Endelig er Node.js-dokumentaren her!

Spennende dokumentar, kjekt VS Code-tips, AI-svindel, på innsiden av en MacBook, kul pantemaskin og mye mer i ukens Lørdagsgodt!

Hver lørdag samler kode24-redaksjonen det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk, i vår spalte Lørdagsgodt.

Vi fant masse morsomt og interessant denne uken også – kos deg, og god helg!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

Må se Node.js-dokumentaren!

Jørgen:

Node.js-dokumentaren fra Honeypot har premiere i dag!

Den tar deg med tilbake til 2008 da utvikler Ryan Dahl fant ut at han kunne bruke Googles V8-motor til å bygge et backend-kjøremiljø. Dokumentaren skal visstnok ta for seg alt dramaet som fulgte med Node.js, og har intervjuer med både Dahl og NPM-skaper Isac Schlueter.

De hadde ganske svære TV-er i "gamle dager" også

Kurt:

Jeg har levd såpass lenge at jeg vokste opp med TV-er basert på CRT-skjermer, eller katodestrålerør på godt norsk. Mens de færreste i dag blir særlig imponert av en 55- eller 65-tommers flatskjerm, hadde de fleste på 90-tallet en TV som kanskje bare var 21 – kanskje 26 – tommer stor.

Denne Toshiba-TV-en fra 1998 var på hele 37 tommer – noe som var gigantisk den gangen. Og hvis du er en ung leser som synes 37 tommer høres veldig lite ut, så tror jeg ikke vi hadde orket særlig større TV-er på 90-tallet: Det måtte tre personer til for å løfte denne TV-en:

Er AI-dingsen bare svindel?

Ole Petter:

Straks kommer AI-dingsene Rabbit R1 og Humane AI Pin på markedet, som vi har snakka om før. Men... er det bare tull og tøys, å gå rundt med AI-greier i en fysisk dings? Nærmest en svindel?

Etter å ha sett Dave2D sin video, tror jeg kanskje det, ass. For som han så fint spør: Hvorfor er ikke disse produktene bare apper, på mobilene vi allerede har i lomma? Hvorfor vil du heller snakke med enda en dings du må kjøpe, lade og gå rundt med, i stedet for mobilen? Og kommer du til å stole nok på dagens AI til å gi dem kontroll over penga dine?

Fikset det mest irriterende med Next.js i VS Code

Kurt:

Jeg liker veldig godt den (ganske) nye app-mappen/ruteren i Next.js, og bruker den nå selv på alle mine egne prosjekter. Det jeg ikke liker er at hver eneste rute må ha en page.js/.tsx-fil – og dermed ender du opp med at ALLE fanene i VS Code heter "page.tsx". Gudene vet hvor mange ganger jeg har tatt meg selv i å sitte og redigere feil fil på grunn av dette. Og samme problem er det med Svelte, der du kan ha ørten faner som alle heter "+page.svelte".

Det føltes derfor nesten som julaften da Wes Bos meldte på Twitter at VS Code har fått en ny funksjon som lar deg endre navn på disse fanene automagisk slik at fanene i stedet reflekterer for eksempel navnet på mappen du befinner deg i:

Elsker dokumentarer

Jørgen:

Jeg elsker dokumentarer. Er jeg alene hjemme er det alltid en dokumentar av en eller annen sort jeg går for, og aller best liker jeg populærkultur-dokumentarer.

Jeg har alltid vært fascinert av komikeren Steve Martin, han tilhører liksom ikke min generasjon komikere, likevel har han hatt en slags tilstedeværelse. Jeg vokste opp med Jerry Seinfeld, Mitch Hedberg, Adam Sandler, Dana Carvey og så videre. Gjett hvem alle disse var inspirert av? Jo, Steve Martin. Som det blir sagt i traileren "Steve Martin var døren ut av 60-tallet". Tidlig på 70-tallet tok han komiscenen med storm med rare show som nesten virket mer som impro-komedie enn standup til tider.

Dokumentaren skal ta for seg angst, hvordan man gjenskaper seg som kreativ person og hvordan man finner lykke. Denne tror jeg blir bra!

Hva er egentlig inni?

Ole Petter:

Helt siden jeg var liten har jeg elska å se hva som er INNI ting. Det tror jeg veldig mange teknologer og utviklere alltid har likt, forsåvidt. Derfor blir jeg aldri lei av iFixit-videoene hvor de river fra hverandre alt mulig rart – for ja, i 2024 må man bokstavelig talt rive og slite endel for å få ting fra hverandre, for bare vanlige skruer blir liksom litt for enkelt, virker det som.

Nå har de tatt for seg den nye MacBook Air-en, og det er fascinerende å se, synes jeg, selv om det ikke er så mange deler det er snakk om.

Vet du egentlig hva en "stack overflow" er?

Kurt:

De fleste utviklere har vel vært innom nettstedet Stackoverflow.com mer enn én gang for å finne svar på ett eller annet koderelatert problem.

Men vet du egentlig hva begrepet "stack overflow" betyr? Koder du i språk som C, eller assembler, er svaret ditt sikkert ja. Jeg tipper likevel at mange som koder i språk som JavaScript og TypeScript kanskje ikke har et like bevisst forhold til hva begrepet betyr.

I denne videoen fra LaurieWired får du en demonstrasjon og en visualisering av hva som skjer når det oppstår en stack overflow-feil. Har du en Arm-enhet, som for eksempel en Raspberry Pi, får du med kode du kan prøve selv også:

Kul pantemaskin-video

Ole Petter:

Helt siden Tomra prata på den første kode24-dagen vår, har de norske pantemaskinene vært litt ekstra nærme hjertet mitt. Og nå er de tilbake med en ny en!

Jeg elsker at de lager kule videoer for å lansere pantemaskinene sine, som om dette var noe folk flest kan gå ut og kjøpe seg. Jeg veit ikke helt hvor mange millioner kroner den koster, men håper at en butikk nær meg tar seg råd til en, for dette ser diggers ut til når jeg kommer med søppelsekkene mine.