For teknologi og digitaliserings-Norge peker pilene feil vei

– Svært urovekkende, sier administrerende direktør Øystein Eriksen Søreide i Abelia.

Administrerende direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide. Foto: Ilja Hendel/Abelia
Administrerende direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide. Foto: Ilja Hendel/Abelia Vis mer

Valgkampen er godt i gang, og toppolitikerne har denne uka vært i Arendal for å debattere om viktige kampsaker. Et av de store spørsmålene politikerne har debattert har vært digitaliseringen av Norge.

En annen aktør som er opptatt av digitaliserings-spørsmålet er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia. Innledningsvis av Arendalsuka lanserte la de fram årets Omstillingsbarometer.

Rapporten viser hvor godt Norge gjør det innen IKT, målt opp mot 29 andre land. Og årets utgave viser at innen teknologi og digitalisering peker pilene for Norge feil vei.

Norge har mistet topplassering på internettilgang- og hastighet, i tillegg går vi tilbake på teknologi og digitalisering både i bedrifter og hos befolkningen, og Norge faller på investering og bruk av muliggjørende teknologi.

Oppå det hele peker Abelia på at norsk IKT-sektor fortsatt er så liten at Norge ender på en bunnplassering.

– Utviklingen er svært urovekkende

– Norges utvikling er svært urovekkende, sier administrerende direktør Øystein Eriksen Søreide i Abelia.

Han mener teknologi og kunnskap er avgjørende for å skape nye arbeidsplasser, finansiere velferdsstaten, og for å løse de store samfunnsutfordringene.

– Når land satser og lykkes bedre svekker det norsk konkurransekraft, og hemmer utviklingen av en bærekraftig norsk økonomi, sier han.

Nylig påpekte Abelias fagsjef, Kjetil Thorvik Brun, overfor kode24 at Norge har en særlig mangel på utvikler-kompetanse innen sikkerhet, maskinvare, robotikk og automasjon og dataanalyse.

Scorer dårlig på humankapital

Ifølge rapporten er Norge et fint land å starte bedrifter og selskaper i, likevel skårer Norge dårlig på tilgang til internasjonalt talent og på spisskompetanse.

Og under et av Abelias kunnskapsdebatter i Arendal uttrykte administrerende direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet bekymring rundt tallene fra Omstillingsbarometeret, og særlig knyttet til Norges tilgang på arbeidskraft.

– Når vi skal gjennom hele denne omstillingen, når vi skal få ned klimagassutslippene, når vi skal nå bærekraftsmålene, så skal vi samtidig ha verdiskaping. Vi skal holde velferdsstaten oppe, og det skal være godt å leve, også i framtida. Hva kommer det til å kreve mest av alt? Jo, det er kompetanse, sa hun.