Du risikerer å få lavere lønn på grunn av AI

Men AI kan føre til flere jobber, melder forskningsrapport.

Her: Den humanoide AI-roboten "Ameca".📸 Fabrice COFFRINI / AFP) / AFP PICTURES OF THE YEAR 2023
Her: Den humanoide AI-roboten "Ameca".📸 Fabrice COFFRINI / AFP) / AFP PICTURES OF THE YEAR 2023 Vis mer

Bekymring for AI som kommer for jobbene våre ser ut til å være ubegrunnet, selv om det ikke er klart hvilken effekt denne nyeste automatiseringsbølgen vil ha på lønningene, skriver The Register, som omtaler en ny forskningsrapport fra Den europeiske sentralbanken (ECB).

Ifølge nettavisen er rapporten basert på ni års data samlet inn i over 16 europeiske land. Her fant ECB en positiv sammenheng mellom AI-basert automatisering og endringer i sysselsettingen.

Gjelder også lavkvalifiserte

The Register skriver at høyt kvalifiserte jobber som er påvirket av kunstig intellingens rett og slett kan øke med 2.6 til 4.3 prosent.

Også lavkvalifiserte jobber i Europa kan være trygge.

Dette går imot det som har vært tidligere, ifølge nettavisen. Historisk sett har nemlig automatisering vanligvis ført til en reduksjon av tilgjengelige jobber når manuelle oppgaver blir overflødige som følge av teknologi.

Kan føre til lavere lønn

Ifølge ECB er det vanskelig å spå hvordan AI påvirker lønnen til arbeidstakere, skriver The Register. Likevel antyder studien at AI kan føre til nøytrale eller svakt negative påvirkninger på lønnsnivået. Årsaken til kommer ikke fram i forskningsrapporten.

Det står også i rapporten at det er kvalifiserte arbeidere og yngre fagfolk som vinner mest på at AI blir mer vanlig på jobben.

Samtidig advarer forskerne om at funnene ikke betyr at AI kan vise seg å være en utfordring for det framtidige arbeidsmarkedet.