Foto: Ben Mullins / Unsplash
Foto: Ben Mullins / Unsplash Vis mer

Med nytt mattefag skal alle barna kode!

Fra høsten 2020 skal koding inn i mattetimen.

Høsten 2020 innfører regjeringen nye læreplaner i grunnskolen og den videregående skolen.

Etter et lite dypdykk inn i fanen matematikk på udir.no kan jeg slippe jubelen løs:

«Programmering og algoritmisk tankegang blir også en del av faget.»

En liten linje, men en stor seier.

Code.org har bredt om seg som en bevegelse for å motivere barn å unge til å kode. Mange av de store som Facebook, Microsoft og Google har støttet opp under code.org, som har blitt en stor organisasjon.

«Det vil forberede elevene bedre for livet etter skolen og for fremtidens arbeidsliv» Jan Tore Sanner

Her hjemme har organisasjonen Lær kidsa å kode bredt om seg, og mange kodeklubber har sett dagens lys. Mange med meg har kanskje fått hjem håpefulle som har hatt sin første kodetime (Hour of Code) på skolen?

For over 20 år siden i gamle dager da jeg gikk på Siljan Ungdomskole lærte jeg det som læreplanen mente jeg måtte kunne for å klare meg godt her i livet. Vi laget saus på heimkunnskapen. Skjærefjøler med LOVE-svipennmønster på sløyden. Jeg kan enda huske fortvilelsen til formingslærerer Sidsel da jeg strøk på symaskinsertifikatet.

Nå er det endelig koding sin tur. Fra høsten 2020 skal alle norske barn lære seg å kode. Nerden i meg frydes.

Nå i høst blir første utkast av læreplanene delt på udir.no. Det blir svært spennende å se hvordan departementet har tenkt koding inn i skolen. Hvilke språk blir valgt? Hvilke emner blir med? Og ikke minst hvor mye tid som blir satt av.

Selv om jeg aldri fikk det symaskinsertifikatet, mener jeg at jeg har klart meg ganske godt her i livet. Mulig noen også vil tenke slik om endel år, at de klarte seg godt selv om de ikke fulgte like godt med i kodetimen.

Men jeg er helt sikker på at mange i fremtiden vil se på dette som helt grunnleggende kompetanse, og få en økt evne til å forstå bedre hvordan et stadig mer digitalisert samfunn rundt oss fungerer.