Nina skal få FINNs 800 mikro­tjenester ut i skyen

- Mye å tenke på, forteller Ukas Koder Nina Angelvik i FINN.no.

Nina Angelvik tenkte egentlig å studere språk, men oppdaga gleden ved programmeringsspråk, og jobber nå som utvikler i FINN. 📸: Privat
Nina Angelvik tenkte egentlig å studere språk, men oppdaga gleden ved programmeringsspråk, og jobber nå som utvikler i FINN. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Mitt første møte med koding var i et forsøk på tweaking av HTML og CSS på en blogg jeg hadde på ungdomsskolen. Jeg oppdaget derimot fort at webdesign (og blogging) ikke var min greie, og både bloggen og kodingen ble lagt hyllen.

På videregående var tankene veldig langt unna en utdannelse i informatikk, og jeg gikk en samfunnsfaglig retning med fokus på det meste annet enn realfag. Lenge var planen å ta en utdannelse i fransk, men helt tilfeldig fikk jeg i løpet av tredjeåret et tips fra familie om at jeg burde sjekke ut informatikk.

Da det viste seg at jeg kunne studere informatikk uten noen forkunnskaper i programmering, og at jeg (heldigvis) hadde vært smart og tatt nok mattefag til å komme inn, hoppet jeg i det og flyttet fra Bergen til Tromsø.

Lite visste jeg hva jeg gikk til, og lite visste jeg at det som begynte ved en tilfeldighet skulle ende med fem år i Tromsø, en mastergrad i informatikk og en jobb i FINN.

Pulten til utvikleren Nina Angelvik i FINN. 📸: Privat
Pulten til utvikleren Nina Angelvik i FINN. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

FINN skal ut i skyen, og sammen med teamet mitt bruker jeg for tiden mye tid på å planlegge og forberede migreringen av de 800 mikrotjenestene og 25 databaseclusterne våre.

Med så mange komponenter og mye data i omløp, er det mye å tenke på og mye som skal på plass for at dette skal gå smidig for både oss i FINN og alle som bruker nettsiden vår.

Derfor bruker jeg mye tid på å bli kjent med ulike konsepter i Google Cloud Platform og på å få en bedre forståelse av Kubernetes, Helm og Terraform.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg er som regel på kontoret mellom klokken 7 og 8, og starter alltid dagen med frokost og kaffe. Deretter sjekker jeg om det har skjedd noe over natten som må fikses.

Utover det er arbeidsdagene mine er ganske variert, for i tillegg til å planlegge skymigrering og jobbe med tickets relatert til den i Jira, består arbeidet også av generell drift og utvikling av infrastrukturen til FINN. Vi bistår også utviklerne våre med det de skulle trenge av infrastrukturrelaterte ting for å løse sine oppgaver på en effektiv måte.

Dermed er det aldri godt å si hva dagen kan bringe, og det er som regel mer enn nok å holde fingrene i. Heldigvis har jeg få faste møter i løpet av en uke, noe jeg er veldig glad for.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Jeg jobber mye med databasene til FINN, og jeg kjenner på et stadig økende behov for å kunne mer om PostgreSQL for å bli mer effektiv på å løse problemer og tilpasse dem for ulike behov.

Ellers byr skymigreringen på mye nytt hver dag, så for øyeblikket har jeg egentlig nok med det.

Fellesarealene Nina Angelvik har tilgang på som utvikler i FINN. 📸: Privat
Fellesarealene Nina Angelvik har tilgang på som utvikler i FINN. 📸: Privat Vis mer

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Terminalen er desidert det viktigste arbeidsverktøyet jeg har.

Google kommer på en god andreplass.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Ting jeg ikke vet svaret på, og som jeg ikke aner hvordan jeg finner svaret på.

Føler ofte at jeg burde kunne mer enn jeg gjør, men der er det vel bedragersyndromet som snakker.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Nei, si det. Nå er jeg ganske fersk i bransjen og de aller fleste utviklerne jeg kjenner er kollegaer i FINN, og de føler jeg at er flink på ganske mye.

Så da blir det vel mest sånne generelle ting som alle kan bli flinkere på: Kommunikasjon, kunnskapsdeling og å jobbe for en mangfoldig og inkluderende arbeidsplass.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Fordi jeg sitter foran en skjerm hele arbeidsdagen, prøver jeg å gjøre andre ting på fritiden.

Da går det i helt ordinære ting som trening, å være med venner, strikking, matlaging og veldig mye podcastlytting.

I det siste har jeg også tatt opp puslespill, noe jeg kan anbefale til alle!