Kjemper for kjønnsbalanse på kodestudie

– Kjønnsbalanse i IT-bransjen er viktig for å kunne utvikle nye teknologier som passer til alle forskjellige brukere, forteller prosjektkoordinator Alis Wiken Wilson i Ada.

Jentene i prosjektet Ada. 📸: Privat
Jentene i prosjektet Ada. 📸: Privat Vis mer

Det som tidligere het Jenteprosjektet Ada øker fokuset på frafallsforebyggende arbeid under det nye navnet Ada.

– Kjønnsbalanse i IT-bransjen er viktig for å kunne utvikle nye teknologier som passer til alle forskjellige brukere, forteller prosjektkoordinator Alis Wiken Wilson i Ada.

Prosjektorganisasjonen jobber for at flere kvinnelige studenter fullfører utdanningen sin i studieprogram med lav kvinneandel på fakultetet for informasjonsteknologi og elektroteknikk ved NTNU.

- Prosjektet motiverer kvinner

Prosjektet er tildelt rundt 2 millioner kroner og finansieres av NTNUs likestillingsmidler, IE-fakultetet ved NTNU og av sponsormidler fra næringslivet, ifølge NTNU egne hjemmeside.

– Prosjektet vårt motiverer kvinner til å søke jobber i teknologibransjen etter fullført utdanning.

Wilson påpeker at å vite hvilke jobbmuligheter du har ved å studere teknologi er er en viktig motivasjonsfaktor for å få kvinneandelen til å fullføre studiene.

– De fleste av våre kvinnelige studenter har fått relevant jobb før de er uteksaminert.

Prosjektkoordinator Alis Wiken Wilson i Jenteprosjektet Ada.
Prosjektkoordinator Alis Wiken Wilson i Jenteprosjektet Ada. Vis mer

Samarbeider med 40 bedrifter

En viktig faktor for at mange av de kvinnelige studentene har sikret seg arbeid før endt studie har nok vært det tette samarbeidet med aktører innen næringslivet.

Selv opplevde Wilson å bli helt sjokkert over alle mulighetene IT-verden hadde å by på.

– Jeg husker jeg fikk helt bakoversveis av å få innblikk i alle arbeidsmulighetene som finnes, som jeg ikke ante eksisterte før jeg startet på studiet, sier hun.

I dag har prosjektorganisasjonen Ada et karrierenettverk med hele ulike 40 bedrifter.

image: Kjemper for kjønnsbalanse på kodestudie

I tillegg holder Ada såkalte Codehubs der eksterne bedrifter holder kurs om forskjellige relevante teknologier som brukes i næringslivet.

– Vi har også et karrierenettverk bestående av over 30 teknologibedrifter som blir invitert på arrangementer der bedriftene får bli kjent med studentene samtidig som studentene får bygge nettverk med næringslivet.

"Ada" arrangerer både foredrag hvor de kvinnelige studentene får høre om reelle erfaringer og historier fra tidligere studenter og kvinner i teknologibransjen, og sosiale arrangementer for at jentene på fakultetet skal bli bedre kjent med hverandre.

Hvordan har responsen vært fra jentene på fakultetet IE?

- Responsen har vært utrolig bra, og vi opplever at disse arrangementene øker trivselen til jentene under studiene, og gjør dem sikrere på at de har valgt en spennende og fremtidsrettet utdanning, svarer Wilson.

– Vi har inspirert andre fakulteter

Hun mener Adas resultater er et eksempel til etterfølgelse for resten av NTNU, men også de universitetene i Norden som tester deres modell.

– Vi har inspirert andre fakulteter som nå har startet liknende prosjekter for andre bransjer, sier hun, før hun fortsetter.

– Vi har også motivert de studieprogrammene som sliter med lav andel gutter til å jobbe målrettet for økt kjønnsbalanse.

SSB: 4 av 5 er menn

De siste årene har antall IT-yrker økt. Likevel er andelen kvinner som jobber innen for bransjen stabilt lav, ifølge tall fra SSB.

De viser at mellom 2015 og 2020 tilsvarte andelen kvinner innen IT-yrket mellom 19 og 21 prosent.

Det betyr at kun hver femte IT-ansatt er kvinne.

Videre informerer byrået at i IT-yrkene i 2020 var kvinneandelen lavest blant programutviklere (12 prosent), nettverks- og systemteknikere, IKT (12 prosent), og tele- og IKT-installatører (7 prosent).