Tviholder det offentlige på Internet Explorer?

Selv ikke Microsoft vil at vi skal bruke den, men i Norge er den fortsatt en nettleserfavoritt. Hvorfor?

Lars Lillo Ulvestad i Kantega håper vi snart blir kvitt Internet Explorer. Og han tror det offentlige og andre store selskaper med gamle systemer er grunnen til at den fortsatt blir mye brukt. 📸: Lars Lille Ulvestad
Lars Lillo Ulvestad i Kantega håper vi snart blir kvitt Internet Explorer. Og han tror det offentlige og andre store selskaper med gamle systemer er grunnen til at den fortsatt blir mye brukt. 📸: Lars Lille Ulvestad Vis mer

Internet Explorer var en gang verdens mest brukte nettleser. I 2003 hadde den 95 prosents markedsandel, men i 2019 er andelen nede i 2,58 prosent på verdensbasis.

I Norge er andelen høyere. Her er Internet Explorer den tredje mest brukte nettleseren med rundt åtte prosents markedsandel.

Dette tallet inkluderer nettlesere på mobil. Tar vi vekk mobilbruk, er Internet Explorer nest størst etter Chrome.

image: Tviholder det offentlige på Internet Explorer?

Chris Jackson, sikkerhetsekspert i Microsoft skriver at nettleseren ikke bør brukes med mindre det er tvingende nødvendig. Likevel er den, ut fra brukstallene, standard-nettleseren for mange.

Trenden viser heldigvis at Internet Explorers markedsandel er på vei ned i Norge. Statistikken for april viser et historisk bunn-nivå, selv om andelen fortsatt er for høy.

Vi ser at Microsofts moderne konkurrent Edge haler innpå. Snart gjør Microsoft kanskje større suksess med deres nye Chromium-baserte nettleser, basert på samme teknologi som Google Chrome. Tek.no meldte nylig om at denne nettleseren skal få en egen Internet Explorer-modus. Mye tyder derfor på at Internet Explorer er godt på vei mot de evige jaktmarker.

Fordyrer internett med teknisk gjeld

At Internet Explorer fortsatt er en såpass stor nettleser i Norge skaper en stor pott med teknisk gjeld. Denne betaler vi alle renter for, være seg nettbrukere, innehavere av nettsteder og utviklere.

At Internet Explorer ikke lenger oppdateres etter nye web-standarder er kinkig for både brukere og utviklere. For de som betaler for utvikling av IT-løsninger kan det også innebære noen ekstra arbeidstimer per prosjekt for å imøtekomme utdatert teknologi.

Samlet sett for Norge kan Internet Explorer utgjøre store kostnader i webutviklingsprosjekter alene. Jeg kunne ikke finne noen tall som gjorde det mulig å anslå noe overordnet på norske web-prosjekter, men legg gjerne igjen en kommentar om du vet om slike tall.

Tviholder det offentlige på Internet Explorer?

Det er vanskelig å anslå nøyaktig hva som fortsatt driver så mye trafikk gjennom Internet Explorer. Jeg våger meg likevel til å anta at offentlig sektor og andre store arbeidsplasser med gamle systemer står for mye av trafikken.

«Jeg våger meg til å anta at offentlig sektor og andre store arbeidsplasser med gamle systemer står for mye av trafikken.»

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) sendte i mars 2019 et brev til alle departementene om Internet Explorer. Innholdet i brevet underbygger mistanken om at offentlig sektor sannsynligvis bidrar med en stor andel. De har nå bedt alle departementene om å kartlegge alle nettsteder som er avhengige av Internet Explorer.

De skriver blant annet: "På bakgrunn av denne kartleggingen, vil vi se om det er forsvarlig å fase ut Internet Explorer som standard nettleser i felles plattform."

Jeg sendte inn innsynskrav på departementenes svar til DSS-brevet. Microsofts eget SharePoint-verktøy går igjen som argument blant flere av dem for å ikke fase ut Internet Explorer. De har visst noen klikk-og-dra-funksjoner som kun fungerer med den gamle nettleseren. Kulturdepartementet demonstrerer problemet med et skjermbilde:

image: Tviholder det offentlige på Internet Explorer?

Det er en kjent sak at en rekke gamle intranett og interne systemer krever bruk av Internet Explorer for å fungere. Veien blir da kort til at mange bruker den utdaterte nettleseren som standard i en hektisk arbeidshverdag. Nytt intranett og nye interne systemer har en kostnad, men å beholde utdaterte systemer har også sin pris.

Hvis direktoratene og kommunene også blir pålagt avvikling, vil det nok gjøre en betydelig forskjell på nettleserstatistikken.

Var en pioner på nett

Jeg håper vi snart kan vinke farvel til nettleserherskeren fra en annen tid. Og jeg håper samtidig at den etter sin død får sin fortjente plass i internettets historie.

Mange forbinder kanskje Internet Explorer med popups og elendig brukeropplevelse. Men den har vært en viktig nettleser siden internettets barndom. I sin storhetstid var den i helt front ved utformingen av den verdensveven vi kjenner i dag.

Nettleseren dominerte, mye fordi den var godt sveiset inn i Windows i en tid da veldig få hadde en Mac. Men den løftet også fram flere innovasjoner som har definert det internettet vi kjenner i dag.

I versjon 3 var Internet Explorer den første kommersielle nettleseren til å introdusere CSS. I dag er dette en webstandard og en selvfølgelighet på alle verdens nettsteder.

Forskjellen på internett før og etter CSS er enkel å illustrere. Her er nøyaktig samme side med og uten CSS:

image: Tviholder det offentlige på Internet Explorer?

Internet Explorer introduserte også såkalt "Dynamisk HTML", som sannsynligvis har banet veien for dagens bruk av JavaScript. Dette har siden gitt oss nesten uendelige muligheter for interaktivitet.

Mange utviklere har nok delte meninger om disse teknologiene. Men få vil nekte for at de har båret fram den moderne verdensveven til det den er i dag.

HowToGeek har en interessant artikkel om hva de mener Internet Explorer gjorde riktig og galt opp gjennom årene, fra viktige innovasjoner til sikkerhetshull.

Takk for innsatsen, hvil i fred

Den bittersøte hyllesten til side, det er langt på overtid å ta farvel.

Fra mitt ståsted som webutvikler ser jeg få grunner til å tviholde på teknologi som er avhengig av Internet Explorer. Det har aldri vært bedre tider for å gi slipp på fortidens bagasje. Heldigvis finnes det en rekke gode alternativer. Du kan finne en oversikt over moderne nettlesere på Surf Lykkelig.

Har du argumenter for hvorfor beholde denne gamle, men i sin tid innovative nettleseren? Eller vil du dele flere eksempler på hvorfor pioneren bør hylles?