Ukas Koder ønsker at norske utviklere skal bli flinkere til å dele kunnskap på nett

– Det er mange dyktige utviklere der ute, men det er sjeldent jeg kommer over ting publisert av norske utviklere, sier Systemutvikler Fride Hattestad i Oseberg Solutions.

Systemutvikler Fride Hattestad er stor fan av verktøy som formaterer og effektiviserer kodeskrivingen og som bidrar til gjenbruk av kode. 📸: Privat
Systemutvikler Fride Hattestad er stor fan av verktøy som formaterer og effektiviserer kodeskrivingen og som bidrar til gjenbruk av kode. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg har alltid vært generelt nysgjerrig på teknologi og ofte lurt på hvilket arbeid som ligger bak all denne teknologien vi så lett tar for gitt at alltid skal fungere.

Jeg begynte med å inspisere ulike nettsider og endre noen elementer her og der for å se hva som skjedde på skjermen, dette trigget noe i meg.

Tanken på å skulle tilbake til skolebenken satt langt inne for meg, men da jeg fikk tips om linjen IT og Informasjonssystemer kjente jeg det kriblet i magen og jeg søkte om plass.

Det var ikke før jeg startet på første året på Universitetet i Sørøst-Norge i 2016 at jeg skrev mine første linjer med kode. Studiet hadde en god blanding av rene programmeringsfag og mer teoretiske fag så at jeg skulle ende opp som utvikler var absolutt ikke en selvfølge.

Etter studiet fikk jeg jobb som Frontend utvikler.

Det var først da når jeg skulle praktisere og anvende kunnskapen jeg hadde tilegnet meg gjennom studiet at jeg skjønte at programmering var det jeg ville drive med.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg startet i ny jobb i april i år, som systemutvikler for Oseberg Solutions.

Her jobber jeg med Microsoft teknologi via deres ERP system, Business Central, tidligere kjent som NAV eller Navision.

Mine arbeidsoppgaver varierer, men først og fremst går jobben utpå å skreddersy og tilpasse kundens ERP system etter deres behov. Disse utvidelsene utvikler vi i Visual Studio Code med Application Language (AL) som er Microsoft sitt offisielle programmeringsspråk for å manipulere data i en Business Central database.

Når vi arbeider i Navision derimot gjør vi tilpasningene direkte i systemet, via deres Object Designer.

Arbeid med Microsoft teknologi krever at man holder seg oppdatert og jeg synes det er veldig spennende å følge med på hvor fort ting forandrer seg i denne bransjen.

Det er alright med gode høytalere på hjemmekontoret når en hører på John Mayers nye album! 📸: Privat
Det er alright med gode høytalere på hjemmekontoret når en hører på John Mayers nye album! 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg streber etter å være en av dem som står opp når første alarmen går av på morgenen, men dagen min starter alltid med å trykke på slumre knappen.

Jeg har kort kjørevei til jobb og setter meg som regel i bilen litt før 08.

Min arbeidsplass har god kontroll på smittevernrutinene og siden vi alle har egne kontorer, er jeg så heldig at jeg får være på kontoret.

Dette har gjort opplæring og oppfølgning lettere og bare det å kunne sparre med de andre utviklerne er helt topp.

Det blir likevel som for de fleste andre i disse tider en del teams møter, men dette har man sett fungerer vel så bra. Vi får tildelt prosjekter/saker via programvaren Jira så dette og jobbmailen er som regel det første jeg åpner.

Arbeidsdagen(e) avhenger av hvilke oppgaver jeg får tildelt, som gjør at hver dag byr på nye utfordringer.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Det er ikke mangel på nye ting man ønsker å lære seg og oppdatere seg på i dette feltet, men mitt hovedfokus framover blir Microsoft teknologi.

Vi bruker en del verktøy og programvare på jobb som jeg ikke har erfaring med fra før og bare ERP system i seg selv er utrolig omfattende.

Etter hvert kunne jeg også tenkt meg å ta noen Microsoft sertifiseringer.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Jeg er stor fan av verktøy som formaterer og effektiviserer kodeskrivingen og som bidrar til gjenbruk av kode.

Visual Studio Code IntelliSense og Code Snippets pluss en rekke plugins som Prettier, GitLens, Autocomplete, Bracket Pair Colorizer er gull verdt.

I jobbsammenheng er AL Object Designer og AZ AL Dev Tools plugins man ikke kan være foruten.

Ellers er YouTube og Stackoverflow mine go-to for læring, problemløsning og feilsøking.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Som fersk i jobben hvor det meste er nytt og omfattende kan man ikke unngå å få oppgaver man synes er vanskelige, men kjedelig derimot, det er det ikke.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Synlighet og kunnskapsdeling på nett.

Det er mange dyktige utviklere der ute, men det er sjeldent jeg kommer over ting publisert av norske utviklere (tenker da spesielt på tutorials og open source prosjekter).

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Mine to favoritter, konsert og reising har vært vanskelig å få til under denne pandemien.

Så jeg, som mange andre, har gjort forsøk på å skaffe meg noen nye hobbyer, noe som har gått sånn passe.

Stort sett pleier jeg å tilbringe tid med venner og familie, fylle spotifylisten med nye tunes, se en bra film og gå tur.