Skriver Vipps på nytt med Kotlin

Ukas Koder Hanne Lohne Try i Shortcut lager Android-apper, og vil aldri tilbake til Java.

Hanne Lohne Try i Shortcut jobber for tida med Vipps. Men hun er egentlig mest stolt av en annen app. 📸: Privat
Hanne Lohne Try i Shortcut jobber for tida med Vipps. Men hun er egentlig mest stolt av en annen app. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Mitt aller første møte med koding på noen som helst vis var først i faget IT 2 på videregående. Der skrev vi noen veldig enkle linjer ActionScript da vi jobbet med Flash, for å få animert objekter til å bevege seg over skjermen.

Hvordan tankegangen gikk fra “dette var jo litt morsomt” til “jeg skal studere IT og programmering!” skjønner jeg fortsatt ikke helt selv, men noen måneder senere troppet jeg opp på Westerdals, eller NITH, som skolen het da.

Det var her mitt første ordentlige møte med koding kom, i form av Java. Til tross for at jeg egentlig ikke ante hva jeg hadde begitt meg ut på, så ga dette mersmak, og da vi i andreåret hadde et semester med Android-utvikling var jeg solgt.

Det første minneverdige jeg utviklet var først da vi jobbet med bacheloroppgaven. Da satt vi en gruppe på to designere og to utviklere ute hos kunde, nesten på fulltid, i ett semester og jobbet. Vi utviklet en Android-app, komplett med backend, som skulle brukes av kunden for å forenkle rapporteringen som må gjøres når et bygg skal rives. Å få en slik praktisk erfaring var utrolig spennende, og forsterket egentlig bare ønsket mitt om å få jobbe med apputvikling på fulltid.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

De siste månedene har jeg vært i prosjekt hos Vipps, hvor jeg har fått lov til å være med på å utvikle den nye, oransje appen. Appen har det siste året blitt skrevet helt på nytt fra bunnen av, noe som har vært til tider krevende, men aller mest vanvittig moro å få være med på.

I Android-teamet til Vipps, som består av meg og fire andre utviklere, så skriver vi kun Kotlin. Kodebasen er faktisk nå 100 prosent Kotlin! 🎉 I tillegg har vi tatt i bruk flere av flere komponentene fra Android Jetpack, slik som LiveData, ViewModels, Room og Navigation.

Slik ser pulten til Hanne Lohne Try ut. Og blåskjermen fra Windows er altså bare et bakgrunnsbilde. 📸: Privat
Slik ser pulten til Hanne Lohne Try ut. Og blåskjermen fra Windows er altså bare et bakgrunnsbilde. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Avhengig av hva jeg jobber med, så består en typisk arbeidsdag av ganske mye koding, i form av nye features eller bugfiksing. Det blir også fort noen diskusjoner, med både designerne og de andre utviklere jeg jobber med, om hvordan vi skal løse de ulike problemstillingene vi står ovenfor. Den daglige standupen tar vi på slack, så det er minimalt med statusmøter (heldigvis!).

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Jeg elsker at Kotlin har blitt en first-class citizen i Android, og stortrives med å bruke språket i mitt daglige arbeid. Jeg ser egentlig ikke noen grunn til å noen gang skulle gå tilbake til å bruke Java når det kommer til Android-utvikling. Kotlin er kommet for å bli, og jeg synes det er veldig spennende å følge utviklingen til språket.

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Selv om jeg er veldig stolt av å få være med å utvikle Vipps, så er jeg kanskje mest stolt av en annen app Shortcut har laget: Polferden.

Polferden er en app vi utviklet i samarbeid med Nucleus for Hennig-Olsen Is. På to små uker var vi tre mann som kastet oss rundt og lagde en app som skulle være med på å senke sykefraværet ved å få de ansatte i bedre form, i tillegg til å skape bedre trivsel og samvær blant de ansatte.

Tidsfristen var utrolig kort, men med god hjelp av Firebase brettet vi opp ermene og utviklet både Android og iOS-versjoner av appen. Man blir litt stolt når man ser hvor utrolig mye man kan få til på så kort tid, og det gjorde opp for et par veldig intense uker. Kampanjen appen var en del av var ikke bare vellykket i målet om å senke sykefraværet, den vant til og med en pris i SABRE Awards!

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

For meg personlig er det viktig å kunne koble av når jeg er borte fra jobb, og fokusere på noe helt annet enn koding. For meg betyr det stort sett avkobling enten i form av en tur til treningssenteret og styrkerommet eller spinningsalen, eller på mindre fornuftige dager foran PC-en hjemme hvor det går i gaming.

Hva er det kjedeligste med å være utvikler? 😿

Det hender man har noen dager hvor det føles som at alt bare jobber mot deg, om det enten er teknologien, bugs eller andre problemer som tilsynelatende nekter å la seg løse. Det hender det er lett å miste litt motet, spesielt de dagene hvor man plutselig sitter med følelsen av at man virkelig ikke har peiling på hva man egentlig driver på med.

Heldigvis er det ikke for ofte det skjer, og det løser seg som regel med en kopp kaffe, og kanskje en god diskusjon om problemet med andre utviklere på teamet.

Hva er det gøyeste med å være utvikler? 😻

Det er vanvittig gøy å få være med å skape produkter som gir nytte og glede for brukerne. Det å gå fra skissestadiet på ei tavle, til å se det ferdige produktet ta form er en utrolig spennende reise, og det er en enorm skaperglede i det!

Når man jobber tett sammen med andre designere og utviklere som brenner for å skape gode brukeropplevelser, så kan man ikke annet enn å trives på jobben.