Mangel på teknologer kan koste Norge milliarder

– Om vi ikke finner de riktige folkene i Norge, kan det være aktuelt å ansette produktutviklere i utlandet, sier daglig leder Nikolai Strandskogen i ShiftX.

Daglig leder Nikolai Strandskogen i oppstartsselskapet ShiftX. 📸: Are Westerink Sandvik / ShiftX
Daglig leder Nikolai Strandskogen i oppstartsselskapet ShiftX. 📸: Are Westerink Sandvik / ShiftX Vis mer

– Det er stor konkurranse om utviklertalentene, sier daglig leder Nikolai Strandskogen i oppstartsselskapet ShiftX som utvikler prosessverktøy.

Han forklarer at det er vesentlig for oppstartsselskap å finne riktig folk ved ansettelse, og at ansatte helst er "problemløsere som blir trigget av å få være med på et eventyr fra starten".

– Men det er mange om beine på ansetter-siden nå, understreker han.

Påstanden støttes opp av tall fra NHO sin forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia.

Pilene peker feil vei for Norge

Foreningen lanserte sitt såkalte Omstillingsbarometer under Arendalsuka.

Rapporten viser hvor godt Norge gjør det innen IKT, målt opp mot 29 andre land. Hvert land tildeles en score ut fra de fem nøkkelfaktorene: Humankapital og kunnskap; Teknologi og digitalisering; Entreprenørskap, Bærekraft og Innovasjon og FoU.

Ifølge rapporten er Norge et fin land å starte selskap i, likevel skårer Norge dårlig på tilgang til internasjonalt talent og på spisskompetanse.

Den samla skåren, eller omfanget av norsk IKT-sektor gir fortsatt Norge en bunnplassering, skriver Abelia i sin oppsummering av rapporten.

I tillegg viser en rapport fra fagforeningene Tekna, Nito, Negotia, El og IT, samt IKT Norway, Digital Norway og Samfunnsøkonomisk Analyse viser at Norge kan tape hele 2,2 milliarder kroner årlig om det ikke sikres flere og mer spesialiserte IKT-studieplasser.

Etterlyser større satsing på teknologi-utdanning

Daglig leder Nikolai Strandskogen i oppstartsselskapet ShiftX på innovasjonsdebatt arrangert av Abelia. 📸: Are Westerink Sandvik / ShiftX
Daglig leder Nikolai Strandskogen i oppstartsselskapet ShiftX på innovasjonsdebatt arrangert av Abelia. 📸: Are Westerink Sandvik / ShiftX Vis mer

Oppstartsselskapet ShiftX har hatt mer enn en dobling av antall ansatte i 2021, og har planer om å ansette enda flere utviklere i løpet av året.

Men det kan bli utfordrende, om vi skal tro selskapets daglige leder.

Strandskogen sier at flere norske selskaper nå hyrer inn konsulenter på korttidskontrakter for å kunne vokse fort nok. Selv ønsker han fulltidsansatte, og helst i Norge, påpeker han.

– Om vi ikke finner de riktige folkene i Norge kan det være aktuelt å ansette produktutviklere i utlandet, sier han.

Og legger til:

– Aller helst vil vi finne de riktige folkene i Norge for å bygge selskap, kultur og arbeidsplasser her hjemme.

Hva kan politikerne gjøre for å hjelpe norske tek-bedrifter?

– Vi trenger en politisk satsing på dette, med et større utdanningstilbud innen teknologi. I tillegg må vi kanskje ha kreative lærlingsmodeller med kortere opplæring i utdanningsinstitusjonene, og med mer læring ute i jobb, svarer daglig leder i ShiftX.