Pentagon tror AI-teknologi kan forutse hendelser i fremtiden

Skal være klar til bruk allerede våren 2022, sier amerikansk general.

Pentagon tror deres AI-system GIDE kan være klar for fysisk bruk i løpet av våren 2022. 📸 AFP/ Scanpix
Pentagon tror deres AI-system GIDE kan være klar for fysisk bruk i løpet av våren 2022. 📸 AFP/ Scanpix Vis mer

Det er ingen hemmelighet at det amerikanske militæret eksperimenterer med kunstig intelligens. Tidligere har det blant annet kommet frem at de overvåker motorene på tanksene deres via maskinlæringsalgoritmer.

Nå melder den amerikanske nettavisen the Drive at forsvarsdepartementet har gjennomført tester av deres nye system Global Information Dominance Experiments (GIDE), som kombinerer kunstig intelligens, sky-data og sensorer for å gi Pentagon mulighet til å forutse hendelser flere dager i forveien.

Overvåker ubåter

Maskinlæringssystemet skal kunne observere endringer i sanntids-data for å kunne hinte om trøbbel i fremtiden.

For eksempel skal satelittbilder som tyder på at en utenlandsk ubåt planlegger å forlate havn kunne tydes av AI-en, og flagge til mobilisering på sekunder, skriver nettavisen Engadget.

Analyser som i følge den amerikanske Generalen Glen VanHerck som leder operasjon, tidligere kunne ta timer og dager, forteller han til The Drive.

Klar til våren

Foreløpig har militæret i USA gjennomført tredje runde av GIDE hvor det blant annet ble simulert scenarioer i Panama-kanalen, og nå tror de teknologien kan bli tatt i bruk på virkelige scenarioer.

Systemet har nemlig foreløpig kun blitt brukt på virtuelle scenarioer, men VanHerck mener systemet skal være klart til å testes på neste Globally Integrated Exersice våren 2022, en fysisk feltøvelse.

Kan hjelpe politikere

VanHerck uttaler også til The Drive at målet med systemet er å kunne være proaktiv istedenfor å reagere på utdatert informasjon. Samtidig drar han frem at systemet kan ha verdi utover militærvirksomhet, uten å utdype hva.

Nettavisen Engadget spekulerer i at det kan hjelpe politikere å utpeke aggresjonsutbrudd på tidligere nivå.

Systemet skal allerede se etter uregelmessigheter som et større antall parkerte biler på ett sted, men har fortsatt behov for menneskelig analyse i ettertid.