Activision Blizzard: Seksuell trakassering ledet til søksmål, streik og boikott

Blizzard ansatte streiker mot trakassering og diskriminering på arbeidsplassen. I et brev til ansatte omtaler sjefen selskapets håndtering for "tonedøv".

Ansatte i Activision Blizzard streiker og protesterer på forholdene for kvinner i bedriften. Foto: NTB
Ansatte i Activision Blizzard streiker og protesterer på forholdene for kvinner i bedriften. Foto: NTB Vis mer

Den nordamerikanske spillgiganten Activision Blizzard, møter kjempereaksjoner fra ansatte, fans og delstaten California i kontroversiell trakkasseringsak.

Selskapet står bak spillserier som Call of Duty og World of Warcraft og anses å være et av verdens største spillprodusenter. Nylig annonserte de at de skulle ansette over 2000 nye spillutviklere.

Men nå må de kanskje endre planene. Tidligere denne måneden rettet nemlig delstaten Californias arbeidsmyndigheter, Department of Fair Employment and Housing eller DFEH, søksmål mot spillselskapet.

I søksmålet anklages selskapet for å utsette kvinner for trakassering, overgrep og lavere lønn.

– DFEH inkluderer forvrengte, og i mange tilfeller falske, beskrivelser av Blizzards fortid, svarte Activision Blizzard i en uttalelse gitt til nettsida Polygon.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Likevel har selskapets sjef Bobby Koticket sendt et internt brev til ansatte hvor han beklager for den "tonedøve" måten spillgiganten har håndtert situasjonen på.

Krever like arbeidsvilkår

Forrige uke streiket hundrevis av selskapets ansatte for å vise sin mening om den påståtte sexistiske kulturen, ifølge nettavisen The Verge.

I tillegg har de ansatte fremmet fire krav til arbeidsgiveren i et åpent brev. Til nå har over 2.000 ansatte skrevet under brevet.

De ansatte krever:

  • At Activision slipper obligatoriske voldgiftsklausuler, en form for privat rettergang som er vanlig i forretningsforhold, og foretrekkes ofte av arbeidsgiver da arbeidstvisten kan holdes skjult for offentligheten, "i alle arbeidskontrakter, nåværende og framtidige."
  • Ny praksis for rekruttering, intervjuer, ansettelser og promotering som gjør det mulig med en bedre representasjon "avtalt av ansatte i en organisasjonsomfattende avdeling for mangfold, likhet og inkludering."
  • Offentlig informasjon relatert til kompensasjon, kampanjerate og lønnsnivå for ansatte "av alle kjønn og etnisitet i selskapet."
  • At en mangfolds-arbeidsgruppe får ansette en tredjepart for å kontrollere selskapets ledelse, hierarki og HR-avdeling. "Det er viktig å identifisere hvordan dagens systemer ikke har klart å forhindre trakassering av ansatte, og å foreslå nye løsninger for å løse disse problemene."
Tidligere World of Warcraft utvikler Alex Afrasiabi med andre tidligere og nåværende Blizzard ansatte poserer her med et portrett av Bill Cosby under BlizzCon 2013. Screenshot: Kotaku
Tidligere World of Warcraft utvikler Alex Afrasiabi med andre tidligere og nåværende Blizzard ansatte poserer her med et portrett av Bill Cosby under BlizzCon 2013. Screenshot: Kotaku Vis mer

Seksuell trakassering

Forrige uke bekreftet Activision Blizzard at det er tidligere Creative Director av World of Warcraft, Alex Afrasiabi, som er navngitt i søksmålet.

Afrsaiabis hotellrom ved BlizzCon har vært et hett tema.

En reportasje gjort av Kotaku viser at hotellrommet både har vært beryktet blant ansatte, og har fått kallenavnet "Cosby Suite" etter Bill Cosby som ble anklaget for seksuelle overgrep allerede tilbake i 2004 og 2005.

Den tidligere WOW-direktørens hotellrom er også omtalt i søksmålet fra Califorias arbeidsmyndighet.