, så øker du prisen etter hvert.

«Hvis du bare lærer det du trenger for å gjøre akkurat det du gjør nå, er du ikke forberedt til neste jobb.»

Tips #3: Lær alltid noe nytt!

Joseph er klar over at mange har "imposter syndrome", og sier det er helt normalt – og noe antagelig alle har. Det er ikke nødvendig å kunne alt, men du må likevel hele tiden prøve å lære noe nytt, mener han.

– Hvis du bare lærer det du trenger for å gjøre akkurat det du gjør nå, er du ikke forberedt til neste jobb.

Han mener likevel at det ikke er nødvendig å bruke masse tid på å ta kurs.

– Du trenger å vite akkurat nok til å "være farlig". Gir du meg Google i to timer, kan jeg være ganske farlig.

Tips #4: Lettlest kode er bedre kode

Joseph oppfordrer frilansutviklere til å ha ekstra fokus på å skrive lettlest kode. Det kan spare deg for tid, og som frilanser er tid === penger.

I stedet for infløkte "ternary"-operatorer, kan det hende du heller skal spandere på deg en god, gammeldags if-setning hvis det gjør det lettere å lese koden.

– Du gjør det lettere for deg selv når du kommer tilbake til din egen kode senere.

Tips #5: Lær å si nei

Altfor mange utviklere sier ja til alt, mener Joseph.

– Det er du som er eksperten. Sjefen er ikke eksperten, kunden er vanligvis ikke eksperten. De foreslår dårlige ting, som for eksempel et dårlig brukergrensesnitt.

Når du blir bedt om å lage noe du mener er en dårlig idé, bør du si dette – og komme med andre anbefalinger.

– Hvis noen ber deg bygge noe som er umulig, så sier du bare nei.