Beholder ekstraskatt på høy kompetanse: – Vi er skuffet!

NITO-presidenten mener regjeringen bryter løftene sine i nytt statsbudsjett.

President i NITO, Trond Markussen. Arkivfoto. 📸: Stian Lysberg Solum / NTB
President i NITO, Trond Markussen. Arkivfoto. 📸: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

– Vi er skuffet over Vedums fortsatte angrep på kunnskap og kompetanse, sier NITO-president Trond Markussen i en pressemelding, etter at regjeringen viderefører den såkalte midlertidige forhøyede arbeidsgiveravgiften.

Mange i IT-bransjen, inkludert både NITO og IKT-Norge, har ment at den ekstra arbeidsgiveravgiften på lønn over 750.000 kroner som ble innført i statsbudsjettet for 2023 har en rekke negative konsekvenser for bransjen. Kort fortalt gjør den det mindre lønnsomt å ha ansatte med lang erfaring og høy kompetanse.

Nå mener Markussen at regjeringen bryter løftene sine.

I statsbudsjettet for 2024 som ble lagt frem nå på fredag klokken 9 ble ikke denne ekstra arbeidsgiveravgiften fjernet, men innslagspunktet økt fra 750.000 til 850.000 kroner.

«Vi frykter at dette blir et insentiv mot å ha eldre ansatte.»

– Vil bremse innovasjon

– Norsk arbeidsliv skriker etter kunnskap og kompetanse. Dette er egenskaper vi normalt belønner, men regjeringen har i realiteten innført en ekstraskatt som i verste fall vil bremse innovasjon og gjøre det mindre attraktivt å hente kunnskapen framtidens Norge har behov for, sier Markussen.

NITO har i flere høringer og budsjettbrev advart om at avgiften også kan virke aldersdiskrimerende.

– Eldre ansatte med lang erfaring og høy kompetanse har ofte høyere lønn. Vi frykter at dette blir et insentiv mot å ha eldre ansatte. Det vil være et brudd på arbeidslinja i arbeidslivspolitikken og stikk i strid med målet om å holde flere lengere i arbeid.

– Nå håper vi SV følger opp sine tidligere utspill og får avviklet ekstraavgiften, slik at bedriftene heller kan fokusere spå kunnskap og kompetanse, dyktige ansatte og omstilling for framtiden, sier Markussen.